ȘOC! Greșeală enormă la fabricarea unui vaccin anti-COVID
Dimensiune font:
După ce la începutul acestei săptămâni AstraZeneca și Universitatea Oxford au spus că vaccinul Covid-19 este „extrem de eficient”, acum cercetătorii au recunoscut o eroare de fabricație care a ridicat semne de întrebare.
Potrivit Euronews, vaccinul COVID-19 s-a dovedit a fi eficient în medie de 70%, potrivit rezultatele studiilor la scară largă anunțate luni . Vaccinul părea să fie eficient în proporție de 62% la cei care au primit două doze complete, dar a crescut la 90% la cei care au primit o jumătate de doză.
AstraZeneca a recunoscut că administrarea unei jumătăti a unei dozei a fost inițial o „greșeală”, după dezvăluirile făcute de Reuters. Planul era ca pacienții din studiul britanic să primească două doze complete de vaccin la o lună distanță, dar unii au primit o jumătate de doză.
Vestea erorii de dozare vine pe măsură ce lumea se concentrează pe vaccinurile Covid-19 pentru a ajuta la încetarea pandemiei care a luat 1,4 milioane de vieți.
Nici declarațiile publice inițiale ale Universității Oxford, nici ale AstraZeneca nu au menționat eroarea de dozare, dar șeful cercetării și dezvoltării non-oncologice al AstraZeneca, Mene Pangalos, a declarat pentru Reuters că motivul pentru administrarea eronată fost un noroc.
AstraZeneca a declarat pentru NBC News că studiile au fost realizate „la cele mai înalte standarde”, dar modul în care au fost obținute și raportate rezultatele a ridicat semne de întrebare experților.
„AstraZeneca / Oxford obține o notă slabă pentru transparență și rigoare atunci când vine vorba de rezultatele studiului vaccinului pe care le-au raportat”, a scris pe Twitter Natalie Dean, profesor asistent de biostatistică la Universitatea din Florida , adăugând că raportarea unei analize bazate pe o eroare de dozare nu era „de dorit”.
Un alt punct de confuzie vine dintr-o decizie de a colecta rezultatele a două grupuri de participanți care au primit niveluri diferite de dozare pentru a atinge o eficiență medie de 70%, a declarat un membru asociat al programului global de sănătate Chatham House, scrie Gândul.
„Ați făcut două studii pentru care s-au utilizat doze diferite și ați venit cu un rezultat care nu sunt reprezentative”, a spus el.
Experții spun că este dificil să se știe dacă eficacitatea observată în grupul mic de persoane ( 2.741 de persoane) este reală sau este o ciudățenie statistică, deși AstraZeneca a spus că toate rezultatele sale au fost semnificative statistic.
Se solicită un control riguros al autorităților de reglementare
„Aceasta a fost o eroare foarte norocoasă”, a spus Nicola Stonehouse, profesor de virologie moleculară la Universitatea din Leeds. „Este un experiment și, uneori, experimentele nu merg așa cum crezi. Uneori lucrurile sunt neașteptate. Dar și-au dat seama ce s-a întâmplat și asta este o știință experimentală bună. ”
Dar Stonehouse a avertizat că până acum au fost lansate doar un rezumat al rezultatelor, nu datele reale, și va trebui să urmeze un control riguros din partea autorităților de reglementare pentru a se asigura că rezultatele nu subminează încrederea publicului în efortul global de vaccinare a miliarde de oameni .
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau