Emisiile de gaze cu efect de seră, impactul lor și cum le putem combate
Dimensiune font:
În contextul în care schimbările climatice sunt tot mai evidente, emisiile de gaze cu efect de seră (GES) au devenit un subiect central în discuțiile despre sustenabilitate și viitorul planetei noastre. Motivul este simplu: prin diminuarea lor, contribuim la protecția mediului înconjurător.
Descoperă, în cele ce urmează, câte tipuri de emisii de gaze cu efect de seră există, care este impactul lor asupra mediului și cum le putem combate.
Tipurile de emisii de gaze cu efect de seră
Conform Metodologiei GHG Protocol, emisiile cu gaz de seră se împart în 3 domenii de aplicare:
● Domeniul de aplicare 1, care include emisiile directe de gaze cu efect de seră ale unei organizații, ce rezultă din arderea la fața locului a combustibililor și care include emisiile generate de cazanele pe gaz, cele generate de combustibili utilizați de flota de mașini ale companiei etc.
●Domeniul de aplicare 2, care include emisiile indirecte de gaze generate de consumul de electricitate, de combustibili pentru încălzire sau agenți de răcire.
● Domeniul de aplicare 3, care include toate celelalte emisii indirecte de gaze cu efect de seră, generate de partenerii unei companii.
La nivel global, emisiile de gaze cu efect de seră sunt generate, în proporție de 30%, de mediul de construcții. De aceea, dezvoltatorii imobiliari sunt încurajați să ia măsuri în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în proiectele lor.
Impactul emisiilor de gaze cu efect de seră
Pe lângă activitățile din mediul de construcții, există și alte activități umane, precum arderea combustibililor fosili, defrișările și procesele industriale, care conduc la creșterea concentrațiilor acestor gaze în atmosferă. Printre principalele impacte observate se numără:
● intensificarea evenimentelor climatice extreme, precum uraganele, inundațiile și secetele, având consecințe asupra agriculturii, aprovizionării cu apă etc.;
● topirea accelerată a ghețarilor și a calotelor glaciare, ceea ce duce la creșterea nivelului mărilor;
● modificarea distribuției speciilor de animale.
Pentru reducerea acestor consecințe, este important ca, începând de la companii și până la nivel individual, fiecare să-și asume o responsabilitate în această direcție.
În plus, angajații apreciază companiile implicate în protecția mediului. Un studiu realizat în anul trecut de Genesis Property, compania fondată de Liviu Tudor, arăta că pentru 51% dintre angajați contează ca angajatorul să fie implicat în protecția mediului, iar 48% ar prioritiza lucrul într-o companie activă în acțiuni pentru comunitate
Cum putem combate emisiile de gaze cu efect de seră
Obiectivul principal al UE este de a atinge neutralitatea climatică până în 2050, motiv pentru care propune câteva măsuri, printre care și unele care pot fi implementate la nivel individual, de către fiecare dintre noi. Iată care sunt acestea:
● utilizarea surselor de energie regenerabilă, precum energia solară, eoliană și hidroenergia;
● folosirea transportului public, a mobilității electrice și a altor modalități de transport durabil. Pentru a susține această soluție, planul UE include extinderea rețelei de infrastructură pentru mașini electrice și investiții în cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor de transport curat.
● implementarea măsurilor la nivel macroeconomic pentru îmbunătățirea eficienței energetice în toate sectoarele, inclusiv în construcții, transport și industrie;
● promovarea agriculturii organice, reducerea folosirii îngrășămintelor și a pesticidelor chimice;
● promovarea reciclării, a compostării și evitarea depozitării deșeurilor organice în gropi de gunoi.
Concluzionând, eforturile la nivel global pentru combaterea acestor emisii sunt tot mai evidente și îndreptate spre soluții durabile. Așadar, prin adoptarea unor tehnologii inovatoare, promovarea energiilor regenerabile, îmbunătățirea eficienței energetice și implicarea comunităților, avem șansa de a influența pozitiv această direcție, pe termen lung.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau