Prezentarea lui Şfaiţer, amestec de festivism, optimism şi realism
Dimensiune font:
Printr-o conferinţă de presă maraton, de aproape două ore, Politehnica Iaşi şi-a prezentat ceea ce oficialii clubului numesc „cel mai important transfer realizat în ultimii ani”. E vorba de Cornel Şfaiţer (56 de ani), cel considerat creatorul actualului FC Botoşani şi artizanul transformării echipei Sepsi Sfântu Gheorghe în una de cupele europene.
La conferinţa de presă, în afara managerului general Florian Briaur şi a vicepreşedintelui Dan Cojocaru, au mai participat primarul Mihai Chirica şi viceprimarul Daniel Juravle. Evident, şi Cornel Şfaiţer.
„E un moment greu, un moment dificil, un moment de care trebuie să ne bucurăm cu toţii”
Atmosfera a avut o suficientă tentă de festivism, cu discursuri optimiste, au fost şi ceva episoade de umor involuntar, dar puţine lucruri clare, concrete. După introducerea făcută de Briaur, a urmat speech-ul lui Chirica, o scurtă intervenţie a lui Juravle, după care a venit episodul umoristic: „E un moment greu, un moment dificil, un moment de care trebuie să ne bucurăm cu toţii”. Zicerea îi aparţine vicepreşdintelui Dan Cojocaru, care a recunoscut apoi că are serioase dificultăţi de exprimare. Din cauza emoţiei. Că şi-a văzut împlinit unul din cele mai vechi vise. Gândul că, într-o zi, Şfaiţer va deveni oficial al Politehnicii Iaşi i-a venit cu mulţi ani în urmă, nu astă vară. Cei doi sunt, de altfel, prieteni vechi. După care şi-a intrat în rol personajul principal al evenimentului, Cornel Şfaiţer.
A intrigat pe mulţi faptul că acesta a lăsat o echipă de primă ligă, cu o infrastructură de invidiat, cu stabilitate financiară, cu un proiect clar pentru un club în situaţia Politehnicii Iaşi. Mai ales că nu va primi niciun ban pentru munca sa. Misterul s-a lămurit imediat. Şfaiţer e de mic copil suporter al alb-albaştrilor. „Întotdeauna am avut o afinitate pentru Iaşi şi nu întâmplător am ales să vin la Poli Iaşi. Am amintiri plăcute din copilărie, veneam la toate meciurile cu tata. Îmi aduc aminte de fostele glorii ieşene, cunosc tot istoricul fotbalului ieşean”. Faptul că ţine minte scoruri şi faze de acum mai bine de 40 de ani e un argument destul de solid în acest sens.
„Este o provocare mare pentru mine”
Trecând apoi la prezent şi viitorul apropiat, noul „Număr Unu” din club a vorbit de planul său pentru realizarea unui parteniat public-privat cât mai eficient, pentru a se ajunge la stabilitatea financiară fără de care nu se poate face performanţă. „Aşa cum a spus şi domnul primar, nu sunt Mesia, avem nevoie de toţi, de aportul tuturor pentru a construi ceva împreună, pentru că acest oraş, Iaşiul, merită mult mai mult în sport. Este o provocare pentru mine, sunt optimist că putem construi ceva frumos împreună aici. Am venit în rândul dumneavoastră pentru că am crezut că putem construi împreună. Nu mi-a fost uşor să accept, vă spun sincer, dar am calculat mult, m-am gândit bine. Sunt omul căruia îi place să construiască, la Botoşani am pornit din Liga a 4-a, a fost un stagiu şi acum 20 de ani la Suceava, am reuşit lucruri frumoase la Botoşani împreună cu aportul CL Botoşani şi al suporterilor, lucru care îmi doresc să întâmple şi la Iaşi. Avem nevoie de Consiliul Local în continuare, dar şi de susţinerea mediului privat, pentru că mixtul acesta bani publici – bani privaţi poate construi ceva frumos. Îmi place să construiesc, îmi place să pun accentul pe tineri şi sunt convins că împreună putem construi, dar în linişte. Dacă vom construi cu paşi mărunţi, vom construi un proiect frumos. E foarte important să vină alături de noi şi bani privaţi, cred că alături de noi pot veni oameni de bine, care să ajute clubul. Eu am văzut stadionul acesta arhiplin şi la Liga a 3-a, de ce să nu fie din nou? Vom avea întâlniri cu persoane importante din mediul privat şi să încercăm să strângem câte puţin de la mai mulţi. Cert este că bugetele la Liga 2 au crescut, nu se mai poate promova cu 1,2 milioane de euro, cum era acum 7 ani”.
Cum e şi un prosper om de afaceri, Şfaiţer a spus că îşi doreşte ca primul contract de sponsorizare pe care-l va semna clubul să fie cu firma lui. „Eu nu iau nimic de la club, ci voi aduce. Când intru la stadion vin să aduc, nu să iau. Inclusiv societatea mea va încheia un contract de sponsorizare cu clubul, va fi prima”. N-a spus explicit ce funcţie va avea în club, a repetat de mai multe ori că el lucrează în echipă, că de unul singur nu poate face nimic, a vorbit şi de experienţa sa ca om de afaceri, care-l ajută foarte mult. Dar a precizat, la un moment dat, foarte scurt, că decizia finală îi aparţine. Şi a promis transparenţă totală. „Deja managerul şi vicepreşedintele au creionat un buget, nu ascund faptul că am aruncat şi eu un ochi, pentru că am destulă expertiză. Rămâne să discutăm în perioada următoare care va fi bugetul. Eu ce pot să asigur că atâta timp cât voi fi eu la club banii vor fi destinaţi doar fotbalului”.
Două prime obiective: promovarea şi vânzarea de jucători
Vorbind despre primele faze ale planului său, Şfaiţer a confirmat că, la anul, Politehnica va ataca promovarea, dar, totodată se va aplica şi „metoda Botoşani”. Creşterea jucătorilor, atât din pepiniera proprie, cât şi din import, mărirea cotei lor de piaţă şi vânzarea acestora. „Tot timpul mi-a plăcut să avem obiective. Ţelul nostru, al tuturor, este ca echipa să revină în Liga I. Şi la Botoşani mi-am propus să promovăm şi am promovat, la Sepsi am spus că vrem în play-off, am crezut asta şi am reuşit, asta ne dorim şi la Iaşi. Vrem să promovăm în Liga I, în sezonul viitor... Toate echipele trebuie să facă asta, să producă şi să vândă. Acesta va fi unul dintre obiectivele lui Poli în viitor. Deja s-a vândut un jucător, Onea. S-a vândut un fundaş la Rapid, un lucru bun. Dar uşor-uşor noi trebuie să vindem scump, când vom ajunge în Liga I”, a punctat Cornel Şfaiţer, care a primit în finalul conferinţei „cheia” clubului. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau