Borcaniada: ce conserve pregatim pentru iarna
Dimensiune font:
Toamna este perioada din an care ne trezeste tuturor amintiri olfactive din vremea copilariei, cand de peste tot te imbratisau mirosuri calde de legume coapte, de hrean, ardei iute, telina, usturoi, piper, otet dulce, saramura, marar uscat, gutuie - toata suflarea de mame si bunici robotea de zor sa umple camarile cu conserve pentru iarna, tatii veneau incarcati de la piata ca pomul de craciun, cocosati sub greutatea sacilor cu varza, vinete, gogosari, castraveti. Incepea marea borcaniada.
Astazi putem cumpara orice, oricand, de la magazin, nu mai e nevoie de atata munca - si, oricum, cine si cand s-o mai faca?
Totusi, nimic nu va egala vreodata gusturile copilariei, trudite cu dragoste de mainile bunicilor si mamelor noastre.
Iar dorul de mirosurile acelea care razbeau prin ferestre si ziduri, inundand strazile si lesinandu-ne de pofta, dorul de forfota care zumzaia din bucatariile copilariei noastre, dorul de cum urcam intr-un suflet scarile pana acasa, nerabdatori sa infulecam zacusca fierbinte si ardei copti, pe-un colt de paine calda rupta cu mana, dorurile acestea ne fac sa intelegem ca nu, nu gasim chiar totul la magazin.
Si ce moment mai potrivit decat o pandemie, sa ne umplem frumos si util timpul reconstituind amintiri dragi - alungam si din griji si aducem si un pic de culoare acestor vremuri cenusii.
Rememoram aici o reteta clasica de zacusca, poate va starneste pofte sau amintiri uitate si va motiveaza sa va insufletiti bucataria.
Zacusca de vinete cu ardei copti
3 kg vinete crude
1,5 kg ardei capia sau/si gogosari cruzi
0,5 kg de radacinoase (2 morcovi, 1 patrunjel, 1 pastarnac, o telina mica)
0,5 kg ceapa
500 ml ulei de floarea soarelui
1 litru de bulion de rosii (sau rosii pasate la cutie)
4 lingurite de sare
2 lingurite de piper, macinat sau boabe
2 foi de dafin
Vinetele si ardeii se coc pe o tabla, pe aragaz, sau pe gratar in aer liber. Apoi, ardeii se lasa acoperiti 30 de minute, sa "transpire", pentru a se decoji mai usor, iar vinetele se curata si se lasa la scurs intr-o sita de plastic sau pe un tocator de lemn, inclinat.
Pasul urmator e sa curatati ardeii copti de coaja arsa, de cotoare si samburi, sa ii rupeti in fasii si sa ii puneti intr-un vas (nu intr-o sita, ca sa nu isi pirada zeama gustoasa).
Radacinoasele se dau prin razatoare, ceapa se toaca marunt si se calesc toate, cu un pic de ulei, intr-o cratita larga, la foc mic. Fasiile de ardei se toaca in blender sau, daca nu aveti, prin masina de tocat clasica. Dupa ce s-au scurs bine, vinetele se maruntesc cu un cutit inoxidabil (plastic, teflon) sau din lemn.
Se pun ardeii maruntiti peste radacinoasele si ceapa calite si se mai calesc impreuna cateva minute. Apoi se adauga si vinetele, uleiul, bulionul de rosii, sarea, piperul si foile de dafin.
Se lasa la fiert, tot la foc mic si amestecand continuu, aproximativ 30 de minute (daca bulionul a fost mai fluid, va dura mai mult, pana scade suficient).
Zacusca se conserva fierbinte, in borcane asezate pe o tava metalica care sa preia socul termic. Imediat se strang capacele borcanelor si se invelesc impreuna, cu un prosop sau patura groasa. Se lasa asa, nemiscate, pana a doua zi.
Daca, insa, nu aveti camari racoroase unde sa le depozitati, va fi nevoie sa suprasterilizati borcanele, la bain-marie.
Aceasta este reteta traditionala. Exista, insa, multe alte retete de zacusca: de ciuperci, de fasole (pastai sau boabe), de dovlecei, de peste etc.
Alte sugestii de conserve pentru iarna
- dovlecei la borcan in apa cu sare (pastreaza mai mult din savoarea dovleceilor, decat daca i-ati congela)
- rosii uscate in cuptor (delicioase in salate si paste)
- pasta de ardei cu usturoi (minunata in tocanite si paste)
- gogosari in otet (nu veti gasi nicaieri in comert unii mai buni decat cei facuti in casa)
- varza murata (daca iubiti sarmalele, e musai sa puneti varza la murat - e o aventura riscanta sa cumparati din piata, e ori prea sarata, ori cu frunzele prea groase)
- castraveti murati (puneti si ardei iute, daca puteti manca picant)
- ceapa marinata (o delicatesa, merge aproape la orice: ciorbe fripturi, omlete)
- usturoi murat (un deliciu)
- ardei copti congelati (se congeleaza in coaja, pentru pastrarea gustului)
- vinete coapte congelate (ele merg curatate de coaja, pentru ca trebuie oricum lasate la scurs)
Daca aveti vreo alta reteta draga din vremea copilariei voastre si vreti sa o impartasiti, lasati-ne-o in comentarii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau