„Feriți-vă de români. Dacă vorbiți urât de țară și poporul vostru, vă vor privi ca pe niște trădători”. Iată ce recomandă românii din diaspora tinerilor care vor să muncească în străinătate
Dimensiune font:
Viața în străinătate nu este tot timpul roz și despre asta știu cel mai bine să vorbească românii care au plecat din țară. Ce atrage atenția este sentimentul de negare a identității naționale. Într-o dezbatere de pe o rețea socială, iscată de întrebarea „Cum este viața peste hotare?”, cei care reprezintă Diaspora au venit cu sfaturi pentru tinerii care au de gând să se mute în străinătate.
„Feriţi-vă de români! Sunt hiene”, „Învăţaţi limba şi nu înjurăturile”, „Nu vorbiţi urât de ţară şi poporul vostru, vă vor privi ca pe nişte trădători”, sunt doar câteva dintre ele.
Cei plecați peste hotare au și un sfat pentru tinerii care se gândesc să plece la muncă în străinătate: trebuie să pună în valiză cei 7 ani de acasă, multă răbdare, respect și putere de muncă.
„Dragii noştri tineri, puneţi în valiză cei 7 ani de acasă, multă răbdare şi respect, putere de muncă şi trebuie să ştiţi că nimeni nu îţi oferă nimic gratis! Banii se câştigă prin sudoarea frunţii, strâns din dinţi şi lacrimi!! Lăsaţi telefoanele şi tehnologia acasă!! Trebuie omenie, educaţie şi muşchi”, este unul dintre mesaje.
Un alt român plecat din țară spune că începutul poate fi foarte greu, însă important este păstrarea integrității și a demnității.
„Pregăteşte-te psihic foarte bine, poate fi extrem de greu la început, dar cu siguranţă vei reuşi atâta timp cât nu îţi pierzi integritatea, demnitatea, cuvântul pentru nimic în lume! Dincolo nu există noroc, există doar reuşită pe merite proprii! Succes şi orice s-ar putea întâmpla în afară, fă orice să te întorci cu capul sus în ţară! Succes!”.
„În străinătate trebuie să fie ascultător, serios şi că acolo nu o să mai aibă timp liber. Trebuie să muncească. Că lucru e lucru şi banul o să fie pe măsură”.
Altă persoană aflată în Italia avertizează că în Peninsulă locurile de muncă sunt tot mai greu de găsit în prezent.
„În Italia să vii acum pentru prima dată e riscant. Nu se găseşte de muncă. Nu mai e ca acum 10-20 de ani în urmă. Să se ferească de români, aici în străinătate sunt răi, invidioşi şi uită să vorbească româneşte. Am avut parte de astfel de experienţă şi credeţi-mă, sunt în Italia de peste 10 ani şi am suferit mult din aceste experienţe”.
„Să facă repede ceva bănuţi şi să se întoarcă în ţară să se apuce de agricultură eco plus creştere animale”, este un alt sfat venit din partea unui român care a muncit în străinătate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau