Ce trebuie să faci dacă ți se sparge calculatorul și cum să găsești virusul
Dimensiune font:
Apariția calculatoarelor a adus unele schimbări în modul în care ne trăim viața de zi cu zi. Calculatoarele au făcut ca procesarea datelor să fie mai rapidă și mai ușoară, iar atunci când ești conectat la internet poți realiza destul de multe lucruri. Cu toate acestea, o problemă comună a acestei tehnologii este că este vulnerabilă la infecții malware sau la piraterie. Un computer cu un virus poate reprezenta un risc masiv pentru intimitatea și securitatea dumneavoastră și poate distruge orice fișier pe care l-ați salvat.
În articolul de astăzi de pe blog, vom discuta despre cum puteți determina rapid dacă computerul dvs. are un virus sau este piratat și ce puteți face pentru a rezolva problema. Dacă vă interesează acest lucru și multe altele, continuați să citiți.
Alt: Un computer care indică un virus
Impactul negativ al virușilor de calculator
Un virus informatic reprezintă o amenințare masivă la adresa confidențialității dvs. și vă poate expune la fraudă și la alte riscuri de securitate. De exemplu, să presupunem că un computer este infectat cu un virus sau piratat, iar proprietarul încearcă să facă o plată folosind Paysafecard Romania sau detaliile dumneavoastră bancare. În acest caz, detaliile de plată pot cădea cu ușurință în mâinile unui hacker, iar banii și alte detalii ale utilizatorului pot fi furate.
Un alt impact negativ al virușilor de calculator este că aceștia tind să afecteze performanța dispozitivului dumneavoastră. Programele malware pot face ca computerul dumneavoastră să se proceseze lent, deoarece deseori acaparează resursele sistemului. Acest lucru vă poate face să petreceți mult mai mult timp decât de obicei pentru a finaliza o sarcină. De asemenea, virușii botnet pot ataca resursele de lățime de bandă ale unui computer, încetinind viteza internetului prin distribuirea unor volume mari de date care nu provin de la utilizatorul computerului.
Semne că computerul dvs. este infectat sau piratat
În mod interesant, există câteva semne la care puteți fi atenți pentru a ști dacă computerul dvs. este infectat cu un virus sau a fost piratat, iar noi le-am discutat mai jos.
#1 Ferestre pop-up neașteptate
Ori de câte ori computerul dvs. afișează o casetă de dialog sau o fereastră pe care nu ați deschis-o dvs., în special una care vă spune să faceți clic pe un link sau să sunați la un număr, există o mare probabilitate ca acesta să fie infectat sau piratat. Calculatoarele nu fac decât să urmeze instrucțiuni, așa că nimic nu ar trebui să se deschidă automat dacă nu deschideți o aplicație făcând clic pe ea sau prin comenzi vocale.
În plus, niciun site web nu vă poate spune că computerul dvs. are programe malware și viruși, iar programele antivirus și de protecție legitime, cum ar fi Windows Defender, nu includ un link sau un număr de telefon după efectuarea unei scanări.
#2 Conexiune aleatorie la site-uri web necunoscute
Un alt semn obișnuit că computerul dumneavoastră este atacat este atunci când vă duce pe site-uri web necunoscute. De exemplu, dacă încercați să vizitați site-ul dvs. obișnuit și sunteți redirecționat către un alt site, înseamnă că cineva sau ceva (un malware) acționează ca un om la mijloc pentru a face redirecționările. Adevărul este că calculatoarele nu își pot face singure conexiunile, așa că este probabil să aveți un software problematic sau un hacker se află pe calculatorul dumneavoastră.
#3 Schimbări neașteptate
Dacă fișierele sau dosarele lipsesc sau dacă numele lor sunt schimbate în timp ce nu ați efectuat acea acțiune, atunci cel mai probabil aveți un virus sau un program malware în sistem. Nu numai atât, dacă observați imagini neașteptate pe care nu le-ați salvat sau sunete aleatorii care sunt redate automat, este posibil ca și calculatorul dumneavoastră să fie atacat. Unii viruși, cum ar fi caii troieni, se pot chiar deghiza într-un program legitim pe care nu l-ați instalat, iar unii pot modifica extensiile fișierelor dumneavoastră, făcându-le inaccesibile.
#4 Funcționare lentă
După cum am menționat mai devreme, virușii ocupă resursele sistemului, ceea ce face ca acesta să proceseze mai greu informațiile. De asemenea, unii pot replica fișiere și foldere și pot ocupa o mare parte din spațiul de stocare al unui computer. Dacă observați aceste lucruri, este probabil ca computerul dvs. să fie infectat sau piratat de cineva. În plus, dacă deschideți managerul de sarcini și găsiți fire de sarcini pe care nu le-ați executat sau procese ciudate în fundal, poate fi un indiciu al unui atac.
Repararea virușilor și atacurilor informatice
Virușii de calculator și hackerii nu sunt amuzanți. Dar, din fericire, puteți face câteva lucruri pentru a încerca să vă reparați dispozitivul în cazul în care acesta este deja infectat. În primul rând, izolați-vă calculatorul, deconectându-l de la internet și de la rețeaua privată. În acest fel, un hacker nu va avea acces la el și nu veți expune alte dispozitive din rețeaua dvs. la același risc. Odată ce ați făcut acest lucru, următorul pas este să vă puneți calculatorul în carantină. Utilizați un program antivirus bun pentru a rula o scanare a virusului și puneți în carantină toate fișierele afectate.
Dacă sunteți suficient de norocos și sistemul dvs. este complet restabilit la normalitate, schimbați-vă imediat toate parolele, deoarece este posibil ca acestea să fie deja expuse. Cu toate acestea, dacă dispozitivul dvs. nu este restabilit după ce ați efectuat o scanare a virusului și ați încercat o remediere, este posibil să fie nevoie să vă ștergeți hard disk-ul și să reinstalați sistemul de operare. De asemenea, asigurați-vă că deconectați orice hard disk extern și efectuați o scanare și pe acesta.
Rezumând
Am explicat toate modalitățile de identificare a unui computer infectat și ce trebuie făcut pentru a-l repara. Cu toate acestea, ar fi mai bine să vă străduiți să evitați să fiți infectat sau piratat în primul rând, astfel încât detaliile și fișierele sensibile să nu fie încălcate. Descărcați software numai din surse de încredere și nu faceți clic pe link-uri aleatorii. În plus, instalați un antivirus bun pe dispozitivul dvs. pentru a vă scana activitățile online și offline. Acest lucru vă poate proteja dispozitivul de a fi infectat.
De asemenea, întrețineți întotdeauna programele. Dacă aveți vreun program de care nu mai aveți nevoie, dezinstalați-l. În cele din urmă, obișnuiți să vă actualizați sistemul în mod regulat, deoarece pot exista noi patch-uri de securitate menite să vă protejeze de cele mai recente programe malware sau viruși.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau