Legea privind centralele de apartament: Românii care NU vor fi afectați de noile prevederi

11

Dimensiune font:

| 27-06-2024 14:04

În Camera Deputaților a fost adoptat proiectul privind eficiența energetică a clădirilor, ceea ce va avea impact inclusiv asupra viitoarelor centrale de apartament. Inițiatorii legii au explicat filosofia din spatele proiectului și arată faptul că prin această lege, românii nu vor fi nevoiți să renunțe la centralele de apartament. Legea vizează, mai degrabă, dezvoltatorii imobiliari și primăriile, care vor avea de respectat anumite standarde atunci când construiesc locuințe sau când reabilitează blocuri mai vechi.

Proiectul încurajează prosumatorii să investească în sisteme de stocare a energiei, pentru a echilibra sistemul energetic. În prezent, oamenii care au panouri fotovoltaice au această mare problemă: produc mai mult decât necesarul în anumite perioade, dar nu au capacitatea de stocare.

Legat de autorizarea unor construcții începând cu 2026: acest lucru presupune materiale de construcții care izolează și ajută creșterea performanței energetice și de confort a locuințelor ADVERTISING

În transpunerea Directivei Europene în legislația românească nu există nicio prevedere care să oblige proprietarii români de locuințe să înlocuiescă centralele de apartament. Comisia Europeană a a pus în discuție acest aspect, însă deocamdată se așteaptă pentru a vedea și poziția noului Parlament European

1. Toate modificările se referă la standarde aplicabile pentru Certificatul de Eficiență Energetică, care se eliberează obligatoriu și acum;

2. Nu s-au stabilit competențe noi pentru autoritățile de control sau pentru furnizorii de energei. Normele în vigoare au rămas nemodificate.

3. Nicio autoritate nu a primit vreo competență de control în plus care să le permită să verifice și să oblige proprietarii din România să scoată din apartamente centralele pe combustibil fosit. Proprietarii din România nu au obligația să scoată din apartamente centralele de apartament.

Inițiatorii legii: Românii NU vor scoate centralele din apartamente

Propunerea votată are rolul de a armoniza legislația națională cu cea europeană, mai exact cu prevederile Directivei Revizuite privind Performanța Energetică a Clădirilor, adoptată în aprilie 2024.

Prin actualizarea definiției „clădire al cărei consum de energie este aproape egal cu zero”, a fost eliminată obligativitatea de a face dovada de racordare la sursă (30km), care punea în dificultate primăriile care își propuneau să renoveze clădiri publice ( ex.: școli, grădinițe), precum și pe cei care voiau să dezvolte proiecte imobiliare, ne-a transmis Oana Ozmen. Prin legea adoptată, racordarea se poate face la o sursă aflată în apropiere.

De asemenea, proiectul introduce raportul privind cerințele minime de conformare a unei clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero, denumit raport de conformare nZEB, care este elaborat de către un auditor energetic pentru clădiri gradul I, potrivit metodologiei de calcul a performanței energetice a clădirilor pentru care se va solicita autorizație de construire începând cu 2026. Certificatul de performanță energetică se eliberează și în prezent, inclusiv în momentul vânzării – cumpărării unui imobil, vizând reducerea pierderilor de căldură.

Legea privind performanța energetică a clădirilor NU interzice centralele termice pe gaze

Legea privind performanța energetică a clădirilor ajută primăriile care își propuneau să renoveze clădiri publice și dezvoltatorii imobiliari să fie în conformitate cu standardele nZEB, ne-a transmis deputata PNL Oana Ozmen, privind Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.372/2005 privind performanța energetică a clădirilor (Pl-x 170/2024), inițiat de parlamentari din PNL, PSD, UDMR și Minorități, adoptat de Camera Deputaților și trimis către promulgare în data de 26 iunie 2024.

Legea privind performanța energetică a clădirilor NU interzice centralele termice pe gaze, potrivit unor clarificări transmise de deputata PNL Oana Ozmen.

Ea a declarat: “Proiectul nu interzice centralele termice pe gaze. Sistemele alternative de încălzire erau prevăzute și în forma precedentă a proiectului de lege, iar noua lege doar completează gama de alternative, care sunt recomandate pentru atingerea țintelor climatice în 2040.”/p>

Având în vedere încheierea alegerilor europarlamentare, este de urmărit care va fi viziunea noilor foruri europene privind decarbonarea și tinetele asumate, în condițiile în care Partidul Popular European (PPE), grupul de centru-dreapta, care a obținut cele mai multe locuri în Parlamentul European în urma alegerilor, a anunțat că „Green Deal” va fi reevaluat după victoria dreptei în Europa.

Interzicerea utilizării unei surse de energie face obiectul unei dezbateri mai ample, la nivel european, România reușind să susțină mixul echilibrat pentru țara noastră cu pondere în creștere a resurselor regenerabile și planuri de valorificare superioară a gazelor naturale din apele adânci ale Mării Negre.

Fiecare Guvern al statelor membre UE are libertatea de a-și stabili planuri de decarbonare, cu foi de parcurs, ținând seama de specificul țării în funcție de potențialul energetic de care dispune. România are potențialul de a deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE

Pana în prezent, Guvernul a susținut programe precum ”Rabla pentru sobe”, „Casa verde”, acestea ținând seama de specificul unei anumite zone geografice din țară. O treime din populația României locuiește în mediul rural.

Concret, Directiva privind performanța energetică a clădirilor convenită de Parlamentul European și statele membre ale UE prevede eliminarea treptată până în 2040 a cazanelor/sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili. Prin urmare, nu se interzic sistemele de încălzire pe gaz din clădirile existente.

Directivele UE lasă guvernelor naționale flexibilitate în ceea ce privește îndeplinirea de către acestea a aspirațiilor și a obiectivelor generale agreate. Legislația este concepută astfel încât să țină seama de toate particularitățile naționale ale parcului imobiliar și ale mixului energetic din fiecare țară.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
PNRR: UAT Comuna Belcești, Județul Iași – ” Extindere sistem de alimentare cu apă în satele Belcești, Tansa și Satu Nou, comuna Belcești, județul Iași ” și „ Extindere sistem de canalizare - faza II în comuna Belcești, județul Iași
28/06/2024 12:30

 Comunicat de presă „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!”  Apel de proiecte gestionat de Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor, finantat din fonduri europene prin P ...

România, rușinea Europei. Canalizarea reprezintă un lux pentru multe milioane de români
26/06/2024 17:26

Datele publicate de Institutul National de Statistică indică faptul că la nivelul anului 2023 aproximativ 40% dintre gospodăriile din Romania incă aveau toaletele in fundul curtii. In cifre, acest lucru s ...

Românii care folosesc apa de la robinet pentru a uda în grădină pot fi amendați
25/06/2024 13:28

Apa de la robinet nu trebuie folosită pentru udatul grădinii. Din cauza temperaturilor tot mai ridicate din ultima perioadă, furnizorii fac apel către consumatori să nu folosească resursele in mod irespon ...

Scandal mondial! Presa slovacă scrie despre un blat la meciul România - Slovacia! Vom ajunge sigur în optimi
23/06/2024 11:07

Nici bine nu s-au răcorit spiritele după ce Romania a fost invinsă de Belgia, că presa din Slovacia a inceput speculatii fierbinti. Un celebru jurnalist scrie că meciul Romania - Slovacia ar fi deja aranaj ...

O fetiță de doar 6 ani, din Olt, s-a aruncat de la etaj din cauza concubinului mamei
21/06/2024 12:30

O fetită de doar 6 ani, din Olt, s-ar fi aruncat de la etajul 4 al blocului, după ce mama sa a fost amenintată de concubin. Tatăl fetitei spune că micuta plangea mereu din cauza scandalurilor provocate de ...

Peste 25.000 de angajaţi ai MAI, mobilizaţi în minivacanţa de Rusalii
21/06/2024 10:45

Peste 25.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor şi Internelor (MAI) vor fi mobilizaţi pentru a veghea la buna desfăşurare a evenimentelor care vor avea loc in toată ţara, in minivacanţa de Rusalii, ...

Ştafeta României, cu David Popovici în componenţă, calificată în finală la 4x100 metri
20/06/2024 16:49

Ştafeta Romaniei, formată din Patrick Sebastian Dinu, Alexandru Szilagyi, Mihai Gergely şi David Popovici, s-a calificat in finală la 4x100 metri liber, la Campionatul European de nataţie, de la Belgrad. ...

Bărbat de 73 de ani, ținut cu forța într-o anexă a unei rude
19/06/2024 18:58

Poliţiştii din Constanţa au găsit un bărbat de 73 de ani care era ţinut cu forţa intr-o anexă din curtea unei rude, iar anchetatorii au stabilit că el nu avea urme de violenţă pe corp şi a fost inte ...

Vești proaste pentru românii care vor să-și cumpere locuințe. Ce urmează în perioada următoare
18/06/2024 22:49

Luna iulie vine cu schimbări in ceea ce priveste ratele romanilor, in cazul celor care au deja un credit, dar si cu scumpiri semnificative pentru cei care nu au incă rate la bancă, dar se gandesc să isi cum ...

România, debut cu victorie la Euro-2024: Klaus Iohannis, mesaj pentru tricolori
17/06/2024 20:18

Echipa natională de fotbal a Romaniei a invins luni la Munchen reprezentativa Ucrainei, in primul meci de la Campionatul european de fotbal din Germania. Tricolorii au făcut un meci tactic perfect gandit de E ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei