Ce se întâmplă cu creierul tău atunci când dezvolți o dependență pentru jocurile de noroc?
Dimensiune font:
Pentru majoritatea dintre noi, jocurile de noroc sunt minunate, fie că vorbim de poker, blackjack, joc pacanele sau alte variante la fel de distractive. Cu toate acestea, pentru un grup mic de persoane, estimat la aproximativ 3% din toți jucătorii, gamblingul se poate transforma într-o problemă. Pentru aceștia, jocurile de noroc pot interfera serios cu viața personală și pot duce la probleme financiare grave.
Știința modernă arată că problemele legate de jocurile de noroc reprezintă mai mult decât o lipsă de autocontrol: acestea sunt o dependență.
Ce este dependența?
Când te gândești la un dependent, ce îți vine în minte? Probabil îți imaginezi pe cineva cu grave probleme legate de consumul de alcool sau droguri. Dar, conform studiilor de specialitate, tulburările de comportament legate de jocurilor de noroc sunt o dependență în sensul cel mai adevărat al termenului.
S-ar putea crede că tratarea unui jucător cu probleme ar fi similară cu tratarea, să spunem, a unui cumpărător compulsiv. Dar profesioniștii din domeniul sănătății mintale au demonstrat că aceleași planuri de tratament utilizate pentru consumatorii de substanțe sunt mult mai eficiente în cazul dependenței de gambling.
Potrivit Centrului Național pentru Jocuri Responsabile, modul în care creierul uman funcționează în cazul dependenței de jocuri de noroc este mai apropiat de cazurile de dependență de substanțe, comparativ cu alt tip de dependențe. Cu toate acestea, unii oameni sunt deosebit de vulnerabili atât la dependența de droguri, cât și la jocurile de noroc compulsive, iar în cazul acestora problemele pot fi cu adevărat grave.
Cercetările continue sunt de acord cu această constatare. Zonele creierului care sunt responsabile de suprimarea impulsurilor sunt slăbite la jucătorii cu probleme de dependențe de orice tip.
Ce este jocul responsabil?
Jocul responsabil este un concept larg care cuprinde mai multe politici și cerințe care se aplică părților interesate de jocuri de noroc pentru a se asigura că respectă cele mai înalte standarde de calitate și oferă o experiență de joc sigură, care protejează oamenii de consecințele negative potențiale ale jocurilor de noroc online.
Jocurile de noroc ar trebui considerate un mod de distracție și nu un mijloc de a genera venituri. În timp ce majoritatea amatorilor de gambling poate trata jocurile de noroc drept distracție, cheltuind doar atât cât este cazul, pentru o parte din jucători acest lucru poate fi mai dificil.
Atât cazinourile online, cât și furnizorii de software care furnizează platforme și servicii de jocuri de noroc online sunt îndemnați să respecte principiile jocului responsabil. În plus, furnizorii de software trebuie să sprijine operatorii online să respecte cerințele tehnice și legislative. Între principalele reglementări se numără:
● Protecția jucătorilor vulnerabili.
● Prevenirea jocurilor de noroc pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani.
● Măsuri de siguranță împotriva activităților infracționale.
● Confidențialitatea informațiilor.
● Protecția plăților online.
● Un mediu online sigur.
● Marketing etic și responsabil.
Cum obținem ajutor în cazul dependenței de jocuri de noroc?
Cel mai important pas pentru a învinge dependența de jocuri de noroc este să-ți dai seama că ai o problemă. Este nevoie de o forță și un curaj imens pentru a conștientiza și accepta acest lucru, mai ales dacă ai pierdut o mulțime de bani în trecut. Nu dispera și nu încearcă să îți găsești motivarea pentru a rezolva prolema. Mulți alții au fost în pielea ta și au reușit să rupă obiceiul nociv și să-și refacă viața. Poți și tu.
● Învață să ameliorezi sentimentele neplăcute în moduri mai sănătoase.
Pariezi doar atunci când ești singur sau plictisit? După o zi stresantă la serviciu sau după o ceartă cu soțul / soția? Jocurile de noroc pot fi o modalitate de a-ți calma emoțiile neplăcute, de a te relaxa sau de a socializa. Dar există modalități mai sănătoase și mai eficiente pentru a-ți gestiona stările negative și de a scăpa de plictiseală, ca de exemplu exercițiile fizice, petrecerea timpului cu prietenii care nu pariază, testarea de noi hobby-uri sau practicarea tehnicilor de relaxare.
● Consolidează-ți o rețea de ajutor.
Este greu să lupți împotriva oricărei dependențe fără a avea sprijin, așa că este util să ceri sprijinul prietenilor și familiei. Dacă rețeaua ta de asistență este limitată, există modalități de a-ți face prieteni noi fără a te baza pe vizitarea cazinourilor. Încearcă să contactezi colegii de la locul de muncă, să te alături unei echipe de sportivi sau unui club de lectură, să te înscrii la un curs sau să te oferi voluntar pentru o cauză nobilă.
● Alătură-te unui grup de sprijin.
Gamblers Anonymous, de exemplu, este un program de recuperare în 12 pași după modelul Alcoolicilor Anonimi. O parte esențială a programului este găsirea unui sponsor, un fost jucător care are experiența scăpării de dependență și care îți poate oferi îndrumare și sprijin.
● Cere sfatului unui psiholog.
Depresia, stresul, abuzul de substanțe sau anxietatea pot declanșa probleme de joc și pot fi agravate de jocurile de noroc compulsive. Chiar și atunci când jocurile de noroc nu mai fac parte din viața ta, aceste probleme vor rămâne în continuare, deci este important să le abordezi. Cere sfatul unui psiholog pentru a vedea dacă te confrunți cu o problemă de fundal, cum ar fi depresia.
Concluzie
Este important să conștientizezi faptul că dependența de orice tip trebuie tratată. Nu este nicio rușine să ceri ajutor. La un moment sau altul în viață, fiecare dintre noi este predispus la o formă de dependență. Dacă simți că te confrunți cu o relație nesănătoasă cu jocurile de noroc, aplică sfaturi de mai sus.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau