Din Suceava, Dorin Goian își strigă disperarea și dezvăluie lucruri incredibile din interiorul spitalului infectat!

1585722886648

Dimensiune font:

| 01-04-2020 12:33

Din Suceava, principalul focar de infecţie cu coronavirus din România, Dorin Goian (39 de ani) îşi strigă disperarea: dezvăluie lucruri incredibile din interiorul spitalului din Suceava, critică autorităţile că nu au soluţii şi crede că Uniunea Europeană va fi istorie după ce va trece pandemia.

Îl ştiţi pe Dorin Goian. Fost fotbalist important, cu meciuri în Champions League, cu trofee, cu selecţii în echipa naţională şi cu meciuri în Serie A. Are amintiri, are poveşti deosebite despre fotbal, însă în aceste momente, fotbalul nu mai există. Şi nu mai există multe dintre lucrurile pe care le-am avut până acum 3-4 săptămâni.

Dar Goian trăieşte în Suceava, locul care arde la propriu în acest moment în lupta cu pandemia COVID-19. E principalul focar de infecţie al României, iar cifrele sunt realmente şocante: o treime din numărul persoanelor infectate la noi în ţară sunt din Suceava.

 

Citește și: Concordie doar de faţadă la CSM Politehnica Iași!

 

Un dialog de aproape o jumătate de oră cu Dorin. Despre coronavirus, carantină, măşti, spitale, dezinfectanţi, frustrare, furie. Şi, din păcate, nimic despre fotbal.

Dorin Goian despre situația din Suceava: „Au fost erori pe bandă rulantă la Spitalul Judeţean”

- Te salut, Dorin! Ce faci, eşti bine?
- Salutare, da, sunt OK, sunt în casă, aici, în Suceava!

- Tocmai pentru că eşti acolo, probabil ai mult mai multe informaţii, probabil că ai amici în Spitalul Judeţean. Ai vreo explicaţie pentru tragedia care a curprins acest oraş? 
- Totul a erupt de la spital. Au fost decizii eronate care au venit pe bandă rulantă, în lanţ. La început a fost infectat un grup restrâns de medici, apoi au stat în aceeaşi încăpere şi cu alţii, apoi pe fiecare secţie în parte, iar de aici a început să se infecteze şi restul personalului medical, asistente, infirmiere, personal UPU. 

- Aşa ceva poate fi explicat dacă se întâmplă cu nişte oameni simpli, într-o fabrică, dar cu medici în cadrul unui spital? 
- Da, fiindcă marea problemă e că ei n-au avut echipament de protecţie. Plus că mulţi dintre ei n-au realizat că au fost infectaţi neavând combinezoane, măşti şi alte lucruri care să-i protejeze. În plus, e vorba şi despre lipsă de experienţă, nu s-au mai întâlnit cu aşa ceva, o pandemie de genul ăsta. Acestea au fost motivele pentru au clacat. Şi a mai fost ceva: foarte multe persoane care s-au întors din Italia şi din Spania!

- Ai prieteni sau cunoştinţe în rândul medicilor de la spitalul din Suceava? 
- Da, am! Uite, am un amic doctor şi, săracu', e într-o situaţie disperată. Mama lui, care e şi ea medic, a fost testată şi a ieșit pozitiv. El a fost testat acum 4-5 zile şi încă n-a primit rezultatul, nu ştie ce să facă! Dar eu i-am spus direct, fiindcă auzeam cum tuşeşte la telefon, Dumnezeule..., i-am zis că nu ştiu de ce îşi mai pune problema, e cam clar că are coronavirus.

- N-am auzit eu bine? A făcut testul acum 4-5 zile şi încă nu are rezultatul?! 
- Da. 4-5 zile şi tot aşteaptă.

- Mai cunoşti şi alţi medici, asistente sau infirmiere care ar avea nevoie să fie testaţi şi n-au fost?
- Da, mai sunt, unii sunt şi simptomatici şi vor să afle. Nu vor să fugă şi să nu mai lucreze, dar nu se simt deloc confortabil dacă nu sunt testaţi. Vă spun, situaţia e critică, din aceste motive, personalul a fost decimat şi e nevoie mare de personal în spital. Au existat, în schimb, multe donaţii făcute de diverse organizaţii, asociaţii. S-au strâns măşti, mănuşi, dezinfectanţi, din păcate chiar şi achiziţia lor e complicată în aceste momente. Aici cred că autorităţile centrale ar trebui să intervină.

181de cadre medicale din totalul de 285 infectate până acum în România sunt din Suceava. Asta înseamnă un procent de peste 60%

Dorin Goian: „E simplu să închizi Suceava, dar nu te-ai gândit şi să trimiţi o echipă de medici"

- Cum? 
- Ministerul Sănătăţii să facă o echipă de 10-12 medici pe care să-i aducă urgent aici. Să procedeze la fel şi cu materialele de protecţie. Dacă tot ai declarat Suceava principalul focar de infecţie, tu, ca stat, fă ceva! Aşa, să bagi Suceava în carantină totală e simplu, e uşor, dar soluţiile cu adevărat importate cine le ia?

- Închiderea totală a Sucevei nu ţi se pare a fi o soluţie! 
- Oricum lumea nu ieşea, deci mare lucru nu se schimbă. Eu trăiesc aici, văd cum e acum oraşul şi cum era înainte. Aproape că e pustiu, deci ce măsură e asta? Am ieşit zilele trecute la cel mai mare hipermarket de aici, unde de regulă erau sute şi sute de persoane. Nu erau mai mult de 15-20 de oameni. Oamenii au realizat pericolul.

Dorin Goian: „A venit un aparat de testare, dar nu e şi personalul calificat"

- Amicii tăi medici ce zic? 
- Că e nevoie de alte lucruri, de exemplu de teste: sunt oameni care stau cu simptome de zile întregi şi nu au cum să fie testaţi. La Suceava abia ieri a venit primul aparat care să facă teste, dar problema e că e degeaba. 

- Degeaba de ce? 
- Pentru că nu există personalul instruit care să realizeze şi să interpreteze testele! Până acum, toate probele erau trimise la Iaşi, tocmai de-asta s-au şi mişcat lucrurile atât de greu în privinţa testării. Uite, o altă decizie de la nivel înalt ar fi putut să fie aducerea de urgenţă aici a mai multor astfel de aparate şi a specialiştilor care să facă testele.

Dorin Goian: „Cum să transformi un spital de top, ultradotat, în unul exclusiv pentru cei infectaţi?"

- Spitalul din Suceava cum e, aşa cum sunt mai toate spitatele din România, mai ales cele din provincie? 
- Pff, e top, top! Ascultă-mă ce spun că ştiu exact ce vorbesc! Mă cunoaşteţi bine, sunt apolitic, chiar nu halesc deloc politica, deci să nu se interpreteze că vreau să laud pe cineva cu un interes!, spitalul din Suceava e unul dintre lucrurile foarte bune care s-au făcut în această zonă. V-am spus că ştiu bine fiindcă am tot fost în el cu tata în ultimii ani, a tot avut probleme. Toate secţiile beneficiază de aparatură ultramodernă, poate că medicii nu sunt foarte mulţi, dar sunt foarte buni. 

- Şi acum va fi transformat în spital COVID-19! 
- Este o altă mare greşeală care se va face. La acest spital veneau toţi cei din judeţele limitrofe, cei din Neamţ, unde există un spital în care ţi-e şi lehamite să intri, darmite să mai şi crezi că te faci bine! Am vorbit cu medici, cu asistente şi ei susţin ce vă spun eu: cum să transformi acest spital, unde se tratau toate celelalte afecţiuni importante, într-unul COVID? Mi se pare incredibil, practic blocăm cu totul accesul la sănătate şi pentru cei care nu sunt infectaţi, dar au alte lucruri de rezolvat.

„Ştiam cu toţii că sistemul medical e vulnerabil şi tot nu s-a făcut nimic. Aşa ceva e de neiertat!"

- Şi ajungem iarăşi la soluţiile de la nivel înalt! 
- Exact. Eu pot să vorbesc fiindcă ţi-am spus n-am treabă cu politica, aşa că sunt liber. Dacă tot e stare de urgenţă, dacă tot poţi face orice, dă ordin Armatei să facă un cort imens la stadion, de exemplu, unde să ridice în câteva zile un spital ad-hoc, exclusiv pentru cei cu coronavirus! Sau spitalul vechi putea să fie o altă soluţie. Dar aşa, toţi cei din Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Vatra Dornei care aveau probleme acum unde se mai duc dacă tu blochezi fix spitalul nou şi tot ce înseamnă secţiile şi aparatura din celelalte patologii? Acum toţi cei de aici stau şi se îngrozesc efectiv la gândul că ai putea avea o problemă medicală. Ce faci? Unde mergi? Mergi la spitalul nou, 99% te alegi cu coronavirus, iar în altă parte n-ai unde să te duci. E realmente dramatic ce e aici! Dramatic, dramatic! 

- Te simt furios! 
- Păi, aşa şi sunt! E un sentiment pe care îl încerc şi pe care, foarte probabil, îl au şi alţi români. Ştiam că avem un sistem medical limitat, că are multe lipsuri, aveam exemplul Italiei, ceea ce s-a întâmplat acolo, cunoşteam că avem mulţi români care vor veni de acolo şi nu s-a făcut nimic. Medicii au fost lăsaţi fără echipament de protecţie, măcar cu atât să-i fi ajutat! Dar nimeni n-a decis nimic, e revoltător.

„Uniunea Europeană se va desfiinţa după această pandemie"

- Să zicem că ai fi făcut parte dintr-o astfel de structură e conducere, ai fi propus vreo soluţie?
- Da! Uite ce aş fi făcut eu. Chemam patronii unor fabrici şi le ordonam aşa: oricum nu mai aveţi comenzi acum, tu, fabricant de textile, de azi produci doar combinezoane şi măşti. Azi faci 3, fiindcă nu te pricepi, schimbi linia de producţie, e complicat, te înţeleg, dar mâine ajungi la 10, peste o săptămână faci 100. Apoi, tu ai fabrică de alcool, nu mai faci aşa ceva, de azi produci doar spirt medicinal şi dezinfectant. Măcar aş fi încercat ceva! Aşa, dacă stăm şi arătăm cu degetul, căutăm vinovaţi, acuzăm, va fi dezastru, mai ales că nu ne va ajuta nimeni din exterior. 

- Suntem totuşi în Uniunea Europeană. 
- La revedere, uită Uniunea Europeană! E gata această alianţă, va dispărea după ce va trece pandemia. Fiecare e doar pentru el acum. Suntem efectiv ca în junglă, trăieşte doar cine se ajută singur!

„Fratele meu de la Washington mi-a zis că şi acolo lucrurile încep să o ia razna"

- Spune-mi, Goe, despre tatăl tău, ziceai că ai fost cu el prin spitale în ultimii ani. Acum e OK? 
- Ce să zic, are astm, e operat pe inimă, i-au fost puse 3 stenturi, are 82 de ani. E greu, stă doar în casă, i-am zis să nu iasă sub nicio formă. Merg la el, îi duc tot ce are nevoie. Mă dezinfectez pe pantofi, intru, iau papucii, îi las mâncarea şi plec. I-am dus dezinfectant, să aibă de toate. Mi-a zis. săracu', că nu mai poate să reziste doar în casă, cred că l-a cuprins şi pe el teama, e complicat.

- Şi restul familiei, fraţii, surorile tale? 
- Liviu e la Bacău, Lucian s-a întors din India, e la Cluj, am 3 surori care sunt şi ele aici, în Suceava, şi mai am un frate care e la Washington. Înţeleg că lucrurile o iau şi acolo razna din perspectiva acestei pandemii.

„Problema în Suceava carantina totală era? Am prieteni poliţişti şi îmi zic «Goe, suntem pe stradă, nu e lume aproape deloc», deci decizia de a închide Suceava nu schimbă cu nimic şi nici nu ajută cu nimic fiindcă oamenii respectau restricţiile, conştientizaseră pericolul" - Dorin Goian

„Am amici medici, asistente, infirmiere, vă spun cu toată responsabilitatea că nu vor să dea bir cu fugiţii. Vor să lucreze, să ajute, dar trebuie sprijiniţi, nu expuşi în faţa acestui virus şi apoi abandonaţi!" - Dorin Goian

638 de persoanedepistate pozitiv cu coronavirus, din totalul celor 2.245 la nivelul întregii ţări, sunt din Suceava

Cine a fost Dorin Goian ca fotbalist

  • a jucat 4 ani şi jumătate la FCSB
  • a cucerit de două ori titlul cu FCSB
  • a disputat semifinalele Cupei UEFA în 2006
  • a evoluat în Italia, la Palermo, în Scoţia, la Rangers, şi în Grecia, la Asteras Tripoli
  • a jucat un deceniu în echipa naţională
  • are 60 de selecţii şi 5 goluri
  • a participat la Campionatul European din 2008

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Un jurnalist ieșean, locul al doilea în maratonul de la Monaco
24/11/2024 15:56

Vlad Lucian Arhire  este jurnalist senior la TVR Iasi si un mare iubitor al sportului. În urmă cu o săptămană, acesta a alergat in maratonul de la Verona, inregistrand un timp excelent - 3 ore 44 ...

SuperLiga: CFR Cluj, egalată de Rapid în minutul 90 – U Cluj rămâne lider
24/11/2024 11:09

  Dan. Petrescu   CFR Cluj si Rapid Bucuresti au terminat la egalitate, scor 1-1, meciul disputat in etapa a 17-a din SuperLiga. Echipa antrenată de Dan Petrescu avea nevoie de o victorie ...

Max Verstappen a câştigat titlul mondial în Formula 1 pentru a patra oară consecutiv
24/11/2024 10:26

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a caştigat titlul mondial la Formula 1 pentru a patra oară consecutiv, după ce a terminat pe locul cinci la Grand Prix-ul de la Las Vegas La Las Vegas, Verstappen t ...

Poli Iași caută a doua victorie în deplasare, în actualul sezon
24/11/2024 00:00

* FC Botosani – Politehnica Iasi, luni, 25 noiembrie, de la ora 17,30, in runda cu numărul 17 a SuperLigii Iasul se confruntă cu Botosaniul intr-unul dintre cele mai bune momente ale formatiei conduse ...

SuperLiga: Liderul U Cluj, înfrângere surprinzătoare pe terenul lui FC Hermannstadt
23/11/2024 19:31

 Universitatea Cluj a pierdut meciul disputat pe terenul echipei FC Hermannstadt, scor 1-2, in etapa cu numărul 17 din SuperLiga. Echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău a terminat turul sezonului regula ...

Victorie pe terenul campioanei en-titre! Bucovina Rădăuți – ACS USV Iași 1-2 (0-1)
23/11/2024 18:53

Nou-promovata ACS USV Iasi, pregătită de antrenorul Romeo Butnaru, a obtinut sambătă prima sa victorie in deplasare in Liga 3, dispunand cu 2-1 (1-0) de Bucovina Rădăuti, intr-un meci din etapa a XIII-a a ...

SuperLiga: Oțelul pune capăt seriei fără victorie – A învins-o pe Farul la ultima fază
23/11/2024 14:09

 Otelul Galati a castigat meciul disputat pe terenul echipei Farul Constanta, scor 1-0, in etapa a 17-a din SuperLiga. Farul Constanta – Otelul Galati 0-1, in etapa #17 din SuperLiga Prima ocazie i ...

Arcașii ieșeni, primiți la Palatul Elisabeta din Capitală
20/11/2024 20:47

Antrenorul Cezar Alexandrescu si arcasul Rares Alexandrescu, de la CSM Iasi 2020, s-au numărat printre membrii delegatiei Federatiei Romane de Tir cu Arcul invitată la Palatul Elisabeta din Bucuresti, unde a ...

Kosovo ripostează după ce a pierdut meciul cu România la 'masa verde'. Avocatul FFK amenință cu TAS
20/11/2024 19:35

Avocatul federaţiei de fotbal din Kosovo (FFK), Taulant Hodaj, a anunţat, miercuri, după ce UEFA a decis că Romania a caştigat la masa verde meciul cu naţionala kosovară, că forul pe care il reprezintă ...

25.000 de euro, prețul unui bilet pentru ultimul meci al lui Rafael Nadal
20/11/2024 15:51

Legenda tenisului mondial, Rafael Nadal, s-a retras din competitiile sportive după infrangerea suferită marti, in cadrul Cupei Davis, intr-un meci impotriva olandezului Botic van de Zandschulp. Meciul dintre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei