„Sport pentru bogătaşi, nu pentru pălmaşi!” Concluzia reluării antrenamentelor pe timpul pandemiei
Dimensiune font:
Draconicul protocol cu recomandări pentru reluarea antrenamentelor dezvăluit de ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a pus pe jar sportul românesc, dar, oricât zbucium au adunat cluburile de seniori din ţară, la foarte puţine din ele veţi vedea ceva activitate după încetarea stării de urgenţă. „Condiţiile pentru sportivii de performanţă sunt complexe şi descriu un regim strict de izolare şi cantonament. Atât pe perioada pregătirii, cât şi pe perioada competiţiilor, când se vor putea relua, sportivii vor trebui să fie izolaţi în cantonament, iar fiecare club sau federaţie care doreşte să înceapă pregătirea trebuie să deţină o bază sportivă proprie cu toate utilităţile. Pentru ca sportivii, antrenorii, medicii şi ceilalţi din staff să îşi reia antrenamentele trebuie să stea 14 zile în izolare totală, iar la ieşirea din izolare vor fi testaţi pentru COVID-19. Doar cei testaţi negativ vor fi admişi în bazele sportive de pregătire. Procurarea testelor şi achiziţionarea acestora vor fi făcute de clubul sau federaţia respectivă”, au fost principalele condiţii dezvăluite de Stroe pentru cei care vor să reia antrenamentele cât mai repede după ridicarea stării de urgenţă.
Calculele la CS Politehnica Iaşi au fost reduse foarte tare pentru că baza sportivă de care dispune este limitată. „Nu ne-am putut gândi deloc la echipele de rugby în 7 şi de handbal pentru că n-am avea acces nici pe Stadionul «Tepro»şi nici în Sala Polivalentă. N-am găsit soluţii nici pentru şah, nici pentru tenis de masă, de judo nici nu poate fi vorba, fiind sport de contact”, ne-a declarat Vasile Manole, directorul CS Politehnica Iaşi, care a identificat singura disciplină pentru care discuţia ar fi putut continua după ce a fost bifată baza sportivă proprie: „Am putea relua antrenamentele la tir, dar de aici începem discuţia despre condiţiile de cantonament, despre testările ce trebuie suportate tot de către club şi ajungem la o concluzie amară. Protocolul este valabil pentru echipele care au bani mulţi, precum cele de fotbal, sau cum s-ar mai găsi câteva şi pe la alte sporturi, este valabil pentru bogătaşi, pentru pălmaşii de rând - nu!”.
Citește și: Protocol draconic pentru reluarea antrenamentelor! Cine poate rata debutul cantonamentului!
Nici la Clubul Sportiv Municipal Iaşi situaţia nu este mai fericită. „Aşteptăm să vedem ce decide Federaţia Română de Canotaj în privinţa reluării activităţii la Centrul Olimpic de la Baza Nautică Dorobanţ. Prioritare însă vor fi antrenamentele loturilor olimpice, la Snagov, iar o altă disciplină la care ne-ar fi ajutat să putem relua pregătirea este scrima. Avem bază sportivă proprie, dar nu putem izola sportivii la Hotelul «Sport», deoarece a fost pus la dispoziţia cetăţenilor carantinaţi”, ne-a declarat directorul Nucu Antohi, cel care asigură interimatul după pensionarea prof. Adrian Poeană.
Chiar dacă ar fi fost identificată o soluţie pentru cantonament, CSM Iaşi n-ar fi avut bani pentru a putea respecta condiţiile impuse. „Am putea relua antrenamentele la tir cu arcul, în poligonul din cartierul Alexandru cel Bun, unde avem şi câteva spaţii de cazare. Din păcate, nu putem asigura cheltuielile pentru tot ce presupune protocolul enunţat de ministrul Stroe”, a adăugat Antohi, fiind evident că protocolul a fost elaborat, în special, pentru cluburile din Liga 1 de fotbal şi pentru sportivii din loturile olimpice care se pregătesc în bazele de la Snagov şi Izvorani. Dragoş GAŞPAR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau