Gerhard Karner, despre Schengen: Am făcut progrese foarte bune, dar mai este cale lungă
Dimensiune font:
Ministrul Federal de Interne al Austriei, Gerhard Karner, aflat în vizită la Bucureşti, a declarat miercuri că România a făcut progrese foarte bune în lupta împotriva migraţiei ilegale, însă mai este cale lungă până la o protecţie eficientă a frontierelor externe ale Uniunii Europene.
El s-a întâlnit miercuri cu ministrul român al Afacerilor Interne, Lucian Bode.
"Am mare înţelegere pentru doleanţa domnului ministru şi pentru aşteptările poporului român în ce priveşte următoare etapă de aderare la spaţiul Schengen, dar încă, la momentul de faţă, trebuie să gândiţi că inclusiv cetăţenii austrieci au aceeaşi dilemă atunci când sunt supuşi unor controale cu Germania. Am făcut progrese foarte bune, suntem pe calea cea bună, dar trebuie să vă şi spunem că încă mai este o cale lungă", a spus ministrul austriac.
În cadrul discuţiilor de la Bucureşti cu ministrul român Lucian Bode au fost abordate trei teme principale şi au fost semnate acorduri bilaterale.
"Am avut trei teme principale şi am şi semnat acorduri în consecinţă. Lupta împotriva călăuzelor şi a abuzului la azil, în care trebuie să menţionez neapărat rolul foarte important al Poliţiei Române, căreia vreau să îi mulţumesc pe această cale. S-a reuşit foarte bine ca prin cooperarea noastră poliţienească să şi arestăm inclusiv călăuze de origine română", a mai spus Karner.
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES
El a menţionat că a doua temă de discuţii a fost reprezentată de frontiera externă UE.
"Pentru protecţia frontierelor externe avem nevoie de o presiune mai mare pe care să o punem asupra Comisiei Europene, pentru a obţine o formă superioară de securitate la frontierele externe. Ca un exemplu că această formă de protecţie a frontierelor externe nu funcţionează pe deplin este şi faptul că anul trecut, în Austria, am avut peste 110.000 de persoane intrate ilegal, din care peste 80.000 nu au fost înregistrate. De aici şi concluziile Consiliului European din februarie acest an, între care se regăseşte şi necesitatea de a sprijini şi finanţa statele care gestionează frontiere externe", a explicat ministrul austriac.
Acesta s-a declarat impresionat de discuţia pe care am avut-o cu Lucian Bode referitor la elementele de progres în proiectul pilot pe care România îl dezvoltă cu susţinerea Comisiei Europene şi a precizat că va sprijini România în cadrul acestui proiect pilot pentru a obţine tot ceea ce este necesar.
"Am impresia că tocmai în cadrul acestor proiecte pilot, unde s-au semnalat până acum progrese semnificative, în special pe proceduri accelerate sau pe returnări, este nevoie în continuare de sprijin substanţial, iar acest sprijin dorim să îl obţinem împreună şi la Comisie", a mai spus ministrul Gerhard Karner.
Oficialul austriac a punctat că miercuri a fost semnat un plan de acţiune pentru combaterea migraţiei ilegale, în care se regăsesc deja măsuri punctuale pe care cele două ţări vor să le întreprindă, precum trimiterea unor lucrători de poliţie din România la Ministerul Federal de Interne austriac sau trimiterea unor lucrători austrieci (...) la frontiera cu Ungaria, la Nădlac.
"Am fost şi la ultimul punct din program la Poliţia de Frontieră, unde împreună cu domnul ministru am putut să vedem ce lucruri minunate fac colegii de la Poliţia de Frontieră pe zona lor de responsabilitate. Tocmai asta îmi dă puterea să susţin acum că România - şi ministrul de Interne Bode este partenerul meu - pentru a putea crea presiune la nivel european, inclusiv cu Comisia Europeană, pentru a putea îmbunătăţi sistemul de securitate internă", a afirmat ministrul austriac.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
adrian popovici
Apr 27, 2023
adica daca austriecii au probleme la intrarea in germania, romanii trebuie musai sa aiba probleme la intrarea in schengen? care-i logica *obitocului?
Adauga comentariul tau