FOTO/VIDEO - Ce este sema sau ceremonia dervișilor rotitori
Dimensiune font:
Sema sau ceremonia dervisilor rotitori este un ritual vechi de 700 de ani ce combină recitari din poemele Mevlana (mai cunoscut ca maestrul sufit Rumi) si pasaje din Coran, acompaniate de muzica tradiţionala orientala. Dansul dervişilor se bazează pe puterea transformatoare a muzicii și a dansului sacru (sama). Calugarii intră în transa si pot sa execute la nesfarsit rotiri în jurul propriei axe. O importanta caracteristica a acestui ritual este ca uneste mintea, sufletul si corpul si le aduce in armonie.
Rumi, cel care a fondat la Konya (actuala Turcia) confreria sufita a “dervișilor rotitori” spunea:
“În ritmurile muzicii este ascuns un secret. Dacă l-as dezvălui, el ar nimici lumea.”
Dansul Sema reprezintă o calatorie mistica in sapte parti, o ascensiune spirituala către „Cel Perfect” prin dizolvarea Ego-ului prin Iubire si gasirea Adevarului Divin. La sfarsitul acestei calatorii spirituale dervisul se reintoarce ca un om care a atins maturitatea și perfecțiunea, capabil de a iubi și de a fi în serviciul întregii creații.
Costumul unui dervis rotitor este realizat doar din bumbac şi lâna si este plin de semnificatii:
Palaria inalta si conica reprezinta mormantul egoului, camasa alba cu poale largi simbolizeaza giulgiul egoului iar mantia neagra reprezintă parasirea mormantului si renaşterea spiritului în adevar. Aceasta mantie este abandonata înainte de începerea rotirii.
Rotatia dervişului reprezinta conditia fundamentala a existentei noastre : totul este intr-o miscare continua, totul este o evolutie continua. Corpurile sunt compuse din atomi, iar atomii sunt compusi din nucleu (protoni, neutroni, ) şi electroni ce se misca (rotesc) perpetuu în jurul nucleului atomic.
Rotirea se face in sens antiorar, în cerc, si are semnificații subtile. Partea stanga a cercului reprezintă lumea invizibila, iar cea dreapta lumea vizibila, rotirea in cerc simbolizand traiectoria fiintei umane prin lumea materiala pana cand spiritul se intoarce la Divinitate.
Poziţiile dervişului in timpul ceremoniei nu sunt întamplatoare : bratele încrucisate reprezinta numarul unu și marturisește unitatea cu Dumnezeu, iar deschiderea bratelor cu mana dreapta întinsa spre cer, cu palma ridicată pentru a primi binecuvantarea cereasca, si stanga intoarsa spre pamant, într-o miscare stanga-dreapta în jurul inimii, reprezinta modul in care dervisul primeste binecuvantarile si darurile de la Divinitate si le daruieste oamenilor pe Pamant.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau