„Atacul cămășilor albe”, una dintre cele mai glorioase și nebunești acțiuni militare românești

0000   0141700

Dimensiune font:

| 27-11-2022 19:23

 

Atacul ‘cămășilor albe’ – context strategic și militar

După doi ani de neutralitate, România întră în război pe 27 august 1916, de partea Antantei, decizia fiind influențată de succesul răsunător avut de ofensivă Brusilov contra austro-germanilor pe frontul de est. Deși intrarea în război a fost un act larg salutat de opinia publică și primit cu entuziasm de populație, momentul nu era unul chiar propice. Pentru a argumenta această afirmație, trebuie analizată puțin situația strategic-militară a momentului.

E adevărat, ‘înaintarea din iunie’, sau ofensiva Brusilov a fost un sucess, împingând trupele Puterilor Centrale cu peste 100 de kilometri înapoi, pe frontul de est, dar acest lucru a făcut ca și armata rusă să fie epuizată și să aibă nevoie de un moment de respiro. Rusia, cel mai apropiat aliat al României, și de la care așteptam important ajutor în oameni și materiale avea propriile probleme. În plus, logistica era una de coșmar, ecartamentul căilor ferate române și rusești fiind diferit. 

Bătălia de la Mărășești  

Practic, România se găsea în situația de a fi înconjurată de țări ostile, referindu-ne aici la Austro-Ungaria, pe linia Carpaților, și Bulgaria, întărită de trupe turcești, în sud. Astfel, campania din anul 1916 se va dovedi a fi un fiasco, armata română trebuind să înfrunte trupele tuturor celor patru puteri adverse: Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria și Imperiul Otoman.

 

 Fiind nevoita să lupte pe două fronturi, trupele române, slab echipate și pregătite, nu au făcut față. Până în 1917, Bucureștiul este pierdut, Muntenia și Dobrogea fiind ocupate. Armata și administrația se retrag în Moldova. Sub supravegherea misiunii militare franceze, conduse de generalul Berthelot, începe o reinstruire a armatei, precum și o echipare corespunzătoare, la standardele vremii.

Astfel, ne găsim în vara anului 1917, când trupele germane, sprijinite de austro-ungari încearcă o străpungere a frontului românesc, cu scopul de a scoate România din război definitiv.

Acțiunea regimentului 32 ‘Mircea’ în timpul bătăliei de la Mărășești

Conduse de reputatul feldmaresal german August von Mackensen, trupele germane vor lansa atacul principal în zona Vrancei, în apropierea localității Mărășești. Inițial, comandamentul româno-rus dorea lansarea unei ofensive în zona Nămoloasa, dar inițiativa a trebuit să fie abandonată pentru că, între timp, germanii repurtasera succese asupra rușilor în Galiția și Bucovina.

 

De altfel, trupele ruse se aflau într-o dezorganizare totală, datorită situației politice interne, lucru ce a îngreunat masiv acțiunile planificate. Astfel, armata română a fost nevoită să ocupe multe din pozițiile deținute de ruși înainte că aceștia să se retragă. 

Luptele vor dura aproximativ două săptămâni, între 6 august și 19 august 1917, fiind de o violență extremă, germanii făcând tot posibilul să rupă dispozitivul românesc pentru a transfera trupe pe frontul de vest.

Atacul ‘cămășilor albe’ se referă mai exact la un batalion al Regimetului 32 infanterie, condus de maiorul Atanasie Ionescu. Unitatea se afla într-un moment de pauză, după ce anterior germanii bombardasera puternic pozițiile românești în zona satelor Doaga, Străjescu și Moara Roșie. Fiind o zi extrem de caldă (19 august), comandantul permite trupei să dezbrace vestoanele și ranițele. Este momentul în care germanii vor lansa un atac la scară largă, surprinzând soldații români neechipati.

 

Poate cea mai edificatoare pentru ce s-a întâmplat în acel moment este relatarea căpitanului Filip Dascălu, comandantul unei companii din Regimentul 7 „Prahova”, vecină de dispozitiv cu militarii Regimentului 32, care descrie într-un raport din 11 iunie 1933, la solicitarea Serviciului Istoric al Armatei întâmplarea:

‘Inamicul, care se găsea pe Gârla Morilor, satul Bizighești, Moara Albă, atacă în valuri mari și dese. Domnul maior Ionescu Atanasie ordonă deschiderea focului și, la apariția dușmanului numeros, ordonă, cu un ton disperat: «Înainte, pe ei, mă, pe ei, băieți, ura, ura…». Ostașii Batalionului 3, Regimentul 32, și companiile 5-6 din Regimentul 7 pornesc la contraatac în cămăși, cu un formidabil «Ura, ura…» Dușmanul, la apariția ostașilor noștri în cămăși, fuge, ai noștri îi fugăresc, îi ajung din urmă și îi trec prin baionetă pe cei ajunși.…’. De asemenea, Registrul Jurnal de Operații al Regimentului 32 Infanterie (întocmit după război, pe baza relatărilor participanților la lupte), descrie de asemenea atacul „cămășilor albe” astfel:

‘Regimentul 32 ia hotărârea să contraatace cu rezerva regimentului, Batalionul 3, comandat de maiorul Ionescu Atanasie, care iese din adăpostul lui și strigă din toate puterile «Înainte!» și pleacă în fruntea batalionului direct la luptă cu baioneta. Soldații și ofițerii, îmbărbătați de exemplul comandantului lor, se reped cu tot avântul spre inamic, care, deși superior ca număr, bate în plină retragere în fața fantomelor albe care înaintau cu hotărâre spre ei, crezând că sunt africani, după cum au declarat ulterior prizonierii nemți’.

Cel mai probabil, soldații germani au fost luați prin surprindere de contraatacul energic al românilor, iar faptul că aceștia nu purtau echipament a avut un efect demoralizant pentru aceștia.

Per ansamblu, bătălia de Mărășești a fost cea mai importantă acțiune militară de pe frontul românesc din timpul primului război mondial.

Bine organizate în poziții defensive, trupele române au reușit să facă față atacului german, în ciuda dificultăților avute, referindu-ne aici la slaba participare combativă a aliaților ruși, la moralul scăzut după înfrângerile din anul anterior, și nu în ultimul rând, mai buna pregătire a adversarului, din punct de vedere tehnico-tactic.

După bătăliile de la Mărășești și Oituz, frontul se va stabiliza în sectorul românesc, germanii concentrându-și energia spre încleștarea de pe frontul de vest, stare de fapt ce va dura până la sfârșitul războiului.

Referințe:

- C. Argetoianu, Pentru cei de mâine. Amintiri din vremea celor de ieri

- F. Șperlea, Atacul cămășilor albe, - http://presamil.ro/atacul-camasilor-albe/

- Constantin Kirițescu, Istoria războiului pentru întregirea României

- Ioan Scurtu, Ion Alexandrescu, Ion Bulei, Ion Mamina, Enciclopedia de istorie a Romaniei,

- Mihai Bărbulescu, Dennis Deletant, Keith Hitchins, Șerban Papacostea, Pompiliu Teodor, Istoria României

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei S.C. SONIC MEDIA S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 3173/103/2014 aflat pe rolul Tribunalului Neamț-Secţia II civilă, de contencios administrativ și fiscal, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei S.C. SONIC MEDIA S.R.L.: 1. Activ 1 – Bun mobil - Autovehiculul special N1G SNG Toyota Hillux (DSNG), nr. înmatriculare NT-10-GIG, dotat cu echipament telecomunicaţii prin satelit, parțial descompletat – Preț de pornire 70% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare - 81.200 Lei (exclusiv TVA); 2. Activ 2 – Bunuri mobile – Preț de pornire 70% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în data de: 20.03.2020 respectiv 03, 17 și 30.04.2020 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Grigore Ureche, nr. 3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr. 4, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 100 lei; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO10PIRB2400776376001000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul RO33PIRB2400738563001000, deschis pe numele lichidatorului judiciar la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Grigore Ureche, nr. 3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr. 4, Jud. Iaşi, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508, 0744994490; fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei Old Age S.R.L., dosar nr. 5193/99/2015 (290/2015) aflat pe rolul Tribunalului Iași, in temeiul dispozitiilor Legii nr. 85/2014 vinde prin licitatie publica cu strigare urmatoarele active: Bun imobil – situat in Comuna Ciurea, Sat Dumbrava, Jud. Iași, format din: Teren intravilan in sup. de 1.976 mp amplasat in parcela 1Cc și constructiile C1 – hala cu s.c. de 681,33 mp și C2 platforma betonata (padoc) cu s.c. de 488,15 mp; Cota indiviza din teren in suprafata de 810,62 mp. Pret de pornire – 18.000 Euro (exclusiv TVA).Bun imobil – Proprietate industriala situata in Comuna Ciurea, Sat Dumbrava, Jud. Iași, formata din: Teren intravilan in sup. de 4.065 mp amplasat in parcela 1Cc și constructiile C1 – hala (grajd nr. 4) cu s.c. de 383,88 mp, C2 – platforma betonata (padoc) cu s.c. de 227,21 mp și C3 – magazie cu s.c. de 17,82 mp;Teren intravilan in sup. de 2.712 mp amplasat in parcela 1Cc și constructiile C1 – hala cu s.c. de 685,44 mp, C2 – platforma betonata (padoc) cu s.u. de 422,46 mp și C3 – hala cu s.c. de 695,86 mp; Cota indiviza din teren in suprafata de 810,62 mp. Pret de pornire - 114.660 Euro (exclusiv TVA). Bunuri mobile de natura de natura echipamentelor tehnologice și mijloacelor de transport, astfel: Denumire activ / Valoare de pornire la licitatie (Lei–fara TVA) Masina de facut porumb siloz in vid SEKO SAMURAI 5 400/50, 92.153lei ; Combina recoltat porumb siloz FERABOLI model 976, 14.286 lei; Semanatoare plante paioase GASPARDO NINA model 400-29 ROWS, 8.000 lei; Semanatoare plante prasitoare GASPARDO model DORADA SP-6R, 19.268 lei; Masina de infoliat baloti rotunzi FERABOLI model RAPID 1, 17.916 lei; Combina DEUTZ-FAHR model 5485 HT, 204.412 lei; Presa balotat baloti rotunzi FERABOLI model ENTRY 120, 5.500 lei; Cositoare FERABOLI model VITTORIA FD 4, 6.702 lei; Masina de imprastiat ingrasaminte lichide ZACCARIA model ZAM C/10, 30.159 lei; Masina de erbicidat CAFFINI STARTER TSD 22, 25.133 lei; Prasitoare GASPARDO model HL DT 8R-5MDD, 6.500 lei; Rezervor carburant cu pompa 9000 L model DT090-5K, 3.000 lei; Cultivator cu fertilizare Mecanica Ceahlau, 6.002 lei; Turbojet cu presiune BOSCH AQT 35-12; 231 lei; Aparat spalat cu jet KARCHER HD9/19M, 923 lei; Compresor aer 1.477 lei; Suflanta aer model CTE 063 M6 CD, 692lei; Masina de imprastiat ingrasamant Mecanica Ceahlau, 554 lei; Balanta electronica, 162 lei; Masina de erbicidat MIL 502, 1.016 lei; Masina cusut saci, 1.526 lei; Cantar electric, 370 lei; Cultivator tractat MA/AG model CULTIRAPID CTRI 50/2Q, 41.888 lei; Autotractor RENAULT PREMIUM, 10.860 lei; Autoutilitara FURGON MERCEDES BENZ SPRINTER 311CD, 3.720 lei; Autoutilitara DACIA LOGAN PU PACK CONF.,3.000 lei. Licitatiiile vor avea loc in zilele de 02, 09, 16, 23.02.2023 respectiv 02, 09, 16 și 23.03.2023 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Parter, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putand participa orice persoana fizica sau juridica. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar, prin e-mail sau fax, cel tarziu cu 1 zi lucratoare inainte de ziua licitatiei, pana la ora 16.00. Ofertantii care se inscriu la licitatie, dar nu participa, pierd toate sumele avansate in vederea participarii la licitatie. Neplata pretului in termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitatiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achizitionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vanzare in sarcina cumparatorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, sub sanctiunea decaderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada pana in ziua licitatei. Informatii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@ gmail.com.
ALFA & OMEGA INSOLV I.P.U.R.L., lichidator judiciar al debitoarei ARVI AGRO S.R.L., dosar nr. 10161/99/2017 (609/2017) aflat pe rolul Tribunalului Iasi, in temeiul dispozitiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitatie publica cu strigare urmatoarele active: Denumire active/ Valoare de pornire la licitatie (lei – fara tva). autoturism peugeot partner - 2006, 7.331 lei; autoturism peugeot partner - 2006, 3.666 lei; autoutilitara mercedes actros - 1999, 58.651 lei; autoturism volvo s60 - 2011, 21.994 lei; autoturism dacia duster - 2016, 26.882 lei; autoturism toyota avensis - 2011, 14.663 lei; autoturism volskwagen polo - 2015, 24.438 lei; electrostivuitor jungheinrich efg dh 15 - 1996, 2.444 lei; electrostivuitor jungheinrich le - ac 18 - 2006, 9.775 lei; manipulator manitou mt 732 - 2013, 141.740 lei; manipulator manitou mt 732 - 2016, 151.516 lei. Licitatiiile vor avea loc in zilele de 02.02.2023, 02.03.2023, 06.04.2023 respectiv 11.05.2023 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iasi, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Parter, Birou nr. 1, Jud. Iasi, putand participa orice persoana fizica sau juridica care va depune cerere de participare la licitatie insotita de: dovada achitarii taxei de participare in cuantum de 2.000 lei, la care se adauga T.V.A.; dovada achitarii garantiei de participare la licitatie in cuantum de 10% din pretul de pornire al licitatiei care se va achita in contul deschis pe numele debitoarei Arvi Agro S.R.L. Garantia nu este purtatoare de T.V.A.; actele de identificare a persoanei juridice/fizice, imputernicire pentru persoana care reprezinta societatea cu mentiunea ca are mandat de a licita indiferent de suma, stampila. Taxa de participare se va achita in contul lichidatorului judiciar deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar, prin e-mail sau fax, cel tarziu cu 1 zi lucratoare inainte de ziua licitatiei, pana la ora 16.00. Ofertantii care se inscriu la licitatie, dar nu participa, pierd toate sumele avansate in vederea participarii la licitatie. Neplata pretului in termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitatiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achizitionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vanzare in sarcina cumparatorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, sub sanctiunea decaderii, se va adresa lichidatorului judiciar si va face dovada pana in ziua licitatei. Informatii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel: 0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Robbie Williams, vedeta de la Isle of Wight Festival
26/01/2023 15:00

  Isle of Wight Festival este unul dintre cele mai cunoscute şi mai vechi festivaluri muzicale din Europa, cu o istorie care incepe in 1968, pe insula cu acelaşi nume din Anglia. Evenimentul din acest a ...

Actriţa Angela Bassett , primul star Marvel nominalizat la Oscar
25/01/2023 17:19

Actriţa Angela Bassett a intrat marţi in istoria premiilor Academiei de film americane după ce a devenit prima vedetă din universul cinematografic Marvel nominalizată la Oscar intr-o categorie de interpret ...

În Australia a fost descoperită o broască gigantică
24/01/2023 13:45

O broască enormă, mai grea decat unii nou-născuţi umani, a fost descoperită de pădurarii australieni. Uriaşa broască de trestie de zahăr a fost găsită de către rangeri in Parcul Naţional Conway di ...

 „Blonde”, pelicula cu cele mai multe nominalizări la categoria „Cel mai prost film”
24/01/2023 12:16

„Blonde”, un film biografic despre Marilyn Monroe, a primit in acest an cele mai multe nominalizări - opt - la Razzie Awards (Zmeura de Aur), inclusiv la categoria „cel mai prost film”, ...

'Cartonașul alb' a fost arătat pentru prima dată la un meci oficial de fotbal
23/01/2023 14:22

De la Cupa Mondială FIFA din 1970, fanii fotbalului s-au obisnuit ca arbitrul să poată impărti cartonase galbene si rosii doar jucătorilor care au comis o infractiune. O initiativă FIFA dă de acum posibi ...

23/01/2023 09:14

"Avatar 2: The Way of Water" continuă să domine box office-ul nord-american şi face parte de acum din clubul exclusiv al filmelor care au depăşit incasări de 2 miliarde de dolari la nivel mond ...

Masă în doi pentru Simona Halep la Dubai. Imaginea intrigantă afișată de tenismenă FOTO
22/01/2023 19:45

 Simona Halep (31 de ani, 12 WTA) se află in continuare la Dubai, acolo unde petrece o vacantă exotică alături de colaboratorii săi. În timp ce Australian Open se află in plină desfăsurare, ...

 Concert dedicat Ucrainei, la Metropolitan Opera
22/01/2023 16:45

Metropolitan Opera din New York a programat pentru 24 februarie un concert pentru a comemora un an de la declanşarea de către Rusia a războiului din Ucraina. Orchestra, sub conducerea dirijorului canadian ...

Fundaşul brazilian Dani Alves, arestat pentru viol. Xavi, antrenorul Barcelonei, în stare de şoc
21/01/2023 19:29

Xavi, antrenorul FC Barcelona, a anunţat că este in stare de şoc după vestea că Dani Alves, fostul său coleg şi elev, a fost arestat pentru viol. Xavi Hernandez, antrenorul echipei FC Barcelona, a decl ...

Filmul
18/01/2023 11:17

Filmul "Pinocchio", regizat de cineastul mexican Guillermo del Toro, a primit marţi cele mai multe nominalizări - nouă - la premiile Annie, distincţii care recompensează cele mai bune producţii ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei