Pacient ars pe un sfert de corp, trimis acasă cu cremă de gălbenele
Dimensiune font:
Alina, o femeie de 46 de ani din Comarnic, care a suferit arsuri pe 25% din corp la jumătatea lunii noiembrie, într-un accident de muncă, a fost externată în decembrie din Spitalul Floreasca, singurul din România acreditat de Ministerul Sănătății ca centru de arși, „cu răni care permit și celor care nu au absolvit medicina să realizeze că astfel de leziuni nu se pot gestiona acasă, cu Algocalmin și cremă de gălbenele”.
Povestea Alinei a fost făcută publică marți, într-o postare pe Facebook, de Monica Althamer, navigator de pacienți și directorul programului Spitale Publice din Bani Privați al Fundației Metropolis. 40 de secții de spital din 18 orașe ale țării au fost renovate și dotate, în ultimii ani, cu bani strânși din donații și sponsorizări, prin acest program. Monica Althamer a fost, în anul 2021, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Ministerul Sănătății a aprobat, anul trecut, un Ordin prin care coboară standardele pentru secțiile de arși din spitalele din România. Asta după ce, în anul 2017, după Colectiv, în Ministerul Sănătății se aprobase un Ordin care alinia standardele pentru secțiile de arși la criteriile internaționale, însă România nu a reușit să aibă niciun centru pentru mari arși care să corespundă acestor standarde.
Medici și supraviețuitori ai incendiului din Colectiv au acuzat, anul trecut, că Ordinul aprobat în mandatul lui Alexandru Rafila permite ca, „din pix”, structurile medicale actuale să devină secții pentru mari arși, fără a avea însă și resursele și performanța medicală necesare îngrijirii pacienților. Printre altele, centrele pentru mari arși au un sector distinct pentru recuperarea pacienților cu arsuri. România nu are nici astăzi un astfel de centru și nici soluții pentru recuperarea marilor arși.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau