Complicații serioase la Jocurile Olimpice: Țara gazdă, Japonia, a prelungit starea de urgență
Dimensiune font:
Guvernul japonez a prelungit până la 20 iunie, adică cu o aproape o lună înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Tokyo (23 iulie - 8 august), starea de urgenţă introdusă într-o parte a arhipelagului pentru combatarea epidemiei de COVID-19, informează AFP.
'Numărul de cazuri noi a scăzut de la mijlocul lui mai, dar situaţia este în continuare incertă', a justificat prim-ministrul Yoshihide Suga în faţa presei. 'La Tokyo şi la Osaka, numărul de infecţii noi rămâne la un nivel ridicat', a amintit el.
Starea de urgenţă este în vigoare în 10 din cele 47 de departamente, inclusiv la Tokyo şi aria sa metropolitiană, la Osaka sau Kyoto.
Spre deosebire însă de măsurile restrictive din alte ţări, ea constă în principal în obligaţia barurilor şi restaurantelor de a închide la ora 20.00 şi de a nu servi alcool.
Guvernul este criticat pentru ritmul lent al programului de vaccinare împotriva COVID-19 şi pentru insistenţa de a menţine desfăşurarea Jocurilor Olimpice, ce constituie un factor de risc prin sosirea a zeci de mii de sportivi, oficiali şi jurnalişti din toată lumea.
Miercuri, cotidianul nipon Asahi, partener oficial al JO şi al doilea ca difuzare în Japonia, a chemat la anularea evenimentului, pe care l-a numit 'o ameninţare pentru sănătate'.
Multiple sondaje de opinie din ultimele luni arată că majoritatea japonezilor se opun desfăşurării JO, o poziţie împărtăşită şi de şefii unor mai companii non-partenere ale evenimentului, precum şi de asociaţii medicale.
Încă din martie, organizatorii au decis să interzică venirea spectatorilor din străinătate, pentru prima dată în istoria Jocurilor. Ei urmează să se pronunţe luna viitoare cu privire la prezenţa sau nu a spectatorilor rezidenţi în Japonia.
'Cred că numărul de suporteri (...) va fi decis după ridicarea stării de urgenţă', a declarat vineri Seiko Hashimoto, preşedinta Comitetului de organizare a Tokyo-2020.
Preşedintele american Joe Biden s-a arătat favorabil încă din aprilie desfăşurării Jocurilor, iar joi Uniunea Europeană a sprijinit evenimentul, 'simbol al unităţii mondiale pentru a învinge COVID-19'.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat joi că autorizarea dată de UE pentru exportul a peste 100 milioane de doze de vaccin în Japonia constituie 'un semnal puternic al sprijinului pe care îl aducem pregătirii Jocurilor Olimpice şi securităţii acestora'.
Japonia, a treia economie mondială, a reuşit să vaccineze până acum cu două doze doar mai puţin 2,5% din populaţie, mai ales din cauza unor obstacole birocratice.
Cu toate acestea, arhipelagul a traversat mai bine decât alte ţări pandemia, raportând până în prezent în jur de 12.500 de decese.
Pentru Japonia, anul 2020 este şi unul electoral, cel târziu în octombrie urmând a fi organizate alegeri generale. Cota de popularitate a premierului Suga a coborât în ultimele luni, dar, potrivit experţilor, formaţiunea sa conservatoare, Partidul Liberal-Democrat (PLD), care domină scena politică naţională de peste o jumătate de secol, nu este ameninţată deocamdată cu adevărat de o opoziţie slăbită şi divizată.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau