Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația. Nimeni nu știe care vor fi efectele
Dimensiune font:
În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent de planeta noastră, o bilă care se rotește în interiorul unei alte bile. În prezent, cercetătorii susțin că rotația nucleului Pământului a încetinit atât de mult încât și-a inversat rotația, dar efectele pe termen scurt și mediu sunt total necunoscute
Acest miez interior a intrigat cercetătorii încă de la descoperirea sa de către seismologul danez Inge Lehmann în 1936, iar modul în care se mișcă - viteza și direcția de rotație - a fost în centrul unei dezbateri care a durat zeci de ani. Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că rotația nucleului s-a schimbat dramatic în ultimii ani, însă oamenii de știință au rămas divizați cu privire la ceea ce se întâmplă exact - și ce înseamnă aceasta.
Nu îl putem observa direct
O parte a problemei constă în faptul că interiorul Pământului este imposibil de observat sau de eșantionat direct. Seismologii au obținut informații despre mișcarea nucleului interior examinând modul în care se comportă undele provenite de la cutremurele mari care lovesc această zonă. Variațiile dintre undele de intensitate similară care au trecut prin nucleu în momente diferite au permis oamenilor de știință să măsoare schimbările de poziție ale nucleului interior și să calculeze rotația acestuia
Oamenii de știință rămân divizați cu privire la ceea ce se întâmplă și care este semnificația acestui fenomen.
Una dintre dificultăți ține de faptul că interiorul Pământului este imposibil de observat și de eșantionat în mod direct.
Cum află oamenii de știință date despre ce se întâmplă în miezul Pământului
Seismologii obțin informații despre mișcarea nucleului interior examinând modul în care se comportă undele produse de cutremurele mari ce lovesc această zonă din centrul Pământului. Diferențele dintre undele de intensitate similară care au traversat nucleul la momente diferite au permis oamenilor de știință să măsoare schimbările sale de poziție și să calculeze rotația acestuia.
"Rotația diferențială a nucleului interior a fost propusă ca fenomen în anii '70 și '80, dar abia în anii '90 au fost publicate dovezi seismologice", spune dr. Lauren Waszek, lector la Universitatea James Cook din Australia.
Însă cercetătorii rămân în dezacord cu privire la modul de interpretare.
Dezacordul vine, în primul rând, pe seama dificultății de a face observații detaliate asupra miezului interior. Contează, de asemenea, depărtarea și datele disponibile limitate, a explicat dr. Waszek.
"Studiile care au urmat pe parcursul deceniilor nu se pun de acord cu privire la frecvența rotației și la direcția rotației în raport cu mantaua", a adăugat ea.
Unele studii susțin, chiar, că miezul nu se rotește deloc.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau