Generalul care l-a sfidat pe Hitler și a ajutat la salvarea Parisului

franta  PARIS turnului-Eiffel

Dimensiune font:

| 04-01-2020 12:06

 În săptămânile de după debarcarea din Normandia, când Aliații mărșăluiau prin Franța și armata sovietică avansa din est, retragerea forțelor germane era inevitabilă. În acele momente de cumpănă pentru soarta Europei, generalul german Dietrich von Choltitz a ignorat ordinele lui Adolf Hitler, jucând un rol important în salvarea Parisului de la distrugere.

Pe măsură ce își dădea seama că planurile sale de dominație se prăbușesc, Adolf Hitler a pus la cale un plan de rezistență: tactica pământului pârjolit.

Pe final de război, câțiva militari îl sfidează pe Hitler

Debarcarea din Normandia
Debarcarea din Normandia a fost unul dintre momentele care au hotărât soarta celui de-Al Doilea Război Mondial. Foto: nationalgeographic.com

Ordinele lui erau simple: ceea ce putea fi apărat trebuia apărat până la ultimul om, iar restul trebuia distrus. Platformele industriale, căile ferate, podurile, centralele electrice, centrele culturale – toate acestea trebuiau bombardate, incendiate sau aruncate în aer de la sol.

În urma acestei strategii, zone mari din Europa – inclusiv din Germania, pe măsură ce armata germană se retrăgea către Berlin – au rămas pârjolite și pustii. 

Majoritatea comandanților germani au urmat ordinele, ucigând mii de oameni, inclusiv femei și copii, și cauzând pagube ireparabile. Însă, în ultimele săptămâni ale regimului nazist, câțiva germani au refuzat să cedeze în fața lui Hitler.

Unii sunt foarte cunoscuți, cum ar fi Claus von Stauffenberg și colegii lui. În iulie 1944, aceștia care au încercat să-l asasineze pe Hitler cu o bombă plasată într-o valiză.

Claus von Stauffenberg
Claus von Stauffenberg și colaboratorii săi au fost executați pe 21 iulie 1944. Foto: wikimedia.org

Un alt german care i-a ținut piept lui Hitler a fost ministrul Armelor, arhitectul Albert Speer, care a sabotat așa-numitul „decret Nero” emis de dictatorul nazist, care ordona ca orice obiectiv valoros să fie distrus, chiar dacă se afla pe pământ german.

 

Jocul dublu al lui Dietrich von Choltitz

Unul dintre cei mai puțin cunoscuți militari care au ignorat ordinele lui Hitler a fost generalul Dietrich von Choltitz, ultimul guvernator nazist al Parisului. 

Mareșalul Erwin Rommel avertizase că, dacă Aliații vor captura Parisul, germanii aveau să primească „o lovitură decisivă din punct de vedere operațional, politic, economic și psihologic”.

Führer-ul era de aceeași părere. În cadrul unei întâlniri care a avut loc la câteva zile după numirea lui Dietrich von Choltitz ca guvernator, i-a spus foarte limpede generalului ce anume aștepta de la el: să apere Parisul până la ultimul glonț și, în cazul în care era înfrânt, să îl distrugă.

Dietrich von Choltitz 01
Dietrich von Choltitz. Foto: ecolad.org

Dietrich von Choltitz părea candidatul ideal pentru această sarcină. Își clădise o reputație impecabilă încă din Primul Război Mondial, fiind considerat un soldat excelent și un comandant care urma orbește ordinele.

Însă, conștientizând că războiul era pierdut, generalul Dietrich von Choltitz și-a dat seama că planul lui Hitler era nebunesc și absurd. 

Ceea ce a urmat a fost un joc dublu. Pe de o parte, generalul încerca să supravegheze predarea pașnică și fără vărsare de sânge a Parisului. De cealaltă parte, își convingea superiorii că face totul ca să lupte pentru oraș, să înăbușe insurecțiile și să aplice tactica pământului pârjolit.

Una dintre primele măsuri ale lui Dietrich von Choltitz a fost negocierea eliberării deținuților politici francezi, care erau întemnițați de germani în oraș.

Eliberarea Parisului
Una dintre baricadele ridicate de francezi în timpul eliberării Parisului. Foto: Getty Images / AFP

La două săptămâni după ce a devenit guvernator, generalul a căzut de acord cu oficialii francezi ca explozivii plasați de inginerii germani să fie îndepărtați. Astfel, au fost salvate de la distrugere instalații de electricitate și gaz, stații de telefonie și chiar și muzee.

Situația devine tot mai instabilă

Când generalul Luftwaffe, Otto Dessloch, a amenințat că va bombarda orașul, Dietrich von Choltitz și-a dat seama că un atac nocturn întreprins de câteva sute de avioane ar face Parisul una cu pământul. 

Dietrich von Choltitz i-a spus lui Dessloch că orice atac trebuia întreprins ziua, pentru ca soldații lui să nu fie expuși riscurilor. Pe de altă parte, von Choltitz știa foarte bine că un atac pe timp de zi era imposibil, deoarece avioanele aliate controlau spațiul aerian.

Când von Choltitz a amenințat că își va retrage trupele și va arunca vina pe Luftwaffe, Dessloch a cedat.

Eliberarea Parisului 02
Fotografie realizată în timpul luptelor pentru eliberarea Parisului. Foto: telegraph.co.uk

Între timp, Rezistența franceză preluase controlul asupra Prefecturii și Palatului de Justiție. Poliția, care îi ajutase pe germani să stăpânească orașul, declanșase greva.

Situația devenea tot mai volatilă: constatând că insurgenții nu erau înfrânți, parizienii au ridicat baricade în întreg orașul. S-a ajuns la lupte de stradă și câteva mii de oameni au murit. 

În afară de un obuz țintit în poarta Prefecturii, pagubele materiale au fost limitate. Tancurile germane nu au intrat în oraș și nu s-au folosit obuze de calibru mare și mortiere.

Când Hitler i-a cerut lui von Choltitz să apere orașul „până la capăt”, acesta a susținut că se pregătește să arunce în aer poduri, că orașul arde și că se dau lupte la fiecare colț. În realitate, lucrurile stăteau cu totul altfel.

Cele două fețe ale lui Dietrich von Choltitz

Dietrich von Choltitz 02
Dietrich von Choltitz, în gara Montparnasse, semnând actul de capitulare a trupelor germane din Paris, pe 25 august 1944. Foto: gettyimages.com

Câteva ore mai târziu, pe 25 august 1944, soldații germani au opus o rezistență simbolică înainte de a se preda. În anii care aveau să vină, politicienii francezi și publicul aveau să-l considere pe Dietrich von Choltitz salvatorul Parisului.

De fapt, la fel ca mulții alții care nu au urmat ordinele lui Hitler în ultimele luni ale războiului, generalul Dietrich von Choltitz este o figură complexă și nuanțată, în niciun caz un „cavaler neprihănit”. 

Fusese un comandant loial, care nu arătase milă în luptă și care fusese implicat în exterminarea evreilor. Însă, văzând că războiul era pierdut, von Choltitz și-a folosit autoritatea pentru a asigura predarea orașului.

În memoriile sale, publicate în 1951, Dietrich von Choltitz afirmă că a ignorat ordinele lui Hitler de a distruge Parisul pentru că iubea orașul și pentru că știa că Hitler înnebunise.

Dietrich von Choltitz 03
Indiferent de motivele care au stat în spatele deciziei lui Dietrich von Choltitz, ignorarea ordinelor lui Hitler a contribuit la salvarea Parisului de la distrugere. Foto: meaww.com

Scepticii afirmă, însă, că generalul nazist a hotărât să salveze Parisul pentru ca familia sa să beneficieze de protecție după încheierea războiului.

Încă se dezbate dacă generalul a avut o revelație privitoare la natura malefică a lui Hitler sau a acționat astfel din considerente pragmatice. Cel mai probabil, adevărul despre Dietrich von Choltitz și rolul său în salvarea Parisului este undeva la mijloc.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Călătorii în spaţiu la preţuri accesibile
24/11/2024 15:33

În timp ce fondatorul SpaceX, Elon Musk, ar putea fi hotărat să trăiască intr-o zi pe o altă planetă, directoarea operaţională a companiei spune că intenţionează să menţină lucrurile terestr ...

La ce oră este bine să pornești centrala din casă. Trucul care ne ajută să economisim bani la facturi
21/11/2024 19:08

 Multi romani vor să afle la ce oră este bine să pornesti centrala din casă. Iarna, facturile la gaze, căldură si curent sunt mult mai mari. Iată trucul care ne ajută să economisim bani la facturi ...

Bioplasticul care se dizolvă în apă ar putea combate criza globală a poluării
18/11/2024 11:43

Bioplasticul care se dizolvă in apă ar putea combate criza globală a poluării Într-o perioadă in care plasticul sintetic a poluat aproape fiecare colt al lumii si a apărut in alimente si in corpu ...

Experții confirmă! Care sunt cele mai slabe parole din mediul online: pot fi sparte de hackeri în doar câteva secunde. Utilizatorii români le folosesc foarte des
17/11/2024 11:59

 NordPass, aplicatia de management al parolelor dezvoltată de NordVPN, a publicat recent lista anuală a celor mai slabe parole folosite pe internet, iar rezultatele sunt ingrijorătoare. Printre cele ma ...

Spectacol pe cer. Ploaie de stele căzătoare
15/11/2024 14:34

Luna noiembrie aduce un moment asteptat de pasionatii de astronomie: curentul meteoric al Leonidelor atinge punctul culminant in noaptea de 16 spre 17 noiembrie. Acesta este momentul ideal pentru a observa &bd ...

Regulă importantă pentru chiriașii și proprietarii de la bloc! Ce trebuie să facă obligatoriu iarna
14/11/2024 11:23

 Regulă importantă pentru chiriasii si proprietarii de la bloc! Multi romani apelează la tot felul de trucuri in prag de iarnă pentru a mai reduce consumul la căldură sau la energie electrică. Locat ...

Anomalie bizară într-o regiune din Canada: acolo poți să slăbești instantaneu. Oamenii de știință caută explicații
12/11/2024 09:39

Stiati că gravitatia nu este aceeasi peste tot pe Pămant? In Golful Hudson din Canada, gravitatia este usor mai slabă decat media globală - o anomalie pe care oamenii de stiintă o studiază incă din anii ...

Cum distingi vinul făcut din struguri de cel falsificat? La ce să fii atent? Testul simplu
10/11/2024 18:35

  Cum distingi vinul făcut din struguri de cel falsificat? La ce să fii atent?     Romanii nu sunt printre cei mai mari consumatori de vin din Europa, dar fie si ocazional, sunt ...

VIDEO Descoperirile care schimbă tot ce știam despre Pompei: Cum arătau, de fapt, locuitorii legendarului oraș
10/11/2024 17:23

  Cercetătorii au realizat o descoperire remarcabilă in cadrul unui studiu recent despre victimele eruptiei vulcanice din Pompei, care a avut loc in anul 79 d.Hr, conform CNN.com.     ...

Memoria apei, un fenomen care fascinează şi intrigă lumea ştiinţifică
08/11/2024 15:37

Memoria apei, un fenomen care fascinează şi intrigă lumea ştiinţifică Are apa memorie? Poate un lichid diluat de 120 de ori sa pastreze proprietatile solutiei initiale? Daca incredibilul devine credibil, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei