Ce trebuie să faci dacă ți se sparge calculatorul și cum să găsești virusul

Un computer care indică un virus

Dimensiune font:

| 07-09-2022 10:20

 Apariția calculatoarelor a adus unele schimbări în modul în care ne trăim viața de zi cu zi. Calculatoarele au făcut ca procesarea datelor să fie mai rapidă și mai ușoară, iar atunci când ești conectat la internet poți realiza destul de multe lucruri. Cu toate acestea, o problemă comună a acestei tehnologii este că este vulnerabilă la infecții malware sau la piraterie. Un computer cu un virus poate reprezenta un risc masiv pentru intimitatea și securitatea dumneavoastră și poate distruge orice fișier pe care l-ați salvat.

 În articolul de astăzi de pe blog, vom discuta despre cum puteți determina rapid dacă computerul dvs. are un virus sau este piratat și ce puteți face pentru a rezolva problema. Dacă vă interesează acest lucru și multe altele, continuați să citiți.



Alt: Un computer care indică un virus

Impactul negativ al virușilor de calculator

Un virus informatic reprezintă o amenințare masivă la adresa confidențialității dvs. și vă poate expune la fraudă și la alte riscuri de securitate. De exemplu, să presupunem că un computer este infectat cu un virus sau piratat, iar proprietarul încearcă să facă o plată folosind Paysafecard Romania sau detaliile dumneavoastră bancare. În acest caz, detaliile de plată pot cădea cu ușurință în mâinile unui hacker, iar banii și alte detalii ale utilizatorului pot fi furate.

 Un alt impact negativ al virușilor de calculator este că aceștia tind să afecteze performanța dispozitivului dumneavoastră. Programele malware pot face ca computerul dumneavoastră să se proceseze lent, deoarece deseori acaparează resursele sistemului. Acest lucru vă poate face să petreceți mult mai mult timp decât de obicei pentru a finaliza o sarcină. De asemenea, virușii botnet pot ataca resursele de lățime de bandă ale unui computer, încetinind viteza internetului prin distribuirea unor volume mari de date care nu provin de la utilizatorul computerului.

Semne că computerul dvs. este infectat sau piratat

În mod interesant, există câteva semne la care puteți fi atenți pentru a ști dacă computerul dvs. este infectat cu un virus sau a fost piratat, iar noi le-am discutat mai jos.

#1 Ferestre pop-up neașteptate

Ori de câte ori computerul dvs. afișează o casetă de dialog sau o fereastră pe care nu ați deschis-o dvs., în special una care vă spune să faceți clic pe un link sau să sunați la un număr, există o mare probabilitate ca acesta să fie infectat sau piratat. Calculatoarele nu fac decât să urmeze instrucțiuni, așa că nimic nu ar trebui să se deschidă automat dacă nu deschideți o aplicație făcând clic pe ea sau prin comenzi vocale.

În plus, niciun site web nu vă poate spune că computerul dvs. are programe malware și viruși, iar programele antivirus și de protecție legitime, cum ar fi Windows Defender, nu includ un link sau un număr de telefon după efectuarea unei scanări.

#2 Conexiune aleatorie la site-uri web necunoscute

Un alt semn obișnuit că computerul dumneavoastră este atacat este atunci când vă duce pe site-uri web necunoscute. De exemplu, dacă încercați să vizitați site-ul dvs. obișnuit și sunteți redirecționat către un alt site, înseamnă că cineva sau ceva (un malware) acționează ca un om la mijloc pentru a face redirecționările. Adevărul este că calculatoarele nu își pot face singure conexiunile, așa că este probabil să aveți un software problematic sau un hacker se află pe calculatorul dumneavoastră.

#3 Schimbări neașteptate

Dacă fișierele sau dosarele lipsesc sau dacă numele lor sunt schimbate în timp ce nu ați efectuat acea acțiune, atunci cel mai probabil aveți un virus sau un program malware în sistem. Nu numai atât, dacă observați imagini neașteptate pe care nu le-ați salvat sau sunete aleatorii care sunt redate automat, este posibil ca și calculatorul dumneavoastră să fie atacat. Unii viruși, cum ar fi caii troieni, se pot chiar deghiza într-un program legitim pe care nu l-ați instalat, iar unii pot modifica extensiile fișierelor dumneavoastră, făcându-le inaccesibile.

#4 Funcționare lentă

După cum am menționat mai devreme, virușii ocupă resursele sistemului, ceea ce face ca acesta să proceseze mai greu informațiile. De asemenea, unii pot replica fișiere și foldere și pot ocupa o mare parte din spațiul de stocare al unui computer. Dacă observați aceste lucruri, este probabil ca computerul dvs. să fie infectat sau piratat de cineva. În plus, dacă deschideți managerul de sarcini și găsiți fire de sarcini pe care nu le-ați executat sau procese ciudate în fundal, poate fi un indiciu al unui atac.

Repararea virușilor și atacurilor informatice

Virușii de calculator și hackerii nu sunt amuzanți. Dar, din fericire, puteți face câteva lucruri pentru a încerca să vă reparați dispozitivul în cazul în care acesta este deja infectat. În primul rând, izolați-vă calculatorul, deconectându-l de la internet și de la rețeaua privată. În acest fel, un hacker nu va avea acces la el și nu veți expune alte dispozitive din rețeaua dvs. la același risc. Odată ce ați făcut acest lucru, următorul pas este să vă puneți calculatorul în carantină. Utilizați un program antivirus bun pentru a rula o scanare a virusului și puneți în carantină toate fișierele afectate.

 Dacă sunteți suficient de norocos și sistemul dvs. este complet restabilit la normalitate, schimbați-vă imediat toate parolele, deoarece este posibil ca acestea să fie deja expuse. Cu toate acestea, dacă dispozitivul dvs. nu este restabilit după ce ați efectuat o scanare a virusului și ați încercat o remediere, este posibil să fie nevoie să vă ștergeți hard disk-ul și să reinstalați sistemul de operare. De asemenea, asigurați-vă că deconectați orice hard disk extern și efectuați o scanare și pe acesta.

Rezumând

Am explicat toate modalitățile de identificare a unui computer infectat și ce trebuie făcut pentru a-l repara. Cu toate acestea, ar fi mai bine să vă străduiți să evitați să fiți infectat sau piratat în primul rând, astfel încât detaliile și fișierele sensibile să nu fie încălcate. Descărcați software numai din surse de încredere și nu faceți clic pe link-uri aleatorii. În plus, instalați un antivirus bun pe dispozitivul dvs. pentru a vă scana activitățile online și offline. Acest lucru vă poate proteja dispozitivul de a fi infectat.

 De asemenea, întrețineți întotdeauna programele. Dacă aveți vreun program de care nu mai aveți nevoie, dezinstalați-l. În cele din urmă, obișnuiți să vă actualizați sistemul în mod regulat, deoarece pot exista noi patch-uri de securitate menite să vă protejeze de cele mai recente programe malware sau viruși. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Influenţa Lunii asupra vieţii de pe Pământ. Ce efecte puternice are?
06/11/2024 11:12

Influenţa Lunii asupra vieţii de pe Pămant. Ce efecte puternice are? Luna, singurul satelit natural al Pămantului, exercită o influentă profundă asupra vietii de pe planeta noastră. De la ciclurile ma ...

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” – opera fundamentală a unui savant de excepţie
05/11/2024 14:24

 La data de 3 noiembrie 2024, Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” implineşte 190 de ani de la infiinţare. Una dintre cele mai vechi instituţii de cercetare a biodiversită ...

S-a descoperit că generațiile mai tinere au creierul mai mare. Care sunt efectele?
05/11/2024 12:15

S-a descoperit că generatiile mai tinere au creierul mai mare. Care sunt efectele? Generaţiile mai tinere au creierul mai mare. Este mai sănătos? Iată ce spun studiile despre efectele acestui lucru. ...

Cum poate un telefon accesibil să aducă tehnologia de top la îndemâna ta?
04/11/2024 10:36

Cum poate un telefon accesibil să aducă tehnologia de top la indemana ta? În ultimii ani, industria smartphone-urilor a evoluat rapid, iar competitia acerbă dintre producători a făcut ca tehnologia ...

Cel mai vechi organism viu de pe Pământ trăiește în munții Carpați. Este o plantă care are peste 60.000 de ani
01/11/2024 10:51

Cercetători ai Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca au descoperit o plantă care trăieşte de peste 60.000 de ani in Carpaţii Orientali. Ei sustin intr-un comunicat transmis mart ...

Microsoft anunţă lansarea unei „constelații de agenți AI” care să înlocuiască angajații din companii
30/10/2024 10:33

Microsoft anunţă lansarea unei „constelatii de agenti AI” care să inlocuiască angajatii din companii Microsoft lansează o suită de modele AI autonome (sau „agenti”) care pot ser ...

La intersecția dintre cultură și tehnologie, ce aduce viitorul?
28/10/2024 16:06

 Inovatii emergente precum inteligenta artificială (IA), realitatea virtuală (VR) si realitatea augmentată (AR) imping limitele proceselor creative si permit noi forme de exprimare. Prin intermediul IA, ...

Inovaţie în materie de transport: Norvegia construiește primul tunel subacvatic plutitor din lume
24/10/2024 12:58

Inovaţie in materie de transport: Norvegia construieste primul tunel subacvatic plutitor din lume Primul tunel subacvatic plutitor de pe intreaga planetă va fi construit in nordul Norvegiei, conectand oras ...

 Descoperire minunată a oamenilor de ştiinţă. Mirosul oamenilor este mai rapid decât se credea anterior
21/10/2024 13:24

 Descoperire minunată a oamenilor de ştiinţă. Simtul olfactiv uman este mai rapid decat se credea anterior Simtul olfactiv al omului nu este deloc de neglijat, oamenii de stiintă dezvăluind că sunt ...

Ploaia de meteori, unul dintre cele mai așteptate fenomene astronomice ale lunii. Va putea fi văzută în noaptea dintre 21 și 22 octombrie
20/10/2024 10:42

Orionidele, curentul de meteori, este unul dintre cele mai asteptate fenomene astronomice ale lunii octombrie 2024. Se desfăsoară anual in perioada octombrie - noiembrie, atunci cand Pămantul se roteste in j ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei