Ieşeanul Iancu a rămas cu argintul
Dimensiune font:
Iaşul găzduieşte de ieri până duminică, în prezenţa doamnei Ana Pascu, vicepreşedintele forului internaţional de scrimă, Naţionalele de juniori, competiţie care şi-a desemnat deja primii laureaţi. Astăzi vom cunoaşte şi prima campioană la echipe.
După calificările derulate în cursul dimineţii în Sala Polivalentă, ieri după-amiază s-au derulat semifinalele şi finala la individual masculin, ce au adunat în sala Atrium din Palas Mall neaşteptat de mulţi microbişti. A fost de fapt şi pentru prima dată într-un oraş de provincie când asalturi din cadrul Campionatului Naţional au loc într-un complex comercial. „Aceşti copii extrem de talentaţi au şansa să fie văzuţi nu doar de familie şi de prieteni, aşa cum se întâmplă de obicei într-o bază sportivă, ci şi de către publicul larg prezent într-un mall la o oră potrivită. Am experimentat asta anul trecut, tot la juniori, în Bucureşti, iar actualele gazde au preluat ideea şi au pus-o şi ele acum în practică. Şi chiar foarte bine au făcut”, a fost o primă remarcă a doamnei Ana Pascu, vicepreşedintele forului mondial de scrimă şi până de curând şefă a federaţiei similare din Capitală, despre locaţia care a găzduit asalturile pentru podium.
Experienţa şi-a spus cuvântul
Prima semifinală, arbitrată de vicecampionul olimpic de la Londra Alexandru Sireteanu, „ajutorul” maestrului Iulian Biţucă la CSM Iaşi, i-a adus pe planşe pe foarte titratul Iulian Teodosiu (CSS „Unirea” Slobozia) şi pe stelistul Tudor Dumitrescu-Cucu, primul conducând disputa chiar ceva mai lejer decât a arătat-o scorul, 15-13. A urmat confruntarea dintre localnicul George Iancu şi Cristian Biţucă, fostul până de curând elev al aceluiaşi reputat tehnician ieşean Iulian Biţucă, adjudecată de primul cu 15-11, condusă de Cozmin Hânceanu, un alt fost mare sabrer al Iaşului.
A urmat ultimul act, în care ieşeanul Iancu, susţinut de un grup de coechipieri de la CSM, a lăsat în mai multe rânduri impresia că poate lupta de la egal la egal cu mai experimentatul Teodosiu. Şi chiar dacă ultimul a condus pe tabelă până la 10, elevul lui Biţucă a restabilit pentru prima dată egalitatea, ce a persistat până la 12-12, având în plus, deloc de neglijat, avantajul psihologic al celui care vine din urmă. Ieşeanul nu a putut însă menţine ritmul până la final, unde experienţa vicecampionului mondial de seniori cu naţionala României de la Budapesta, de anul acesta, s-a dovedit decisivă în stabilirea campionului naţional după un ultim asalt prelungit, care a punctat de trei ori la rând. „Teodosiu a fost mai curajos, dar disputa a mers mult timp cap la cap, în final contând experienţa competiţională superioară a lui vicecampionului mondial, care însă a trecut la mustaţă, cu 15-14, în optimi de un alt elev de-al meu, Sergiu Ciornilă, ce ar fi furnizat surpriza competiţiei”, a precizat şi Iulian Biţucă, antrenorul lui CSM Iaşi.
Naţionalele continuă astăzi (ora 9:00) în Sala Polivalentă, cu calificările la echipe masculin, finala fiind programată de la 13:00 la Atrium, tot în Palas Mall.
Liviu Suceveanu
„Toţi cei patru sabreri ajunşi în semifinale sunt extrem de talentaţi, disputele fiind echilibrate şi într-o oarecare măsură chiar pline de neprevăzut. Felicit Iaşul că a preluat iniţiativa Bucureştiului de a găzdui ultimele confruntări într-un complex comercial, în faţa unui public extrem de divers”
Ana Pascu, vicepreşedinte al forului internaţional de scrimă
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau