Sfântul Ştefan, considerat primul care a vestit şi a mărturisit credinţa în Hristos, devenind primul martir al Bisericii, este sărbătorit de creştini în a treia zi de Crăciun. Peste 460.000 de români îşi sărbătoresc astăzi ziua onomastică.
Conform datelor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, prenume masculine sunt: Stefan/Ştefan - 300.627, Istvan - 32.889, Fanel/Fănel - 8.344, Fanica/Fănică - 4.897, Stefanel/Ştefănel - 3.500, Stefanut/Ştefănuţ - 3.011, Fane - 522, Stefanus/Ştefănuş - 4, scrie Agerpres.
Iar prenume feminine: Stefania/Ştefania - 112.241, Stefana/Ştefana - 19.637, Fanica/Fănica - 8.383, Fanuta/Fănuţa - 1.018, Fana - 306.
Sfântul Ştefan este considerat primul care a vestit şi a mărturisit credinţa în Iisus Hristos, iar pentru aceasta a fost ucis cu pietre, potrivit News.ro. De origine iudeu, Sfântul Apostol şi Arhidiacon Ştefan a fost unul dintre cei şapte diaconi aleşi de către Sfinţii Apostoli din Ierusalim. Sfântul Ştefan a ajutat la împărţirea zilnică a bunurilor, în special a hranei. El s-a bucurat de întâietate în rândul diaconilor, fiind socotit arhidiacon. Numele său este însă de origine greacă, însemnând "coroană".
Sfântul Ştefan era un bun cunoscător al Vechiului Testament, precum şi al învăţăturilor lui Iisus Hristos. El a fost judecat de Sinedriu pentru blasfemie la adresa lui Moise şi a lui Dumnezeu. Sfântul Ştefan a fost scos afară din cetate şi omorât cu pietre, devenind astfel primul martir creştin. În timp ce era ucis, el a cerut iertare pentru cei care îl omorau. Potrivit tradiţiei, trupul său a fost înmormântat într-o peşteră de Gamaliel.
Potrivit tradiţiei, persoanele cu probleme de sănătate trebuie să aducă în casă, în ziua Sfântului Ştefan, o icoană a acestuia. De altfel, se consideră că icoana Sfântului Ştefan este bine să fie dăruită pentru sporul casei şi pentru sănătate, iar persoanele care sunt certate să se împace.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau