De ce nu-ți lasă ospătarul meniul pe masă după ce îți ia comanda. Tu știai?
Dimensiune font:
Tu știi de ce nu-ți lasă ospătarul meniul pe masă după ce îți ia comanda? Iată răspunsul.
După ce clientul plasează comanda, chelnerul ridică meniul de pe masă din mai multe motive. În primul rând pentru a oferi mai mult spațiu persoanelor de la masă, iar în al doilea rând pentru a putea să ofere meniul și altor clienți. Totodată, cu acest mic truc, ospătarii pot ține mai ușor evidența comenzilor luate. Trebuie specificat că oricând clienții pot cere din nou meniul pentru a solicita noi produse.
Totuși, mulți oameni sunt de părere că această practică este o dorință a proprietarilor de restaurante pentru a primi comenzi mai valoroase. Fără un meniu la dispoziție, oaspetele unității nu va putea ști cu exactitate prețurile.
La restaurantele de lux lucrurile sunt un pic mai complicate, în sensul că există un șef de local, care supraveghează toată activitatea chelnerilor și nu numai. După ce clienții s-au așezat la masă ospătarul vine imediat cu meniul, iar după plasarea comenzii acesta este luat de la masă pentru a avea mai mult spațiu pentru farfurii, pahare, sticle etc.
Ce bacșiș lasă românii
Bacşişul de 10% din valoarea consumaţiei este cel mai frecvent în rândul românilor (55%). Dobrogea e regiunea cea mai generoasă a ţării, cu 70% dintre români care afirmă că lasă bacşiş 10%. Dacă ar avea posibilitatea să lase bacşiş cu cardul, 1 din 2 români ar face-o mai des, relatează Mediafax.
Când și cum a apărut bacșișul în România
Bacşişul e probabil unul dintre cele mai controversate subiecte când vine vorba de răsplătirea serviciilor de care avem nevoie. Istoria ne spune că ciubucul s-a răspândit în spaţiul românesc în secolul al XVIII-lea. Acesta simboliza o mică recompensă în bani, oferită pentru calitatea unui serviciu deja plătit.
Acum, 3 secole mai târziu, cifrele arată în felul următor: 55% dintre români sunt generoşi şi lasă 10% bacşiş din valoarea consumaţiei, 30% dintre participanţii la studiu au afirmat că lasă 5% sau mai puţin din valoarea notei finale, iar 9% răsplătesc serviciile HoReCa oferind bacşişuri în valoare de 15% sau mai mult. 6% dintre români au declarat că nu lasă bacşiş deloc, conform bookingham.
Dintre cei care lasă 5% bacşiş, majoritari tinerii – cu vârste sub 18 ani (60%) – şi cei cu venituri sub 1500 lei pe lună (40%). La cealaltă extremă, printre cei care lasă 15% sau mai mult, se găsesc persoanele între 18-25 ani şi cei cu venituri lunare între 2500-3000 lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau