3 scrieri misterioase, încă nedescifrate (inclusiv din România)
Dimensiune font:
Unele dintre cele mai faimoase simboluri și texte rămân o provocare chiar și pentru cei mai buni criptografi și lingviști. Rezolvarea acestor puzzle-uri misterioase rămâne la fel de importantă ca în prima zi de la descoperirea lor, din moment ce inscripțiile ar putea conține cheia înțelegerii civilizațiilor intrate de mult în istorie.
În acest articol trecem în revistă unele dintre cele mai interesante texte și simboluri descoperite vreodată.
Scrierea civilizației de pe Valea Dunării
Civilizația danubiană (de pe Valea Dunării) este una dintre cele mai vechi descoperite vreodată în Europa. A existat între anii 5.500 și 3.500 î.e.n. și a acoperit o zonă vastă, din Slovacia până în nordul Greciei (pe linia nord-sud) și din Croația până în România (de la vest la est).
Unul dintre aspectele mai interesante și mai intens dezbătute cu privire la civilizația de pe Valea Dunării este presupusa ei limbă scrisă.
În timp ce unii arheologi susțin că „scrierea” danubiană este, de fapt, doar o serie de figuri și simboluri geometrice fără sens, alții afirmă că are caracteristicile unui adevărat sistem de scriere.
Germanul Harald Haarmann, lingvist și specialist în limbi străvechi, susține că civilizația de pe Valea Dunării a dat naștere celui mai vechi sistem de scriere din lume.
Tăblițele care au fost găsite au fost create în urmă cu 7.000-7.500 de ani, cu aproximație, iar semnele de pe aceste obiecte, potrivit Haarmann, sunt o formă de scriere încă nedescifrată.
Simbolurile, care se mai numesc simboluri Vinca, au fost găsite în mai multe situri arheologice din zonele de pe Valea Dunării, scrijelite pe piese de olărit, diverse figurine și obiecte de lut.
Însă cei mai mulți specialiști resping propunerea lui Haarmann, sugerând că simbolurile de pe tăblițe sunt doar decorațiuni.
Asta, în pofida faptului că au fost inventariate aproximativ 700 de caractere diferite ale scrierii de pe Valea Dunării, un număr comparabil cu cel al hieroglifelor egiptene de uz cotidian.
Misterele hieroglifelor mayașe
De sute de ani, lingviștii încearcă să descifreze vechea scriere cu hieroglife a civilizației Maya, lăsată posterității pe sculpturi monumentale, vase pictate și paginile cărților de hârtie.
Din fericire, eforturile de descifrare au înregistrat progrese semnificative. Traducerea tuturor textelor ar fi un uriaș pas înainte care ne-ar ajuta să înțelegem mai bine aspectele sociale, politice și istorice ale civilizației Maya.
Multă vreme, cercetătorii au crezut că simbolurile scrise ale mayașilor nici măcar nu reprezentau o limbă și e lesne de înțeles de ce – scrisul mayașilor este unul dintre cele mai ciudate din lume.
Este un sistem deosebit de complex, cu sute de semne (sau glife) unice, sub formă de oameni, animale, obiecte supranaturale și modele abstracte.
Primul salt major a avut loc în anii ’50, când un etnolog rus a propus ipoteza că scrierea Maya ar fi parțial fonetică. Ideile sale nu au fost bine primite, dar în cele din urmă presupunerea lui s-a dovedit corectă.
Progresul a accelerat în anii ’70 -’80, când tot mai mulți lingviști au început să se intereseze de aceste texte, ajungând să descopere că, de fapt, erau dovada unui sistem de scriere complet funcțional în care mayașii puteau să exprime fără echivoc orice propoziție a limbii vorbite.
În pofida acestor progrese, rămân multe de descifrat din imensul corp de sculpturi și inscripții care zac de secole în ruinele junglei și în sertarele instituțiilor de cultură din întreaga lume.
Inscripțiile neolitice ale tăblițelor de la Tărtăria
În 1961, arheologul român Nicolae Vlassa a descoperit ceea ce ar putea fi o dovadă a celei mai vechi forme de scriere din lume.
În timp ce efectua săpături arheologice pe un sit neolitic pe pe malul Mureșului, echipa lui Vlassa a găsit trei tăblițe mici de lut care conțin gravuri (aparent) indescifrabile, acum cunoscute sub numele de tăblițele de la Tărtăria.
Au existat interpretări diferite ale semnificațiilor gravurilor pe tăblițe. Unii cred că gravurile sunt o formă timpurie de scriere, în timp ce alții cred că sunt doar pictograme, scrijelituri aleatorii, simboluri religioase sau simboluri ale proprietății.
Pe fondul speculațiilor că tăblițele au fost găsite pe locul unui sacrificiu, mulți cred că simbolurile au o conotație religioasă. În general, analiza tăblițelor de la Tărtăria a condus la multe ipoteze interesante despre cultura timpurie a omenirii și apariția comunicării în scris.
Chiar dacă unele artefacte antice răspund la multe întrebări despre civilizația umană, în acest caz este clar că descoperirile generează mai multe întrebări decât răspunsuri.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau