4 moduri nebănuite în care animalele ajută oamenii
Dimensiune font:
Pe lângă faptul că le mâncăm, ne îmbrăcăm și ne încălțăm în pielea lor, mai sunt câteva modalități în care animalele ne îmbunătățesc viața.
Dincolo de albinele care polenizează culturile sau felinele care țin sub control populațiile de rozătoare există câteva creaturi – mai puțin populare – care ne ajută ori ne-ar putea ajuta să trăim mai bine.
Stridiile curăță apele oceanelor
Aceste vietăți simple trăiesc o viață sedentară în apele oceanelor, filtrând diverse resturi pentru a se hrăni. Acest lucru pare neimportant, dar modul în care se hrănesc stridiile se dovedește a fi foarte util și pentru omenire.
În primul rând, stridiile filtrează azotul din apă, împiedicând dezvoltarea algelor toxice. Algele toxice omoară peștii și orice alt organism care depinde de nivelurile de oxigen din apă. Prin simplul fapt că există, stridiile ajută la conservarea viețuitoarelor din oceane.
Stridiile sun utile și la eliminarea substanțelor nocive din zonele poluate. Astfel, ele contribuie la îmbunătățirea calității apei într-un mod ieftin și eficient.
De asemenea, aceste moluște sunt o sursă de hrană durabilă. Pot fi crescute fără a avea un impact negativ asupra mediului înconjurător.
Melcii Fissurellidae, folosiți la fabricarea de medicamente
Această creatură cu denumire științifică bizară este un tip de melc de mare. Cercetătorii au descoperit că o proteină pe care o produce acest animal se lipește foarte ușor de alte molecule.
Această proteină, denumită hemocianină, poate fi utilizată în medicamentele împotriva cancerului sau a bolii Alzheimer. Oamenii de știință mai folosesc hemocianina și la crearea de vaccinuri pentru oameni și animale.
Dintr-un litru de sânge provenit de la acești melci se pot obține 20 de grame de proteină, care valorează aproximativ 100.000 de dolari.
Organe pentru transplant crescute în porci
Medicii pot folosi deja în intervențiile chirurgicale asupra oamenilor valve cardiace de la porci, iar acum încearcă să găsească și alte metode pentru a spori eficiența transplanturilor cu ajutorul animalelor.
Cercetătorii lucrează la o modalitate de creștere a organelor umane în porci, pentru a le recolta apoi pentru transplant. Aproximativ 21 de oameni mor în fiecare zi din cauza lipsei de organe, iar inițiativa medicilor își propune să pună capăt deficitului.
Oamenii de știință au adăugat cinci gene umane ficatului, rinichilor și inimilor porcilor. Ei speră să facă organele animalelor suficient de asemănătoare cu cele umane, astfel încât organismele receptorilor să nu le respingă în urma transplantului.
Deocamdată, aceste experimente sunt ținta multor critici legate de etică. Atât cei care militează pentru drepturile animalelor, cât și organizațiile religioase se opun inițiativelor de acest gen.
În timp ce stridiile care filtrează apa și melcii care furnizează proteine nu stârnesc foarte mari controverse, creșterea de organe în porci este încă un subiect larg contestat.
Viermii care mănâncă plastic
Deoarece se descompune foarte lent, plasticul este principala cauză a poluării de pe Terra. Dar un animal minuscul ar putea schimba lucrurile.
Larvele viermelui de ceară pot mânca plastic, transformându-l în material organic. Această descoperire a fost făcută de biochimista Federica Bertocchini, care este și apicultoare amatoare.
Aceasta a scos câteva larve dintr-un stup de albine și le-a pus într-o pungă de plastic. Peste puțin timp, Bertocchini a remarcat că larvele mâncaseră punga, reușind să iasă din ea.
Cercetările ulterioare au confirmat că larvele pot consuma cantități mari de plastic fără efecte adverse. Oamenii de știință cred că viermii descompun plasticul folosind aceeași enzimă pe care o folosesc pentru a descompune ceara de albine.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau