Iașul găzduiește cel mai atractiv festival al verii
Dimensiune font:
Pe 11 iunie, ora 14, la Atrium, Palas Mall Iaşi se va desfășura Festivalul Internaţional al Familiei la Şah, ajuns la a IX-a ediţie. Până vineri, 9 iunie, se pot înscrie la concurs echipe alcătuite din doi membri ai unei familii: un matur (părinte, frate, soră, bunic, bunică, unchi, mătuşă) şi un copil cu vârsta până la 14 ani (fiu, fiică, frate, soră, nepot, nepoată).
Înscrierile se fac pe mail-ul lazar_cip2001@yahoo.com sau la telefon 0745 952 667 . Turneul se desfăşoară pe parcursul a şase runde, în sistem şah rapid.
Premiile sunt foarte atrăgătoare: Locul I - Un week-end pentru familie la Vatra Dornei; Locul al II-lea - O tablă de şah Magne 2 D; Locul al III-lea – Un volum al marelui maestru Florin Gheorghiu, având ca subiect şahul, cu autograful acestuia.
Primele cinci echipe vor fi premiate cu cupe şi diplome.
Toate familiile participante vor primi premii surpriză şi vor participa la o tombola având ca premiu o excursie de trei zile la Sibiu pentru cei doi coechipieri.
Povestea festivalului
Şahul, acest joc spectaculos, cu piese purtând denumiri din spaţiul înconjurător, a apărut în urmă cu circa 1400 de ani, evoluând până la forma pe care o ştim astăzi.
Popularitatea sa a crescut treptat pentru că el se poate juca de la cele mai fragede vârste până la cele mai înalte, acasă, în cluburi, în turnee, pe internet, prin corespondență. Pasiunea se dezvoltă, de obicei, în mediul familial, cu sau fără aspiraţii la performanţa înaltă, fiind extrem de ,,molipsitor”.
Concursurile oficiale ţin cont însă de vârsta şahiştilor sau de nivelul lor valoric. ,,În urmă cu nouă ani, la Iaşi, organizam concursuri de şah la care participau membrii aceleaşi familii, dar în turnee separate, pe categorii de vârstă. Unul dintre participanţi mi-a zis într-o zi:,,n-ar creşte atractivitatea dacă am juca pe echipe formate din membri ai aceleaşi familii?” Şi aşa s-a născut acest Festival, care a ajuns, acum, la a IX-a ediţie, care dezvoltă pasiunea pentru şah, dar şi solidaritatea de familie”, ni s-a destăiunit candidatul de maestru Alin Ghiocel Apostol, organizator, dar şi participant.
De profesie terapeut, acesta a învăţat şah de la tatăl său şi apoi la clubul Tractorul Braşov, ajungând printre cei mai buni juniori ai ţării, cu două locuri şase. Pentru că pregătirea profesională s-a aflat în prim plan, şahul a rămas doar o pasiune, dar una MARE. Şi-a atras şi cei patru copii în faţa tablei de şah, dar şi pe alţii în clubul de profil din cadrul Asociaţiei ,,Împreună pentru Miroslava”.
La ediţia din 11 iunie, familia sa va participa cu trei echipe, care îi va cuprinde pe soţii Apostol şi pe copii: Maria, Ioan, Andrei, Parascheva. „Şahul m-a influențat în organizarea strategică a cabinetului de recuperare medicală Fiziotop în care lucrez. Cred că datorită şahului sunt mai atent şi mai creativ în alegerea tratamentului de fizioterapie personalizat fiecărui pacient. În plus, copiii sunt viitorul şi trebuie să investim în el, în educația lor, şahul îi ajută foarte mult îi face să gândească strategic, logic şi pe termen lung , stimulează atenţia, răbdarea într-o lume a vitezei, creativitatea, imaginaţia...”,sublinia Alin Ghiocel Apostol.
Filip, o familie de campioni
Între echipele care vor fi prezente la start se numără şi două ,,garnituri” Filip, nume cunoscut în şahul românesc. Cel mai experimentat este tatăl, Lucian Filip, reprezentant al unei generaţii valoroase a Clubului ,,Politehnica” Iaşi, din carmareu mai făcut parte Alina Motoc, Smaranda Pădurariu, Iosefina Păuleț. ,,La 13 ani, în 1994, am venit la club, la Politehnica, și-am cunoscut șahiști de mare valoare. Am avut onoarea să fiu pregătit de cei mai buni antrenori din Iași, doamna Margareta Perevoznic , domnii Cătălin Navrotescu şi Vasile Manole. La început, şahul m-a atras prin faptul că puteam să joc cu maturi şi să-i şi înving uneori.Odată cu progresul meu au venit și deplasările la competițiile naționale și internaționale, precum și alte satisfacții care decurg din sportul de performanță. Acum cred că cel mai mult m-a atras că poți câștiga o luptă cu intelectul. Eu și șahul ne simțim foarte bine împreună”, mărturisește acesta.
Lucian Filip, de profesie fizician, şi-a adus şi copiii la șah pentru a beneficia de avantajele pe care le oferă acest joc dezvoltării intelectuale. ,,N-am văzut niciodată șahiști slabi la învățătură. Și nu m-am înșelat! Anul acesta vom participa cu toată familia, două echipe plus o rezervă. Anul trecut am câștigat locul 1 și ne-a prins bine minivacanța pe Rarău, care a constituit premiul oferit de organizatori”.
Lucian Filip a câștigat câteva turnee internaționale între care Open București în 2006, Cambados (Spania) în 2008, la Plancoet (Franța) și Open Satu Mare în 2015. În 2008 a obținut titlul de maestru internațional, cu o normă la Campionatul European, iar în 2015 a îndeplinit prima normă de mare maestru internațional.
În 2013 a ieșit vicecampion național la șah rapid, iar anul trecut a luat bronzul pe echipe, cu Universitatea de Vest Timișoara. ,,Și copiii mei se descurcă bine cu șahul. Andrei, băiatul cel mare, în vârstă de 16 ani, a câștigat anul acesta medalia de bronz la Campionatul Mondial Şcolar din Rodos. În 2021 a fost campion național la juniori-14 ani, iar în 2022 și 2023, a ieșit vicecampion național la categoria 16 ani. Juniorul cel mijlociu, Gabriel, 13 ani, a reuşit anul trecut să obţină titlul naţional cu echipa ,,Micul Șahist” Iași și pe cel de vicecampion național la dezlegări probleme de șah la copii-12 ani. Elena a câștigat câteva mici premii dar, deocamdată, pentru ea șahul e mai mult o joacă.” Referitor la Festivalul Familiei la Şah, Lucian Filip spune că ,,este ceva deosebit, fiind mai degrabă o socializare a familiei și comunității în jurul șahului decât o competiție.Atmosfera este foarte plăcută”.
***
Festivalul Internaţional al Familiei, la care vor participa şi şahişti din Republica Moldova şi Ucraina, este organizat de Asociaţia ,,Împreună pentru Miroslava”, sub egida Federaţiei Române de Şah, cu sprijinul Palas Mall Iaşi, al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Asociaţiei ,,IAŞAH”, cluburilor ,,Pionii Rgelui” şi ,,Micul Şahist”, al Şcolii gimnaziale ,,Colonel Constantin Langa” din Miroslava. Lucian VLAD
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau