Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie 2023. Ce cadouri NU trebuie să oferi în această zi
Dimensiune font:
Sfântul Nicolae este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini, care se celebrează anual pe data de 6 Decembrie. Tradiția spune că Moș Nicolae, așa cum este cunoscut în popor, este ocrotitorul copiilor, dar și al fetelor necăsătorite, orfanilor și oamenilor săraci. Astfel, în noapte de 5 spre 6 decembrie, toți copii își lustruiesc bine ghetuțele și așteaptă nerăbdători zorii zilei, când cu bucurie despachetează cadourile de la Moș Nicolae. Totuși, există și o serie de tradiții și obiceiuri care sunt respectate în această zi sfântă, iar despre aceste lucruri vom vorbi mai jos.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae
Dimineața de 6 decembrie este așteptată de toți copilașii, care, dacă au fost cuminți, vor primi diferite daruri de la Moș Nicolae. În schimb, dacă aceștia au fost năzdrăvani, Moșul le va lăsa o nuia de măr. Tradiția spune că dacă aceasta este pusă în apă și rodește, copilul este, astfel, iertat de către Moș Nicolae.
Tot în ziua de 6 decembrie, tradiția spune că începe oficial iarna, când Moșul trebuie să-și scuture barba și, astfel, să ningă afară. Dacă nu se întâmplă acest lucru, înseamnă că ne așteaptă o iarnă blândă, fără prea multă zăpadă.
De asemenea, tot în Ziua Sfântului Nicolae, creștinii trebuie să participe la slujbele sfinte și să uite de treburile cotidiene. În acest sens, este strict interzis să facă treburi casnice, precum cusut, curățenie sau spălatul rufelor
Mi mult, tradiția mai spune că nu trebuie să existe conflicte și certuri în această ză sfântă. Dacă există persoane care nu vor respecta această regulă, atunci se spune că acestea vor avea parte de un Crăciun nefericit în familie.
Tot în ziua de 6 decembrie, oamenii din anumite zone ale țării culeg fel de fel de crenguțe din pomii fructiferi, pe care le pun în apă, lângă o icoană. Dacă acest rodesc până la Anul Nou, atunci se spune că persoanele respective vor avea parte de un an roditor și de recolte pe măsura muncii depuse.
De Moș Nicolae, tinerii trebuie să formeze grupuri de colindători și să-și alegă casa unde se vor desfășura repetițiile până în seara de Ajun, când se merge cu colinda, adică pe 24 Decembrie.
Ce NU trebuie să oferi în dar de Moș Nicolae
Moș Nicolae este așteptat de toți copiii cuminți în dimineața zilei de 6 Decembrie, însă există și câteva daruri care nu ar trebui puse pe listă, conform tradiției. Astfel, este vorba despre obiectele negre și cele ascuțite, care se spune că aduc ghinion. Tot din sacul Moșului ar trebui să fie excluse și darurile care reprezintă anumite produse cosmetice sau bijuteriile, din aceleași motiv specificat mai sus.
Totodată, tradiția mai spune că oglinda nu ar trebui nici ea să fie oferită în dar în această zi sfântă, întrucât poate fi încărcată de multă energie negativă, care se poate răsfrânge asupra persoanei care o primește. Mai mult, acest obiect aparent inofensiv, poate provoca și ruperea anumitor relații pentru cel care o deține.
Astfel, din cele mai vechi timpuri, Moș Nicolae le aducea copiilor cuminți dulciuri și fructe, precum sunt portocalele, iar Moș Crăciun era cel care venea încărcat de daruri mai mari, precum jucării și haine.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau