Cercetătorii fac lumina să se miște cu o viteză mai mare decât… a luminii
Dimensiune font:
Cercetătorii Institutului Național de Standarde și Tehnologie (NIST), din SUA, au dezvoltat o nouă metodă prin care să producă impulsuri „superluminice” – într-un fel, acestea călătoresc mai rapid decât lumina.
Tehnica, intitulată „amestec în patru unde”, remodelează părți ale impulsurilor luminii și le poziționează în fața locului în care ar trebui să se fi aflat dacă erau lăsate să călătorească nemodificate prin vid. Altfel spus, cercetătorii fac astfel încât unda sinusoidală a luminii să se „întreacă pe sine” și să ajungă la o destinație oarecare cu câteva nanosecunde mai devreme decât ar face-o dacă s-ar deplasa cu viteza luminii. Noua metodă poate fi folosită pentru îmbunătățirea sincronizării semnalelor de comunicații, dar și pentru investigarea propagării corelațiilor cuantice.
Potrivit teoriei speciale a relativității, postulate de Einstein, viteza luminii în vid este maximul universal de viteză. Nicio informație nu poate călători mai rapid decât cu viteza luminii. Dar se pare că există o „fisură” în această lege a fizicii. În statistici, un impuls luminos scurt călătorește sub forma unei curbe simetrice (de obicei), precum este curba lui Gauss (ca un clopot ). Marginea frontală a respectivei curbe nu poate depăși viteza luminii, dar „cocoașa” principală, adică vârful impulsului (porțiunea cea mai ridicată), poate fi înclinată înainte sau înapoi, astfel încât să ajungă la o destinație oarecare mai devreme sau mau târziu decât ar face-o în mod normal.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau