Au cimpanzeii fair play?
Dimensiune font:
Tendinţa umană de a împărtăşi pare să aibă rădăcini evolutive mai adânci decât se credea.
La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă după ce au analizat performanţele cimpanzeilor la testul numit „ultimatum game”. În mod normal, acesta este un joc utilizat în experimentele economice în care doi oameni decid cum să împartă o sumă de bani. În cazul cimpanzeilor, specialiştii au modificat jocul, înlocuind banii cu felii de banană. Scopul a fost de a observa generozitatea primatelor.
Studiul este parte a unui proiect prin care oamenii de ştiinţă vor să descopere rădăcinile evolutive ale acţiunii de a împărtăşi.
Specialiştii susţin că această corectitudine înnăscută reprezintă o importantă piatră de temelie a societăţilor bazate pe cooperare.
În timpul jocului, un participant primeşte o sumă de bani şi i se cere să facă o ofertă celui de-al doilea participant. Dacă cel de-al doilea participant primeşte oferta, atunci banii sunt împărţiţi ca atare. În cazul în care jucătorul numărul doi nu acceptă oferta, deoarece consideră că partenerul său de joc este egoist, ambii participanţi rămân fără bani.
Deşi este logic, din punct de vedere economic, să renunţi la cât mai puţini bani şi să accepţi orice ofertă ţi se propune, în general, oamenii fac oferte „corecte” sau egale şi tind să le refuze pe cele „incorecte”.
În studiu, cimpanzeii au fost învăţaţi să realizeze acest test utilizând obiecte colorate care reprezentau anumite recompense.
„Dacă luau un obiect alb, atunci puteau să împartă mâncarea în mod egal, în timp ce obiectul albastru făcea ca primul cimpanzeu să primească mai multă mâncare”, a explicat dr. Darby Proctor, coordonatorul studiului.
Trei perechi de cimpanzei au luat parte la studiu iar rezultatele au arătat o tendinţă a animalelor de a le oferi partenerilor jumătate din mâncarea lor.
Într-un alt experiment, specialiştii au repetat testele, doar că, de data aceasta, în locul cimpanzeilor au stat 20 de copii cu vârste între 2 şi 7 ani. Astfel s-a constatat că atât copiii, cât şi cimpanzeii „au răspuns aşa cum o fac oamenii în general”, având tendinţa de a opta pentru împărţirea egală a premiilor.
„Atât cimpanzeii cât şi oamenii se bazează foarte mult pe cooperare; ei cooperează atunci când vânează, împart mâncarea şi au grijă de copiii unii altora. Prin urmare, este posibil să fi fost nevoie de această corectitudine în evoluţia cooperării. Îmi pare că sentimentul oamenilor de corectitudine se întâlnea la primate cel puţin din vremea în care oamenii s-au separat de cimpanzei”, a adăugat dr. Proctor.
Testing fairness in chimps from Science News on Vimeo.
Sursa: BBC
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau