Mistere neelucidate ale Greciei Antice
Dimensiune font:
Mistere neelucidate ale Greciei Antice
Grecia Antică este adesea considerată ca fiind locul de naștere al civilizației occidentale moderne. În Atena a luat naștere democrația. Informațiile pe care le avem despre viața grecilor antici, sărbătorile lor și credințele lor religioase au fost păstrate într-o serie de texte antice, care au supraviețuit, iar astăzi fac parte din moștenirea culturală a lumii.
Însă intervalul de timp dintre epoca Greciei Antice și epoca modernă este atât de mare încât putem admite că nici până în ziua de azi nu s-a reușit elucidarea tuturor misterelor despre această civilizație.
Misterele Eleusinei
Unul dintre cele mai interesante mistere din Grecia Antică se referă la o organizație secretă al cărui nume a stat la baza conceptului de ”mister”. Misterele Eleusiniene au reprezentat unul dintre cele mai mari și mai sacre culte din Grecia Antică. Misterele Eleusiniene au reprezentat un cult religios care se învârtea în jurul unei serii de ritualuri și ceremonii clandestine, dintre care multe rămân necunoscute și astăzi.
Viața lui Thespis
Thespis este numele atribuit atenianului din secolul al VI-lea î.Hr. despre care se credea că a fost primul om care a interpretat un rol ca și cum ar fi o altă persoană și, prin urmare, este considerat ca fiind primul actor din lume.
Cu toate acestea, se știu puține lucruri despre el, viața și cariera lui. Thespis era numele lui adevărat? Chiar era din Atena? Și cel mai important, a existat el cu adevărat?
Prin urmare, s-a sugerat că Thespis ar putea fi considerat un mit și chiar un simbol legat de debutul actoriei în tradiția teatrală grecească, nu o persoană specifică.
Arta și arhitectura Partenonului
Partenonul din Atena este una dintre cele mai emblematice imagini ale Greciei antice. Cu o vechime de aproximativ 2.500 de ani, templul este cu adevărat remarcabil, mai ales că a fost construit într-o perioadă scurtă de timp și, aparent, fără un plan detaliat. Misterul Partenonului este învăluit în aspectele arhitecturale și cu privire la scopul construirii sale. Templul are, de asemenea, două camere interioare, care nu au fost niciodată identificate.
Se spune că Partenonul a fost construit în cinstea zeiței Atena și reprezenta centrul vieții religioase în orașul-stat Atena. Multă vreme, templul a fost considerat simbolul puterii, al bogăției și prosperității.
În continuare, Partenonul joacă un rol important în cultura greacă, fiind un simbol inconfundabil al statului elen. Nu e de mirare faptul că astăzi putem observa Partenonul ca simbol în multe industrii, inclusiv în zona de jocuri de cazinou. Sunt sloturi inspirate din Grecia Antică, ce au numeroase simboluri specifice, printre care și Partenonul prezent in jocuri cum ar fi Parthenon: Quest for Immortality sau Age of Gods, Olympus Gates, etc. Tema este foarte populara si prinde la jucatori, astfel incat aceste jocuri sunt folosite in campanii promotionale, cel mai bun exemplu fiind oferta fara depunere de la Superbet.
Teorema lui Pitagora
Matematicianul Pitagora este renumit astăzi grație teoremei ce-i poartă numele, una dintre cele mai faimoase teoreme din matematică. Însă viața sa e învăluită în mister.
Acest lucru se datorează faptului că școala filozofică în care a lucrat a funcționat în condiții secrete și, prin urmare, nu se știu multe despre realizările sale profesionale. De asemenea, s-a dovedit că faimoasa teoremă ce-i poartă numele era cunoscută în Babilonul Antic, ceea ce înseamnă că Pitagora nu este inventatorul ei.
Labirintul Minotaurului
Unul dintre cele mai faimoase mituri grecești se concentrează pe povestea Minotaurului. Se spune că terifianta creatură, care era jumătate taur și jumătate om, a fost ținută închisă într-un labirint de către regele Minos. Ulterior, acest labirint a fost speculat ca o structură care ar fi putut exista cu adevărat și a servit drept inspirație pentru mitul în cauză.
Se spune că acest labirint ar fi existat în orașul antic Knossos, situat pe insula Creta. Însă cercetările și săpăturile arheologice nu au scos la iveală structura care să se potrivească cu ideea labirintului.
Ce alte mituri legate de Grecia Antică cunoașteți?
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau