Patru copii indigeni, salvaţi după ce au rătăcit timp de 40 de zile în jungla columbiană
Dimensiune font:
Epuizaţi, dar "fericiţi": cei patru copii indigeni, salvaţi după ce au rătăcit timp de 40 de zile în jungla columbiană, se odihneau, sâmbătă, într-un spital militar din Bogota, în timp ce ţara a continuat să sărbătorească acest "miracol" şi să laude cooperarea fără precedent dintre militari şi indigeni în timpul operaţiunilor de căutare. "Nepoţii mei au viaţă în ei. Chiar dacă sunt foarte epuizaţi, ştiu că sunt pe mâini bune", a declarat presei bunicul lor, Fidencio Valencia, un indian Huitoto în vârstă de 47 de ani.
"Sunt fericiţi să vadă familia", a mai spus bunicul lor, în faţa spitalului militar şi a unei mulţimi de jurnalişti.
Copiii "sunt un pic îngrijoraţi să vadă atâta lume în jurul lor, dar îşi revin, vorbesc puţin (...), este o mare bucurie să-i vezi aşa", a comentat ministrul Apărării, Ivan Velasquez, la finalul unei vizite la patul lor, în compania preşedintelui Gustavo Petro şi a familiei sale.
Lesly (13 ani), Soleiny (9 ani), Tien Noriel (5 ani) şi Cristin (1 an) au fost găsiţi în viaţă vineri după-amiază de către salvatori, după ce au rătăcit singuri în junglă de la prăbuşirea, la 1 mai, a micului avion Cessna 206 în care călătoreau împreună cu mama lor, pilotul şi o rudă. Cei trei adulţi au murit în accident.
"Erau deshidrataţi (...) Dar, în general, starea lor este acceptabilă. Sunt în afara oricărui pericol", a spus Velasquez.
Doi dintre copii şi-au sărbătorit zilele de naştere în junglă, a precizat el: cea mai mică, Cristin, a împlinit un an, iar Tien Noriel a împlinit cinci ani.
Velasquez a adus un omagiu special celei mai mari, Lesly: "datorită ei [...] ceilalţi trei au putut supravieţui, datorită grijii şi cunoştinţelor sale despre junglă".
În afară de "câteva leziuni cutanate şi înţepături", copiii nu prezintă "nicio patologie sau vreo deteriorare a stării de sănătate", a declarat un medic militar. "Ei sunt în stare stabilă" şi urmează un protocol de renutriţie.
Se aşteaptă ca spitalizarea lor să dureze între două şi trei săptămâni.
Copiii au fost scoşi din junglă şi transportaţi cu avionul în oraşul San Jose del Guaviare, înainte de a fi transportaţi peste noapte cu un avion medical la Bogota, unde au fost internaţi într-un spital al forţelor armate.
"Am reuşit imposibilul", s-a felicitat comandantul-şef al forţelor armate columbiene, generalul Helder Fernan Giraldo, în timp ce întreaga ţară s-a bucurat de acest cvadruplu "miracol".
Preşedintele Gustavo Petro anunţase vineri seară vestea ţării, calificând-o drept o "zi magică" de "bucurie" şi lăudând drept "un exemplu de supravieţuire totală care va rămâne în istorie".
Pentru Organizaţia naţională a popoarelor amerindiene din Columbia (Opiac), statutul lor de indigeni şi această legătură cu totul specială cu natura au jucat un rol în supravieţuirea lor în tufişuri.
Cei patru "nu vorbesc prea mult, dar sunt fericiţi (...) sunt copii (...), încep să vrea să se joace, Cristin în special. (...) Această micuţă este minunată", a declarat jurnaliştilor Astrid Caceres, directoarea Institutului pentru bunăstarea familiei (ICBF).
La cererea tatălui ei, fetiţa cu ochii mari şi negri îl va avea în curând ca naş pe cel care a condus operaţiunile de căutare, carismaticul general Pedro Sanchez. "Pentru mine, este o onoare", a comentat ofiţerul, vizibil emoţionat, în timp ce îşi punea mâna pe inimă.
Fraţii au fost însoţiţi în călătoria lor de un câine. Nu se ştie deocamdată dacă este vorba de Wilson, câinele ciobănesc de căutare al armatei, care s-a rătăcit în junglă şi care este încă căutat de militari, în numele unui "principiu: nimeni nu este lăsat în urmă".
"Copii ai tufişurilor", ei "au supravieţuit la început mâncând puţină făină (care se afla la bordul avionului prăbuşit), apoi seminţe", potrivit bunicului lor.
"Supravieţuirea copiilor este o demonstraţie a cunoaşterii şi a relaţiei pe care indigenii o au cu natura, o legătură învăţată încă din pântecele mamei", potrivit unui comunicat de presă al Opiac.
Peste 100 de soldaţi însoţiţi de câini de căutare şi zeci de indigeni îi căutau pe copii de când a fost găsit avionul prăbuşit.
Încă o dată sâmbătă, toţi oficialii au lăudat cooperarea pe teren a comandourilor şi a voluntarilor indigeni, într-o ţară în care decenii de conflicte interne şi violenţe au dus la neîncredere între ei.
"Fără indigeni, fără experienţa şi cunoştinţele lor despre junglă, acest rezultat nesperat nu ar fi putut fi obţinut, aşa cum recunosc toţi militarii", a subliniat ministrul Velasquez: "ei au fost ghizii comandourilor noastre în junglă".
Potrivit armatei, salvatorii au parcurs aproape 2.656 km în această junglă ostilă şi impenetrabilă în peste o lună.
Prin "colaborarea cu trupele", voluntarii indigeni au "sporit capacitatea de reacţie a statului", a analizat şeful ICBF.
Această "întâlnire a cunoştinţelor indigene şi militare" în favoarea "binelui comun", combinată cu "respectul pentru pădure", arată "o cale diferită spre o nouă Columbie", o "adevărată cale spre pace în numele vieţii", a mai spus Petro pe Twitter.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau