Amenajarea interioară a căminul tău poate fi o provocare dificilă. Află ce metode practice există pentru a crea o atmosferă relaxantă
Dimensiune font:
Cum amenajezi locuința ca să creezi o atmosferă relaxantă – metode practice, la îndemâna ta
Dacă faci un mic exercițiu de imaginație, poți vizualiza locuința ca pe un microclimat în care încerci să construiești un spațiu sigur și confortabil. Din această perspectivă, amenajarea casei poate fi o provocare dificilă, pentru că alegerea stilului de design interior nu se rezumă doar la funcționalitate și estetică, ci ține cont și de atmosfera pe care vrei să o creezi.
În cele ce urmează, afli care sunt câteva dintre metodele utile prin care poți construi un mediu relaxant în căminul tău, astfel încât să poți petrece timp de calitate împreună cu cei dragi.
Alege un sistem de iluminat potrivit
Unul dintre cele mai importante elemente ale designului interior, indiferent că alegi stilul modern, rustic, minimalist, contemporan sau industrial, este sistemul de iluminat. Atunci când alegi sursele de lumină artificială, este bine să știi că lumina caldă poate fi folosită pentru holuri, dormitoare, sufragerii, pentru că produce un efect de confort, de familiaritate. De exemplu, în living poți crea o atmosferă specială optând pentru câteva lustre cu led, cu lumină caldă, confortabilă, decorativă, care pot rămâne aprinse chiar și atunci când vizionezi filmele sau serialele preferate alături de prieteni și familie. Le poți utiliza chiar și când organizezi o cină romantică, având un design clasic, ce aduce aminte de forma lumânărilor de altădată.
Lumina rece, în schimb, este recomandată pentru bucătării, birouri, băi. Dincolo de acest aspect, este important ca în fiecare dintre încăperi să fie cel mult trei tipuri de lumini: ambientală (generată de candelabre), de lucru (lămpi de birou, veioze), de accent (spoturi care pun în evidență diverse obiecte din camere – un tablou, o plantă). În camera copiilor, poate exista și o lumină difuză, de veghe, pentru ca aceștia să nu se simtă singuri peste noapte. Totodată, nu uita că una dintre regulile de bază în ceea ce privește iluminatul este să menții, pe cât posibil, un echilibru între lumina naturală și cea artificială.
Optează pentru o paletă cromatică potrivită
Specialiștii de la Asociația Americană de Psihologie (APA) spun că modul în care sunt amenajate spațiile în care stăm foarte mult timp, zilnic, ne influențează starea de spirit și nu numai, chiar dacă nici măcar nu ne dăm seama de asta, iar paleta cromatică produce unul dintre cele mai puternice efecte. Ca să te asiguri că faci alegeri inspirate din acest punct de vedere, este bine să ții cont de câteva criterii simple, cum ar fi:
- realizează combinații armonioase de culori – folosește-te de roata culorilor, ca pe un ghid prin care poți face combinații reușite de nuanțe și tonuri; aici, vei regăsi culorile primare (roșu, galben, albastru), secundare (combinarea a două culori primare – portocaliu, verde), terțiare (combinarea unei culori primare cu una secundară); reține că în această reprezentare grafică a culorilor nu vei găsi albul, negrul, maroul, dar ele vor ajuta la obținerea tonurilor diverse;
- optează pentru o schemă cromatică – poți opta pentru un design monocromatic, în care să predomine nuanțe ale aceleiași culori, analog, în care sunt prezente culori ce apar una lângă alta pe roata culorilor, complementar, dacă alegi nuanțe diametral opuse, sau poți crea contraste dintre cele mai îndrăznețe;
- ține cont de psihologia culorilor – fiecare nuanță sau combinație de culori produce o emoție; astfel, pentru sufragerie, poți opta pentru roșu, galben, portocaliu, maro, bej, pentru că sunt stimulenți ai conversației; ca să creezi o atmosferă relaxantă, în dormitor, mergi pe ideea unei scheme de culori formate din albastru, verde sau lavandă; în baie, poți construi o poveste interesantă folosind o combinație de turcoaz, albastru și verde și diverse tonuri ale acestora, în vreme ce în bucătărie sunt potrivite contrastele verde-galben sau albastru-alb; dacă ai amenajat un birou în locuința ta, atunci evită culorile puternice, ca roșul sau portocaliul, pentru că îți vor distrage atenția, și alege, în schimb, toate tonurile de verde.
Ține cont de dimensiunile camerelor
Studiile psihologice au arătat, de-a lungul timpului, că modul în care ne decorăm locuințele are un impact major asupra comportamentului și stării noastre de spirit, iar unele dintre cele mai importante elemente care ne influențează, din această perspectivă, sunt cantitatea de lumină naturală ce pătrunde în casă, posibilitatea de a admira împrejurimile și senzația de spațialitate. Astfel, unul dintre criteriile importante la care e indicat să iei seama atunci când vrei să creezi o atmosferă relaxantă în căminul tău este dimensiunea camerelor.
De exemplu, dacă holul de la intrarea în locuință este mic, îngust și întunecos, prezența oglinzilor supradimensionate și a culorilor deschise și calde te ajută să creezi senzația de luminozitate și spațialitate. Totodată, o sufragerie cu tavan înalt, dotată cu ferestre generoase, îți oferă posibilitatea să optezi pentru mobilier masiv și culori închise.
Renunță la obiectele care încarcă inutil spațiul
O atmosferă relaxantă te ajută să te încarci cu energie pozitivă, să te simți în siguranță și să uiți de grijile de zi cu zi. De aceea, experții în design interior recomandă să nu încarci spațiul din casa ta cu obiecte care sunt inutile, pentru că aglomerarea camerelor îți va da senzația de haos, dezordine și apăsare. Toate acestea își pot pune amprenta asupra psihicului tău și al celor din jur. Prin urmare, alege mobilier adecvat, în funcție de utilitatea încăperilor, dimensiunile și forma acestora, și nu-ți aglomera casa cu foarte multe decoruri.
Poți opta pentru plante de apartament, care au un efect vizual deosebit, lumânări parfumate (în special lavandă, care are proprietăți calmante), cărți, fotografii de familie și suveniruri care să-ți aducă aminte de locurile pe care le-ai vizitat împreună cu cei dragi și de experiențele unice trăite alături de ei.
Reține că amenajarea locuinței nu înseamnă doar alegerea unui design funcțional, ci și crearea unei atmosfere relaxante, pentru că este vorba despre un spațiu în care te regăsești, îți recapeți liniștea și găsești soluții la problemele care apar în fiecare zi. Poate fi o provocare dificilă, însă cu ajutorul unor metode practice, așa cum sunt și cele de mai sus, poți construi în căminul tău un mediu confortabil pentru tine și cei dragi.
Sursă foto: Shutterstock
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau