„Atacul cămășilor albe”, una dintre cele mai glorioase și nebunești acțiuni militare românești

0000   0141700

Dimensiune font:

| 27-11-2022 19:23

 

Atacul ‘cămășilor albe’ – context strategic și militar

După doi ani de neutralitate, România întră în război pe 27 august 1916, de partea Antantei, decizia fiind influențată de succesul răsunător avut de ofensivă Brusilov contra austro-germanilor pe frontul de est. Deși intrarea în război a fost un act larg salutat de opinia publică și primit cu entuziasm de populație, momentul nu era unul chiar propice. Pentru a argumenta această afirmație, trebuie analizată puțin situația strategic-militară a momentului.

E adevărat, ‘înaintarea din iunie’, sau ofensiva Brusilov a fost un sucess, împingând trupele Puterilor Centrale cu peste 100 de kilometri înapoi, pe frontul de est, dar acest lucru a făcut ca și armata rusă să fie epuizată și să aibă nevoie de un moment de respiro. Rusia, cel mai apropiat aliat al României, și de la care așteptam important ajutor în oameni și materiale avea propriile probleme. În plus, logistica era una de coșmar, ecartamentul căilor ferate române și rusești fiind diferit. 

Bătălia de la Mărășești  

Practic, România se găsea în situația de a fi înconjurată de țări ostile, referindu-ne aici la Austro-Ungaria, pe linia Carpaților, și Bulgaria, întărită de trupe turcești, în sud. Astfel, campania din anul 1916 se va dovedi a fi un fiasco, armata română trebuind să înfrunte trupele tuturor celor patru puteri adverse: Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria și Imperiul Otoman.

 

 Fiind nevoita să lupte pe două fronturi, trupele române, slab echipate și pregătite, nu au făcut față. Până în 1917, Bucureștiul este pierdut, Muntenia și Dobrogea fiind ocupate. Armata și administrația se retrag în Moldova. Sub supravegherea misiunii militare franceze, conduse de generalul Berthelot, începe o reinstruire a armatei, precum și o echipare corespunzătoare, la standardele vremii.

Astfel, ne găsim în vara anului 1917, când trupele germane, sprijinite de austro-ungari încearcă o străpungere a frontului românesc, cu scopul de a scoate România din război definitiv.

Acțiunea regimentului 32 ‘Mircea’ în timpul bătăliei de la Mărășești

Conduse de reputatul feldmaresal german August von Mackensen, trupele germane vor lansa atacul principal în zona Vrancei, în apropierea localității Mărășești. Inițial, comandamentul româno-rus dorea lansarea unei ofensive în zona Nămoloasa, dar inițiativa a trebuit să fie abandonată pentru că, între timp, germanii repurtasera succese asupra rușilor în Galiția și Bucovina.

 

De altfel, trupele ruse se aflau într-o dezorganizare totală, datorită situației politice interne, lucru ce a îngreunat masiv acțiunile planificate. Astfel, armata română a fost nevoită să ocupe multe din pozițiile deținute de ruși înainte că aceștia să se retragă. 

Luptele vor dura aproximativ două săptămâni, între 6 august și 19 august 1917, fiind de o violență extremă, germanii făcând tot posibilul să rupă dispozitivul românesc pentru a transfera trupe pe frontul de vest.

Atacul ‘cămășilor albe’ se referă mai exact la un batalion al Regimetului 32 infanterie, condus de maiorul Atanasie Ionescu. Unitatea se afla într-un moment de pauză, după ce anterior germanii bombardasera puternic pozițiile românești în zona satelor Doaga, Străjescu și Moara Roșie. Fiind o zi extrem de caldă (19 august), comandantul permite trupei să dezbrace vestoanele și ranițele. Este momentul în care germanii vor lansa un atac la scară largă, surprinzând soldații români neechipati.

 

Poate cea mai edificatoare pentru ce s-a întâmplat în acel moment este relatarea căpitanului Filip Dascălu, comandantul unei companii din Regimentul 7 „Prahova”, vecină de dispozitiv cu militarii Regimentului 32, care descrie într-un raport din 11 iunie 1933, la solicitarea Serviciului Istoric al Armatei întâmplarea:

‘Inamicul, care se găsea pe Gârla Morilor, satul Bizighești, Moara Albă, atacă în valuri mari și dese. Domnul maior Ionescu Atanasie ordonă deschiderea focului și, la apariția dușmanului numeros, ordonă, cu un ton disperat: «Înainte, pe ei, mă, pe ei, băieți, ura, ura…». Ostașii Batalionului 3, Regimentul 32, și companiile 5-6 din Regimentul 7 pornesc la contraatac în cămăși, cu un formidabil «Ura, ura…» Dușmanul, la apariția ostașilor noștri în cămăși, fuge, ai noștri îi fugăresc, îi ajung din urmă și îi trec prin baionetă pe cei ajunși.…’. De asemenea, Registrul Jurnal de Operații al Regimentului 32 Infanterie (întocmit după război, pe baza relatărilor participanților la lupte), descrie de asemenea atacul „cămășilor albe” astfel:

‘Regimentul 32 ia hotărârea să contraatace cu rezerva regimentului, Batalionul 3, comandat de maiorul Ionescu Atanasie, care iese din adăpostul lui și strigă din toate puterile «Înainte!» și pleacă în fruntea batalionului direct la luptă cu baioneta. Soldații și ofițerii, îmbărbătați de exemplul comandantului lor, se reped cu tot avântul spre inamic, care, deși superior ca număr, bate în plină retragere în fața fantomelor albe care înaintau cu hotărâre spre ei, crezând că sunt africani, după cum au declarat ulterior prizonierii nemți’.

Cel mai probabil, soldații germani au fost luați prin surprindere de contraatacul energic al românilor, iar faptul că aceștia nu purtau echipament a avut un efect demoralizant pentru aceștia.

Per ansamblu, bătălia de Mărășești a fost cea mai importantă acțiune militară de pe frontul românesc din timpul primului război mondial.

Bine organizate în poziții defensive, trupele române au reușit să facă față atacului german, în ciuda dificultăților avute, referindu-ne aici la slaba participare combativă a aliaților ruși, la moralul scăzut după înfrângerile din anul anterior, și nu în ultimul rând, mai buna pregătire a adversarului, din punct de vedere tehnico-tactic.

După bătăliile de la Mărășești și Oituz, frontul se va stabiliza în sectorul românesc, germanii concentrându-și energia spre încleștarea de pe frontul de vest, stare de fapt ce va dura până la sfârșitul războiului.

Referințe:

- C. Argetoianu, Pentru cei de mâine. Amintiri din vremea celor de ieri

- F. Șperlea, Atacul cămășilor albe, - http://presamil.ro/atacul-camasilor-albe/

- Constantin Kirițescu, Istoria războiului pentru întregirea României

- Ioan Scurtu, Ion Alexandrescu, Ion Bulei, Ion Mamina, Enciclopedia de istorie a Romaniei,

- Mihai Bărbulescu, Dennis Deletant, Keith Hitchins, Șerban Papacostea, Pompiliu Teodor, Istoria României

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
VIDEO/ Scene violente la finalul meciului Columbia - România: Fanii columbieni au scos cuțitele
27/03/2024 14:08

  Meciul dintre Columbia si Romania de pe Wanda Metropolitano a fost urmat de scene violente intre fanii columbieni.  Suporterii nationalei sud-americane s-au luat la bătaie pe M ...

Găsește-ți refugiul montan personal, alege locuințele cu vedere la munte oferite de Yaele Invest Construct
27/03/2024 13:49

Găseste-ti refugiul montan personal, alege locuintele cu vedere la munte oferite de Yaele Invest Construct  A avea o locuintă numai a ta acolo unde frumusetea Muntilor Bucegi se imbină cu arhitectura a ...

Cum să te relaxezi online după o zi lungă la muncă: Activități pentru a-ți recăpăta echilibrul și pentru a te destinde
26/03/2024 15:44

Cum să te relaxezi online după o zi lungă la muncă: Activităti pentru a-ti recăpăta echilibrul si pentru a te destinde După o zi lungă si obositoare la muncă, este esential să găsesti modalităti d ...

 Întunericul strălucitor, redescoperirea lumii prin ochii filmului noir
26/03/2024 12:54

Filmul noir, un gen cinematografic ce a cucerit inima spectatorilor si criticii deopotrivă, reprezintă o călătorie fascinantă in adancurile naturii umane, explorand teme intunecate precum moralitatea ambig ...

Avantajele jocurilor de noroc la cazinouri internaționale comparativ cu cele locale
21/03/2024 10:36

Avantajele jocurilor de noroc la cazinouri internationale comparativ cu cele locale Cazinourile online sunt acum o alternativă convenabilă la cazinourile locale, iar din ce in ce mai multi oameni isi indreap ...

Cum să alegi un prosecco de calitate? 5 recomandări
18/03/2024 14:54

Cum să alegi un prosecco de calitate? 5 recomandări Prosecco este un vin spumant foarte apreciat, originar din nord-estul Italiei. Unul dintre elementele esentiale care il diferentiază pe piata internationa ...

 Ora Pământului, celebrată de peste 10.000 de copii
18/03/2024 14:45

Peste 10.000 de copii şi tineri din corurile şi ansamblurile Programului Naţional Cantus Mundi se vor reuni, simultan in toată ţara, sambătă, in intervalul orar 20,30 - 21,30, pentru a marca Ora Pămantu ...

 5 investiții importante pentru casa ta
15/03/2024 10:58

5 investitii importante pentru casa ta Casa ta este cea mai importantă investitie, deci este indicat să alegi cu grijă lucrurile care vor oferi functionalitate si confort. Pe langă preferintele si priorit ...

Airsoft: Mai Mult Decât Un Joc, O Pasiune
11/03/2024 11:54

Airsoft: Mai Mult Decat Un Joc, O Pasiune În adancul inimilor entuziastilor activitătilor in aer liber si a jocurilor de strategie, airsoftul se află la intersectia dintre sport, artă militară si rec ...

FOTO & VIDEO Cine e Miss World 2024 și ce meserie are? Pe ce loc s-a situat România?
10/03/2024 11:24

Depăsindu-si 111 colege de titlu din intreaga lume, Krystyna Pyszková din Cehia a fost incoronată Miss World 2024 sambătă, la Mumbai, India, unde a avut loc anul acesta concursul international. Roma ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei