Marcel Ciolacu confirmă creșterea plafonului de impozitare a pensiilor la 3.000 de lei: Am discutat cu Munca și Finanțele
Dimensiune font:
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, la Craiova, despre creşterea pragului până la 3.000 de lei la impozitarea pensiilor, că a vorbit şi cu ministrul Muncii şi am avut întâlnire şi cu ministrul Finanţelor, el precizând că nu este un efort bugetar foarte mare, în jur de 800 de milioane.
”Am vorbit şi cu doamna ministru şi am avut întâlnire şi cu ministrul Finanţelor. (..) Ori dădeam o derogare pentru cei 800.000, dar creşterea nu era uniformă (..) au fost creşteri şi mai mari şi atunci, mi se pare corectă această abordare, creşterea pragului până la 3.000 de lei la impozitare. Vedem dinamica preţurilor şi a costurilor, datoria mea este de a ţine aceeaşi creştere a nivelului de trai dacă nu şi mai mult”, a declarat Marcel Ciolacu.
Şeful Executivului a precizat că ”nu este un efort bugetar foarte mare, în jur de 800 de milioane
”Am estimat costurile de implementare la recalculare. Trebuie să facem o distincţie între o reformă. Noi am venit cu recalculare, instrument de reformă, la 4,7 milioane de români. Era normal să există un procet de 0,5 sau 1%. Eu mă bucur că ne-am încadrat totuşi într-o limită rezonabilă, să fie de nemulţumiri. Creşterea pensiilor se face odată cu indicele de inflaţie şi cu indicele de creştere economică la începutul anului. Recalcularea a avut alt fond, în primul rând, erau mulţi iameni cu mulţi ani în muncă şi aveau pensii foarte mici. S-au schimbat parametri, încercând să închidem de fapt nedreptăţile, după o succesiune de legi”, a completat Ciolacu.
Despre controversele din recalcularea pensiilor, Marcel Ciolacu a afirmat că şi-a asumat împreună cu membrii Cabinetului această reformă.
”Era normal că va duce şi la discuţii, dar avem o sustenabilitate, de acum încolo”, a subliniat şeful Executivului. ”Fondul bugetar de pensii, lunar, este de 10,3 miliarde. Noi estimasem că pe aceste luni rămase din an, pe acest trimestru, o să avem cheltuieli de 10 miliarde. În acest moment, cum arată cifrele, sunt cheltuieli de 8,3, pe toate cele patru luni. Cu alte cuvinte, ne încadrăm şi cu această creştere a plafonului de impozitare până la 3.000 de lei. Cu alte cuvinte, este bugetat”, a mai spus Ciolacu.
Nicio pensie sub 3.000 de lei nu va fi impozitată
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat că a discutat cu premierul Marcel Ciolacu, iar începând cu data de 1 octombrie nicio pensie sub 3000 de lei nu va mai fi impozitată.
"Am analizat cu premierul Marcel Ciolacu în această seară situația și am decis ca începând cu 1 octombrie, ziua persoanelor vârstnice, nicio pensie din sistemul public sub 3.000 de lei nu va mai fi impozitată.
Pensionarii știu că și până acum aveau pe deciziile de pensionare suma contributivă rezultată. Apoi, pe talonul de pensie avem trecut explicit suma contributivă, diferența care se achită de la bugetul de stat, este foarte clar scris pe talon. Lucrurile pe care noi le-am scris în deciziile de recalculare vor putea fi verificate de beneficiari după 2 septembrie, cât intră în plata pensia majorată și vor vedea că totul este corect.”, a spus Simona Bucura Oprescu, la Realitatea Plus.
Astfel, de la 1 octombrie 2024 va crește pragul de impozitare a pensiilor de la 2.000 de lei, cât este acum, la 3.000 de lei.
Impozitul va reprezenta 10% din diferenţa ce depăşeşte 3.000 de lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau