Distanţarea socială, ca măsură la vreme de pandemie, e veche de 2.000 de ani
Dimensiune font:
* asta s-a întâmplat în Imperiul Roman, în vremea lui Marcus Aurelius, ultimul "împărat bun" * cele două valuri de variolă au decimat populaţia * într-o singură zi, la Roma au decedat 2.000 de oameni * aristocraţii au părăsit, în masă, oraşele, refugiindu-se pe domeniile de la ţară sau chiar în străinătate
Una dintre cele mai groaznice pandemii care au lovit, de-a lungul timpului, umanitatea a fost cea de variolă din cel de-al doilea secol al erei nostre. Din câte se pare, boala a izbucnit în Mesopotamia şi s-a răspândit cu iuţeală spre Europa, dar şi spre China. Despre ce s-a întâmplat în Imperiul Han nu se ştiu prea multe, în schimb există suficiente informaţii în legătură cu ravagiile provocate de boală pe teritoriul Imperiului Roman.
Primul val de variolă a lovit Roma între anii 175-180. Boala era una nouă şi teribilă, se transmitea foarte rapid, iar simptomele erau groaznice. Dura 2-3 săptămâni. Victimele aveau parte de febră, frisoane, deranjamente la stomac ?i diaree. Bolnavilor le apăreau cicatrici negre pe tot corpul. Se estimează că aproximativ 10% din cei 75 milioane de oameni care trăiau în Imperiul Roman au murit din cauza variolei.
Ca şi în cazul COVID-19, incubaţia dura destul, simptomele apăreau abia la două săptămâni după ce se contacta virusul.
Atunci a apărut, ca pavăză împotriva pandemiei, măsura distanţării sociale. Oamenii au început să se evite unii pe ceilalţi de frică să nu se molipsească. Mai mult, aristocraţii au părăsit în masă Cetatea Eternă şi celelalte mari oraşe, stabilindu-şi temporar reşedinţele în domeniile ce le deţineau la ţară. Unii dintre ei chiar s-au refugiat în străinătate, ajungând tocmai în Egipt.
Profitând de degringolada şi de panica din societatea romană, triburile germanice au forţat trecerea Rinului, făcând numeroase incursiuni pe teritoriul Imperiului. Marcus Aurelius însuşi avea să fie atins de boală şi să moară pe când se afla în fruntea legiunilor care luptau cu germanicii.
Al doilea val de variolă s-a produs în anul 189. A fost mult mai scurt, dar şi mult mai dur. În numai o zi, la Roma, au murit peste 2.000 de oameni, reprezentând un sfert din numărul celor infectaţi în acel moment.
Variola a dispărut la fel de brusc cum a apărut, iar viaţa şi-a reluat cursul firesc. Geo TOADER
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau