Ce este Gaslighting și cum îl recunoaștem
Dimensiune font:
Gaslighting este o formă insidioasă și manipulatoare a abuzului emoțional. Care sunt semnalele de alarmă? Cum știi dacă se întâmplă? Cum arată o relație de gaslighting? Aceste întrebări le auzim des. În ceea ce privește gaslightingul, agresorii folosesc jigniri prin rușine, critici și schimbări de subiect pentru a umili victima și pentru a-și reinstaura propriul sentiment de putere și dorința de control. Prin implicarea cu agresorul, victima intră într-un „dans de gaslight”, oferindu-și propria realitate distorsionării agresorului. Acest dans poate fi caracterizat de orice combinație de tactici folosite de agresori, cum ar fi negarea persistentă, distorsionarea realității, rușinarea, contradicția și minciuna directă.
Aceste tehnici destabilizează și subminează realitatea victimelor lor. Prin urmare, persoanele care sunt victime ale gaslightingului prezintă oricare dintre următoarele gânduri sau comportamente:
* își pun la îndoială propriile decizii. Se simt confuze sau nebunești.
* știu că ceva nu este în regulă, dar nu pot da un nume. Simt că nu pot face nimic corect.
* mint pentru a evita jignirile sau distorsionările realității. Își cer scuze chiar și atunci când nu sunt sigure că au făcut ceva greșit.
Dacă observi semnale de alarmă, poți identifica gaslightingul și vrei să încetezi să fii victimă, ia în considerare următoarele strategii:
* renunță la lupta pentru putere Atunci când conversațiile devin o luptă înverșunată, renunță. Identifică momentul în care conversația nu mai este cu adevărat despre tine și partenerul tău, ci se îndreaptă spre teritoriu de control, astfel încât să poți evita acele declanșatoare.
* verifică-ți adesea sentimentele Emoțiile sunt elemente vitale de informație care ne ghidează în luarea deciziilor. Recunoaște-ți emoțiile și modelele lor, apoi descrie-le conștient.
* onorează-ți emoțiile, primește-le ca pe un ghid. Atunci când experimentezi gaslighting, inspiră adânc și amintește-ți că „Îmi place cum mă simt” sau „Nu-mi place cum mă simt” este suficient pentru a opri o conversație.
* activează-ți procesul de luare a deciziilor Ai încredere în vocea ta pentru a-ți reconstrui încrederea în propriile alegeri. Fii conștient de deciziile cotidiene - de exemplu, cu cine petreci timp și ce faci cu timpul tău. Gândește-te la ce ai putea face diferit și folosește aceste informații pentru a-ți construi încrederea în sine.
* fii dispus să pleci, chiar dacă în cele din urmă nu trebuie să o faci Amintește-ți că nu trebuie să trăiești în felul acesta. Dacă ai încercat să faci relația să funcționeze și totuși te afli la capătul comportamentelor emotional-dăunătoare sau abuzive, merită să-ți iei distanță.
* îndreaptă-te spre oameni și oportunități care îți aduc pace și bucurie, continuă să investești în ele. Pe parcursul călătoriei tale, practică mult compasiunea față de tine însuți și răbdarea. Odată eliberat de constrângerile unei relații emotional-abuzive, poți face alegeri mai bune pentru tine, alegeri care vor promova cea mai bună versiune a ta.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau