Atlantropa, proiectul de drenare a Mediteranei și unire a Europei cu Africa

0000   0141700

Dimensiune font:

| 20-07-2020 06:49

 În 1962, scriitorul american Philip K. Dick a publicat romanul „Omul din castelul înalt”, a cărui acțiune are loc într-o realitate în care naziștii câștigă Al Doilea Război Mondial și drenează Marea Mediterană pentru a crea vaste întinderi agricole.

În general, povestea este văzută ca o alegorie a fascismului. Interesant este, însă, că tocmai cea mai neverosimilă parte din carte este și cea mai apropiată de realitate: scăderea nivelului Mediteranei.

Atlantropa văzută din spațiu (reprezentare artistică). Foto: Wikimedia

De fapt, planul fusese o propunere foarte serioasă, elaborată cu câteva decenii mai înainte de arhitectul german Herman Sörgel. Acesta și-a dedicat întreaga viață promovării ideii de a drena Mediterana și de a uni Europa și Africa într-un supercontinent, potrivit Environment and Society

În 1929, Sörgel a scris „Proiectul Panropa: Scăderea nivelului Mediteranei, irigarea Saharei”, o carte în care și-a prezentat ideile pe larg. Trei ani mai târziu, și-a prezentat viziunea într-o altă carte, „Atlantropa”, nume sub care proiectul său utopic este amintit și astăzi.

Insistența trebuie să fi fost una dintre trăsăturile principale ale lui Sörgel, deoarece până la moartea sa, în 1952, a continuat să prezinte Atlantropa în patru cărți, peste o mie de publicații și nenumărate prelegeri, suficient pentru a avea dedicată o întreagă secțiune în arhiva Deutsches Museum din Munchen.

Herman Sörgel (1885 – 1952). Foto: Deutsches Museum

Proiectul Atlantropa al lui Sörgel presupunea crearea a trei baraje gigantice pe lângă care orice suprastructură contemporană, cum ar fi cum ar fi Barajul celor Trei Defileuri, din China, ar părea nesemnificativă. 

Cel mai mare baraj avea să fie construit peste Strâmtoarea Gibraltar, între Spania și Maroc, care separă Marea Mediterană de Oceanul Atlantic.

 

Un al doilea baraj urma să blocheze Dardanelele și să închidă Marea Neagră. De parcă acestea două nu ar fi fost de ajuns, un al treilea baraj urma să se întindă între Sicilia și Tunisia, tăind Mediterana în două, cu niveluri diferite de apă pe ambele părți.

Harta Atlantropei. Proiectul lui Sörgel prevedea și irigarea Saharei și crearea unor mări interioare în Africa. Foto: Ullstein Bild

Mediterana este alimentată de mai multe ape curgătoare, dar principala sursă este Oceanul Atlantic, astfel încât coborârea nivelului mării nu ar fi fost o sarcină dificilă, odată ce Strâmtoarea Gibraltar ar fi fost închisă. 

Beneficiile Atlantropei aveau să fie numeroase, potrivit lui Sörgel și adepților săi. Fiecare baraj urma să furnizeze cantități enorme de energie, alimentând Europa cu tot curentul electric necesar.

Scăderea nivelului mării avea să creeze noi și întinse terenuri agricole de-a lungul coastei, oferind statelor europene spațiu suplimentar, conform Atlas Obscura.

Harta generală a proiectelor hidroelectrice din Atlantropa. Foto: Wikimedia

Oricât de ciudat părea, Atlantropa a fost răspunsul lui Sörgel la sentimentul de disperare care a cuprins Europa după Primul Război Mondial. 

Șomajul în masă, sărăcia și conflictele dintre principalele țări europene au făcut ca viitorul să pară întunecat și incert. Sörgel a fost mișcat de îngrijorările vremii sale și a căutat răspunsuri pentru întreaga Europă, nu doar pentru Germania.

Fiind un pacifist convins, Sörgel susținea că realizarea Atlantropei avea să conducă Europa spre un viitor luminos, dincolo de război și sărăcie.

Datorită dimensiunii sale, Atlantropa necesita cooperarea între țări, dând naștere unei interdependențe care avea să excludă viitoarele conflicte armate.

Forța de muncă necesară pentru a construi Atlantropa putea menține ocupați timp de zeci de ani milioane de muncitori, iar energia ieftină avea să stimuleze economia la niveluri de creștere fără precedent, afirma Sörgel.

Publicul german a fost vrăjit de acest plan. Mass-media i-au dedicat nenumărate articole, iar Sörgel a atras un număr semnificativ de adepți. 

În cele din urmă, a fondat Institutul Atlantropa pentru a-și promova modelul mondial. Dar, în ciuda popularității ideii și a eforturilor neobosite ale lui Sörgel, Atlantropa nu a prins aripi niciodată.

Odată ce naziștii au preluat puterea în Germania, Sörgel le-a prezentat și lor ideea. Numai că, spre deosebire de nemții din romanul lui Philip K. Dick, noii conducători nu erau interesați să construiască baraje.

Schiță a barajului care urma să lege Europa de Africa. Imagine din cartea „Proiectul Panropa: Scăderea nivelului Mediteranei, irigarea Saharei”, de Hermann Sörgel

În schimb, naziștii au căutat să cucerească așa-numitul Lebensraum („spațiu vital”) în stilul clasic: invadând și ocupând țările vecine. 

Pentru o scrută vreme după înfrângerea celui de-Al Treilea Reich, Aliații au luat în considerare ideea, dar au respins-o rapid ca fiind complet nerealistă, mai ales având în vedere că Europa trebuia reconstruită.

Intrarea în scenă a energiei nucleare a estompat și mai mult farmecul hidroelectricității. Deși Institutul Atlantropa a rezistat până în 1960, ideea Atlantropa a murit odată cu Sörgel, în 1952.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:57

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Microsoft anunţă lansarea unei „constelații de agenți AI” care să înlocuiască angajații din companii
30/10/2024 10:33

Microsoft anunţă lansarea unei „constelatii de agenti AI” care să inlocuiască angajatii din companii Microsoft lansează o suită de modele AI autonome (sau „agenti”) care pot ser ...

La intersecția dintre cultură și tehnologie, ce aduce viitorul?
28/10/2024 16:06

 Inovatii emergente precum inteligenta artificială (IA), realitatea virtuală (VR) si realitatea augmentată (AR) imping limitele proceselor creative si permit noi forme de exprimare. Prin intermediul IA, ...

Inovaţie în materie de transport: Norvegia construiește primul tunel subacvatic plutitor din lume
24/10/2024 12:58

Inovaţie in materie de transport: Norvegia construieste primul tunel subacvatic plutitor din lume Primul tunel subacvatic plutitor de pe intreaga planetă va fi construit in nordul Norvegiei, conectand oras ...

 Descoperire minunată a oamenilor de ştiinţă. Mirosul oamenilor este mai rapid decât se credea anterior
21/10/2024 13:24

 Descoperire minunată a oamenilor de ştiinţă. Simtul olfactiv uman este mai rapid decat se credea anterior Simtul olfactiv al omului nu este deloc de neglijat, oamenii de stiintă dezvăluind că sunt ...

Ploaia de meteori, unul dintre cele mai așteptate fenomene astronomice ale lunii. Va putea fi văzută în noaptea dintre 21 și 22 octombrie
20/10/2024 10:42

Orionidele, curentul de meteori, este unul dintre cele mai asteptate fenomene astronomice ale lunii octombrie 2024. Se desfăsoară anual in perioada octombrie - noiembrie, atunci cand Pămantul se roteste in j ...

Începutul unei noi ere în căutarile pe internet: Google, odinioară de neînvins, dă semne că își pierde din relevanță.
20/10/2024 08:44

In prezentul digital, accesarea informatiilor online a devenit o componentă esentială a rutinei noastre zilnice. Cu toate acestea, tot mai multi utilizatori au remarcat in ultimii ani o deteriorare a calităt ...

Google a lansat oficial Android 15. Ce noutăți aduce
16/10/2024 11:36

Google a lansat Android 15, sistem de operare care va fi disponibil pe dispozitivele compatibile in săptămanile şi lunile următoare. Mai tarziu decat in anii precendenţi, Android 15 este disponibil in mod ...

Andrei Caramitru spulberă încălzirea globală: Toată creșterea de CO2 vine din Asia
18/09/2024 10:41

Andrei Caramitru spune că toate toate emisiile de dioxid de carbon care duc la incălzirea globală provin din Asia. In 2024, vremea a fost la extreme. Dacă vara anului a venit cu recorduri de temperaturi, i ...

Eclipsă parţială de Lună vizibilă în România, în noaptea dinspre marți spre miercuri
17/09/2024 16:35

Eclipsa parţială de Lună se produce in noaptea de 17 spre 18 septembrie (marţi spre miercuri), cand Luna se va afla la graniţa dintre constelaţiile Aquarius şi Pisces. Pe 18 septembrie avem faza de Lună ...

Cercetătorii au descoperit o a treia stare, dintre viață și moarte
17/09/2024 12:49

Desi pare a fi doar o fantezie, un nou studiu sugerează că intr-adevăr există o „a treia stare” in biologia modernă. Cercetarea sugerează posibilitatea redefinirii conceptului de moarte si des ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei