Misterul semnalului radio spațial care se repetă din 16 în 16 zile

0000   0141700

Dimensiune font:

| 01-04-2020 14:00

 Recent, astronomii de la un radiotelescop din Canada au detectat un semnal radio deosebit de toate celelalte înregistrate până acum, o descoperire care, cu siguranță, va aprinde imaginația tuturor celor care se întreabă „ce se află acolo”.

Acest puls misterios, provenit de la periferia unei galaxii situate la o distanță greu de imaginat – o jumătate de miliard de ani-lumină față de Pământ -, este primul semnal radio care urmează un tipar ce se repetă la 16.35 zile, ca un ceas cosmic.

Interiorul cilindrului radiotelescopului CHIME, pe care cercetătorii l-au folosit pentru a detecta primul semnal radio periodic, originar dintr-o galaxie aflată la 500 de milioane de ani-lumină. Foto: CHIME

Semnalele de acest fel sunt cunoscute sub denumirea de pulsuri radio rapide (PRR) și au mai fost captate până acum, însă un semnal anume – prezentat într-o lucrare științifică publicată în ianuarie 2020 – este primul care urmează un un asemenea tipar fix.

După cum relatează și CNN, oamenii de știință care fac parte din Proiectul CHIME, din Canada, au observat că misteriosul semnal urmează o perioadă ciclică. PRR 180916 este emis de o sursă sursă (orice ar fi aceasta) o dată la 16.35 de zile, cu precizia unui metronom. 

Nu numai că este pentru prima dată când a fost remarcat un tipar periodic la un semnal cosmic, dar este și PRR-ul cel mai apropiat de Pământ detectat vreodată (în pofida faptului că se află la distanța de o jumătate de miliard de ani-lumină).

Aceste semnale sunt o enigmă pentru astronomi încă de când a fost identificat primul PRR, în 2007.

Spectre de semnale emise de PRR 180916, așa cum sunt documentate în studiu. Foto: CHIME

Până în prezent, oamenii de știință au identificat două tipuri de pulsuri de acest fel: cele care emit semnale radio o singură dată și cele care prezintă mai multe semnale, cunoscute drept „repetitive.“ Până acum, ambele tipuri de PRR păreau să emită aleatoriu, fără vreun tipar anume.

 

Dar PRR 180916, ce provine de la marginea unei galaxii aflate la 500 de milioane de ani-lumină, este un puls cu totul diferit: „ceva” îl emite la intervale regulate. 

Echipa CHIME a folosit radiotelescopul pentru a monitoriza PRR 180916 în intervalul septembrie 2018 – octombrie 2019. În această perioadă, astronomii au constatat că pulsul era detectabil timp de 4 zile, „amuțind” apoi vreme de 12 zile, rezultând astfel un ciclu de circa 16 zile.

„Descoperirea unei periodicități de 16.35 de zile la o sursă PRR repetată este un indiciu important cu privire la natura acestui obiect”, au scris cercetătorii CHIME într-un studiu publicat în luna ianuarie 2020.

Semnalul provine dintr-o galaxie situată la o jumătate de miliard de ani-lumină distanță, dar este cea mai apropiată sursă radio de acest fel. Foto: Wikimedia

Se știu puține despre aceste semnale radio, dar este cunoscut că provin din surse de energie situate în așa-numitul spațiu profund. Cu toate acestea, se poate doar specula cu privire la ce anume ar putea fi sursele semnalului.

Există câteva ipoteze. Sursa ar putea fi o stea sau o gaură neagră (deoarece găurile negre dau dovadă, de asemenea, de periodicitate). Ciclul de 16 zile ar putea fi perioada orbitei obiectului. 

Având în vedere că PRR-ul care se repetă este localizat într-o galaxie considerată o „maternitate de stele”, sursa semnalului puternic ar putea fi și un pulsar (rămășița unei stele care a intrat în faza de supernovă) care emite semnale radio în timp ce se învârte, acționând ca baliza unui far maritim.

„Una dintre marile întrebări deschise despre PRR este dacă sunt repetitive. Cu toate că sunt cunoscute peste o sută de pulsuri radio rapide, doar unul dintre acestea se repetă“  a declarat astronomul Pravir Kumar, de la Universitatea Swinburne, din Australia, potrivit ScienceAlert.

Radiotelescopul CHIME monitorizează cerul pentru a surprinde pulsuri radio rapide. Foto: Chime

Este posibil ca cercetătorii să nu fi detectat semnalele repetitive ale altor pulsuri deoarece erau prea slabe. În cazul PRR 180916, au existat perioade în cele 409 de zile în care astronomii care au monitorizat sursa PRR nu au detectat semnale radio.

Cu toate acestea, chiar dacă nu au sesizat vreun semnal, sursa a rămas în continuare la ciclul observat, reîncepând să emită după un multiplu de 16.35 zile, de parcă un instrument ar fi asigurat bătaia constantă. 

Aceste semnale energetice din spațiul profund vor continua să-i fascineze pe oamenii de știință și pe pasionații de astronomie pe măsură ce vor fi descoperite tot mai multe pulsuri radio rapide.

Misterul cel mare, însă, este tocmai natura surselor lor.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Sfaturi de la experți pentru încărcarea corectă a telefonului mobil. Greșeala făcută de toți utilizatorii
17/05/2024 21:23

 Încărcarea telefonului mobil este un subiect care generează multe discutii. Iată cateva practici recomandate de experti pentru a incărca eficient telefonul si a maximiza durata de viată a bater ...

Ceva de pe Pământ este de cinci ori mai fierbinte decât temperatura suprafeței solare
15/05/2024 08:21

Fulgerele sunt printre cele mai fierbinti fenomene de pe Pămant, depăsind chiar temperatura Soarelui. Aerul din jurul unui fulger este incălzit la extrem, atingand aproximativ 27.760 de grade Celsius, adică ...

VIDEO| Construcția care va schimba istoria Europei: un tunel uriaș, care va ajunge pe un alt continent
13/05/2024 16:30

  Istoria Europei a fost, de multe ori, extrem de complicată, iar unul dintre punctele extrem de fierbinti a fost Stramtoarea Gibraltar, care leagă Spania (Europa) de Maroc (Africa). În urmă cu 4 ...

Cântăreţul elveţian Nemo spune că Elveția are nevoie de al treilea gen
13/05/2024 14:39

Cantăreţul elveţian Nemo, care a caştigat competiţia muzicală Eurovision desfăşurată in Suedia in acest weekend graţie melodiei ''The Code'', a fost intampinat de peste 100 de fani entuziasmaţi pe Ae ...

Ce este un sistem de apărare antiaeriană Patriot și cum funcționează
12/05/2024 18:09

  Un militar patrulează in preajma a două sisteme de apărare antiaeriană Patriot in timpul unui antrenament militar pe aeroportul din Varsovia, Polonia, 7 februarie 2023. &n ...

Aurora boreală, observată în două nopți consecutive
12/05/2024 16:18

Pentru a doua noapte consecutivă, privitori din lumea intreagă au incercat să surprindă momentele in care aurorele boreale au iluminat cerul sambătă, provocate de o furtună solară descrisă ca fiind &bd ...

Plantele dumneavoastră de interior pot gândi, vorbi, citi gândurile: Noi cercetări aduc dovezi
07/05/2024 17:16

Noile cercetări ale unei echipe de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Australia de Vest (UWA) arată că plantele au memorie pe termen lung. Concluzia se adaugă la un mănunchi intreg de cercetări ...

Inteligența artificială este aidoma bombei atomice, spune miliardarul Warren Buffett
06/05/2024 21:59

Miliaradul Warren Buffet s-a refrit recent la inteligenta artificială si a tras un puternic semnal de alarmă. El compară aparitia inteligenta artificială cu crearea bombei atomice. Am lăsat geniul să ia ...

VIDEO Cum arată și unde se află aeroportul cât o țară? E de trei ori mai mare ca Bucureștiul
03/05/2024 11:59

 Un aeroport international se intinde pe o suprafată cat o tară si e de trei ori mai mare ca Bucurestiul. Este cel mai mare aeroport din lume si a intrat in Cartea Recordurilor.   ...

Tractoarele autonome, fără conducător: Ce caracteristici au, ce avantaje oferă
02/05/2024 13:44

 Vehiculele autonome sunt considerate viitorul in agricultură. Cand vine vorba de astfel de tractoare, există două tipuri: vehicule conventionale care pot functiona si in mod autonom sau roboti agricoli ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei