Cel mai rapid gol din istoria "il calcio", fază din anii '50
Dimensiune font:
* AC Milan a stabilit, în 13 meciuri, două recorduri absolute: cel mai bătrân golgeter şi cel mai iute marcator
După aproape 10 ani de discreţie totală şi anonimat profund, în startul de sezon 2020/2021 AC Milan arată că e decis să revină acolo unde a fost cândva. În vârful ierarhiei mondiale. Iar adevăratul regizor al acestei metamorfoze e discretul antrenor Stefano Pioli şi nu altcineva. El e cel care a insistat pe lângă directorul sportiv, Paolo Maldini, să-l readucă la echipă pe veteranul Zlatan. Iar lui Zlatan i-a dat mână liberă şi putere deplină. Legenda "rosso-nero", prin exemplul personal, a capacitat la maxim puzderia de jucători ce abia au ieşit din juniorat. Toţi îi execută ordinele fără a crâcni, chiar şi vicecăpitanul Giggio Donnarumma, care, la 21 de ani, este deja un portar experimentat. Tonalli (20 de ani), Leao (21 de ani, recordmenul de duminică), Hernandez (23 de ani), Kalulu (20 de ani), Diaz (21 de ani), Daniel Maldini (21 de ani) ori Colombo (18 ani) au pe lângă cine să crească. De la modesta echipă din sezonul trecut, Milanul lui Pioli a ajuns acum echipa invincibilă din Serie A. O primă reţetă: Zlatan şi puştii. Nu-i ceva nou, filmul ăsta a mai rulat şi pe la noi, acum aproape 40 de ani, când Ienei a făcut Steaua cea mare cu puişorii Lăcătuş, Belodedici, Balint, Majaru, Hagi mişunând în jurul cloştelor Stoica şi Boloni.
Dar Zlatan s-a accidentat pe 25 noiembrie. Greu fără el, Interul s-a apropiat la doar un punct, răsuflând ameninţător în ceafa Diavolului. Pioli a apelat la cufărul cu vechituri şi a readus în actualitate o fază banală de la Turneul Final al Campionatului Mondial, ediţia Suedia 1958. Pe vremea aceea, la lovitura de începere a reprizei (ori reluare de la centru, după gol primit), scenariul prevedea trei jucători în centrul cercului şi doi în benzi. Se pasa înainte, în terenul advers, iar echipa beneficiară a loviturii pornea în atac cu cinci jucători...
Din 1966 s-a renunţat la acest obicei. Doar doi jucători, dar pasa înainte. Apoi, de vreo doi ani, a mai rămas unul singur. Care nu are altă variantă decât a pasa înapoi. Construcție greoaie, adversar bine aşezat.
Pioli a surprins duminică pe toată lumea. Faza, mai mult decât sigur, a fost repetată de multe ori la antrenamente. La lovitura de începere, exact ca-n '58: trei milanişti în jurul mingii şi încă doi pe flancuri, gata s-o rupă la fugă spre careul advers. Cei de la Sassuolo încă mai trimiteau bezele către tribunele goale, Hakan a înaintat cu mingea la picior în terenul advers, trei atingeri de balon, apoi pasă pe culoare, fentă din preluare a lui Leao, şut plasat şi gol. Totul a durat doar 6,2 secunde. De la primul fluier al arbitrului. E cel mai rapid gol din toată istoria străveche a Serie A. Rafael Leao a intrat, cu această ocazie, în Cartea Recordurilor, alături de mentorul Zlatan (cel mai bătrân golgeter), iar Milan continuă marşul spre un nou scudetto.
Fotbalul din vremea lui Garrincha, Vava, Zagallo, Gren, Nordhal, Liedholm şi ceilalţi de pe atunci ar mai trebui studiat. Nu se juca deloc lent, nu era VAR, nu erau întreruperi, nu se pierdea timp ca să se desenez cu spray amplasamentul zidului. Şi nu se făceau schimbări. În 1958, chiar nici una. Se juca fără apărători, în orice condiţii, ploaie, vânt, zăpadă, caniculă. Şi fără colanţi ori mănuşi. Plus mingea cu şiret şi umflată de apă... Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau