Cum gestionezi un deces?
Dimensiune font:
Moartea unei persoane apropiate poate veni adesea ca o lovitură extremă. Nu doar că te confrunți cu o suferință emoțională foarte puternică, dar trebuie să ai în vedere și foarte multe demersuri administrative și logistice despre care e posibil să nu știi prea multe.
În acest sens, primul lucru de care trebuie să ții cont este pronunțarea decesului. În situația în care moartea s-a produs la spital, personalul medical se va ocupa de acest pas. Dacă, totuși, decesul s-a produs acasă, este important să sunați la 112. Persoana decedată va fi transportată la camera de gardă unde va fi declarat decesul, urmând a fi mutată într-o agenție de pompe funebre. Dacă locuiești în București, în cartierele Crângași, Drumul Taberei, Ghencea, Giulești, Militari sau Regie, atunci ai putea fi interesat de pompe funebre sectorul 6. Aceasta îți va elibera și certificatul de deces.
După ce decesul a fost declarat, este esențial să începi pregătirile pentru înmormântare. Poți demara prin anunțarea câtorva persoane apropiate (familie, prieteni) pentru a primi și puțin ajutor.
De asemenea, va trebui să discuți la morgă despre incinerare sau îngropare. Există firme de pompe funebre care te ajută cu un întreg pachet de servicii funerare în sectorul 6. Dacă nu știi prea multe despre tradițiile și obiceiurile de înmormântare și nici nu ai bătrâni care să te ajute, atunci află că există firme care au pachete complete și te pot scăpa de acest stres.
Mai mult, este important să stabilești toate detaliile cu preoții, pentru ca mai apoi să suni și să inviți toate persoanele care crezi că ar putea fi interesate de a conduce persoana decedată pe ultimul drum. Tot în acest moment decizi și dacă vrei ca masa să se țină la cimitir (în cazul în care acesta are o trapeză specială în care să se poată realiza servirea), acasă ori la un local.
Ce obligații legale mai ai după înmormântare?
Alte lucruri de care trebuie să ții cont din punct de vedere legal sunt următoarele:
· Înștiințarea tuturor agenților economici care aveau relații de colaborare cu decedatul: bănci, furnizori (de energie, gaze, apă), administrația blocului, șamd;
· Nu mai încasați niciun fel de cec sau beneficiu (ajutor social, pensie, ș.a).
· Găsirea testamentului și a executorului testamentar (dacă există). Testamentul va fi prezentat unui notar public pentru a fi autentificat. În absența unui astfel de document, persoanele îndreptățite (soț/soție, copii) se pot prezenta la un notar pentru realizarea succesiunii (moștenirii legale).
În final, după ce ai rezolvat toate problemele logistice, nu uita că este foarte important să recunoști și să respecți doliul psihologic care apare în urma evenimentului tragic! Neglijarea emoțiilor poate avea consecințe nefaste pe termen lung.
Sursa foto: creightonsfuneralservice.com.au
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau