Ce se întâmplă dacă ieși din asociația de proprietari a blocului. Adevărul despre cheltuielile lunare care apar la plata întreţinerii
Dimensiune font:
Ce se întâmplă dacă ieși din asociația de proprietari a blocului. Adevărul despre cheltuielile lunare care apar la plata întreţinerii, potrivit experților. În teorie oricine poate renunța la calitatea de membru în asociația de proprietari, însă există avantaje reale pentru asta?
Ce se întâmplă dacă ieși din asociația de proprietari
Conform Avocatnet.ro, asocierea este opțională, nicidecum obligatorie. Cu toate acestea, într-o structură de tip condominiu sau bloc, asocierea e benefică. Așa pot fi luate diverse decizii care privesc pe toată lumea. Cu toate acestea, mulți s-au întrebat dacă sunt obligați, ca și proprietar de apartament, să fie membru al asociației de proprietari?
De fapt, așa cum menționează și sursa citată, unii cred că dacă ar ieși din această asociațe ar scăpa de plata anumitor cheltuieli lunare. În realitate cheltuielile vor fi plătite indiferent de scenariu. Conform Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, proprietarul e definit destul de clar, așa cum se întâmplă și cu membrul de asociație
Trebuie reținut că plata anumitor cheltuieli nu revine doar celor din asociație ci tuturor proprietarilor din bloc. Legea prevede că acolo unde există cel puțin trei proprietari diferiți e necesară constituirea unei asociații, iar răspunderea pentru neconstituirea ei revine tuturor proprietarilor.
Ce spune legea despre ieșirea din asociația de proprietari
Mai mult, Legea nr. 196/2018 face referire atât la proprietarii din condominiu, cât și la cei care sunt simplu membru al asociației. Cert e că niciodată nu i se impune proprietarului să devină membru al asociației. Sursa citată menționează, obligațiile vin odată cu calitatea de proprietar, nu de membru în asociație.
De exemplu, toți proprietarii sunt obligați să respecte regulamentul blocului, dar și să ia măsuri pentru consolidarea blocului sau pentru modernizarea sa, când e nevoie. Potrivit articolului 48 din lege, plățile decise ar trebui achitate chiar și de cei care nu sunt, așadar, membru în asociație.
“Hotărârile adunării generale a asociației de proprietari sunt obligatorii de la data afișării acestora la loc vizibil, conform prevederilor prezentei legi, inclusiv pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenți la adunarea generală, precum și pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociației de proprietari.
Hotărârile luate, în conformitate cu prevederile alin. (1) – (4), obligă toți proprietarii să participe, în proporțiile stabilite de adunarea generală, la plata lucrărilor, precum și la cheltuielile de funcționare, administrare, întreținere și de înlocuire a părților comune sau a elementelor transformate sau create“, este menționat în lege.
Avantajele și dezavantajele ieșirii din asociația de proprietari
Așadar, cine renunță de bunăvoie la calitatea de membru în asociație are oricum obligația să își plătească cheltuielile. De fapt, ieşirea din asociaţia de proprietari sau renunțarea la această calitate nu aduce niciun avantaj. Nimeni nu va fi scutit de cheltuieli, cum ar crede unele persoane. Din contră, proprietarul care nu face parte din asociație de locatari va fi sărit din schemă atunci când se iau decizii importante pentru bloc.
Nici vorbă de plata întreţinerii fără asociaţie sau de lipsă cheltuieli asociaţie proprietari. Și cum probleme între proprietari de bloc apar mereu, avantajele şi dezavantajele asociaţiei de proprietari devin evidente. Cu precădere primele.
De altfel, un eventual cost întreținere bloc fără asociație proprietari ar fi mult mai mare. În plus, responsabilitatea proprietarilor după ieșirea din asociație nu s-ar reduce deloc, așa cum deja am explicat. Și, momentan, nu există nici prea multe alternative la asociația de proprietari
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau