Locul din Romania unde bărbații au si câte patru soții
Dimensiune font:
In Dobrogea există comunități etnice de turci, lipoveni, aromâni şi nu numai. Zona a ajuns un adevarat conglomerat socio-cultural unic în Romania.
Printre cei de etnie rroma se află o comunitate cu adevarat neobișnuita, care sălășluiește in cartierul Bendea din micutul oras tulcean Babadag.
In Bendea, bărbații au acceptul comunității de avea mai multe soții, acestea fiind cumpărate pe bani grei de către familiile bogate ale comunității.
Cartierul este condus de șefii celor cinci clanuri ai comunității horahane. Acestea au la bază scheletul primelor cinci familii care au fost mutate forțat în Babadag după dispoziția din 1957 a statului român care a urmărit ca romi nomazi să fie sedentarizați.
Pomac este unul dintre clanuri. Într-o curte a familie sunt trei case și o anexă-bucătărie în care locuiesc 50 de persoane, din care 40 sunt copii. Dintre adulți nu lucrează niciunul. Singurul lor venit oficial este, așa cum recunosc, alocația copiilor. Nevestele de 20.000 de euro Cele mai căutate mirese sunt blondele robuste care știu să gătească.
Nuanța blond a părului este importantă pentru că se aseamă cu aurul – prețuit de romi, robustețea semnifică puterea de muncă, iar priceperea în treburile casnice asigură că fata va fi o mama pricepută. Bărbații pot avea și câte patru neveste, iar fetele la vârste de 14-16 ani sunt deja căsătorite, explică membrii clanului Pomac. De obicei, tinerele se mărită cu verișorii primari, asta pentru a păstra membrii în interiorul aceluiași clan.
”Tații de băieți caută să cumpere neveste odraslelor lor, soții alese din aceeași comunitate. Prețul acestora pleacă de la câteva sute de euro și ajunge până la 10.000-20.000 de euro, iar valoarea ”achiziției” ține cont de calități”, spune cercetătorul Daniela Rusu-Mocănașu.
Deși pe străzile din Bendea sunt vreo 10 de palate tipic țigănești, majoritatea construite ilegal, vilele-castel nu sunt racordate nici măcar la rețeaua de electricitate sau la cea de apă potabilă, așa că femeile cară lemne din pădurile din apropiere sau apă de la izvorul din cartier. Bărbații stau cu orele pe borduri, în fața caselor, asta în cazul în care nu sunt plecați în străinătate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau