Povestea indiană a popușoiului

0000   0141700

Dimensiune font:

| 31-10-2022 18:51

Povestea indiană a popușoiului
Din nordul Americii de Sud până în Arctica, băștinașii americani au inventat zeci de lucruri – de la caiace, ochelari de protecție și biberoane pentru copii până la anticoncepționale și analgezice – care le-au permis să supraviețuiască și să prospere oriunde s-au stabilit.
De fapt, primii exploratori europeni care au ajuns în emisfera vestică au fost atât de impresionați de realizările oamenilor pe care i-au întâlnit încât au inventat povești despre nativii americani ca fiind descendenți ai vechilor comercianți fenicieni sau ai unui trib pierdut al lui Israel, în încercarea de a explica sursa abilităților lor tehnologice.

„Oamenii nu își dau seama de ingeniozitatea sau de cunoștințele pe care băștinașii le-au avut despre lumea din jurul lor”, explică Gaetana De Gennaro, de la Muzeul Național al Indienilor Americani din New York.
Pentru că diverse grupuri de nativi americani erau conectate prin intermediul rutelor comerciale, noile invenții create de un grup se puteau răspândi rapid de la nord la sud și de la est la vest, potrivit lui De Gennaro, membru al unui trib din sudul Arizonei.
Porumbul este cultivat încă de acum 10.000 de ani. Nativii americani i-au învățat apoi pe coloniștii europeni cum să îngrijească această plantă.
„Toată lumea știe despre porumb, dar nu știe că este un aliment care nu ar exista fără intervenția omului”, spune De Gennaro.
Agricultorii din nordul Guatemalei și sudul Mexicului au crescut selectiv teosint, o plantă sălbatică, timp de mai multe generații pentru a mări știuletele și a dezvolta boabe suficient de moi pentru a putea fi mâncate de oameni.
Odată ce au creat porumbul, invenția lor s-a răspândit în întreaga emisferă vestică.
Mămăliga este în estenţă un terci de consistenţă groasă şi este un fel de mâncare preparat de când lumea şi pământul. Iniţial, mămăliga era făcută din mei sau alte cereale şi avea o consistenţă mai apoasă. Fiind uşor de preparat, terciurile din cereale au o istorie veche, fiind un substitut al pâinii pentru prepararea căreia este nevoie de un cuptor.
În forma cunoscută acum a apărut la români la jumătatea secolului al XVII-lea, când porumbul a început să fie cultuvat în Ţările Române, înlocuind materia primă a mămăligii preparate până atunci din mei. Deci istoria mămăligii nu e mai veche de 300 de ani.
Porumbul a ajuns în Europa abia în secolul al XVI-lea, fiind importat de pe continentul american şi a intrat în componenţa mămăligii înlocuind alte plante cu recolte mai slabe: meiul, hrişca, năutul, grâul, castanele etc.
Dicţionarul Larousse de la 1873 atestă existenţa mămăligii. Potrivit definiţiei date, mămăliga era „făina de porumb fiartă în principatele Dunării”. Este posibil ca preparatul să fi fost mai des întâlnit şi la acea vreme în Muntenia şi Moldova, mai puţin în Transilvania.
Mămăliga, preparat universal
Mămăliga este întâlnită în toate colţurile lumii. În bucătăriile din Europa se regăseşte în Moldova, Bulgaria, Ungaria, Italia (polenta), Slovenia, Serbia, Ucraina etc. Acelaşi preparat se regăseşte şi pe alte continente, în ţări precum Mexic, Brazilia, Uruguay, Argentina, Venezuela. Pentru acest grup de ţări, prepararea terciului din făină de porumb este veche de mii de ani, porumbul fiind cereala de bază. Deşi, în esenţă, este vorba despre acelaşi preparat, de la o zonă la alta sunt îmbunătăţiri. Unii o fierb în lapte, adaugă unt şi brânză etc.
De unde provine cuvântul „mămăligă”
Mălaiul, adică făina de porumb, este denumirea populară veche a meiului şi prin extensie a făinii din mei. Se pare că termenul a fost preluat din limba noastră de alte popoare: «malaj» în polonă, «malai» în rusă şi bulgară şi «male» în maghiară.
Este posibil ca în perioada în care porumbul a înlocuit meiul ca ingredient principal în prepararea mămăligii, să fie preluat prin extensie şi numele de mălai.

FOTO: farfuridi.ro
Pe de altă parte, există o legendă care circulă în zona Vasluiului în care se spune că mămăliga vine de la „Mama Ilinca”, femeia care a încercat prima dată să înlocuiască meiul pe care îl folosea la terci.
Proprietăţile porumbului
Nutriţioniştii recomandă mămăliga preparată mai moale, porumbul fiind bogat în vitaminele A, B, C şi E, dar şi în minerale (potasiu, magneziu şi fier). Cel mai mare beneficiu al acestuia este că are un conţinut ridicat de acizi graşi nesaturaţi şi de fibre.

În popor, mămăliga este folosită pentru tratarea anumitor boli. De exemplu, pentru tratarea durerilor de gât şi piept, sunt folosite cataplasme cu mămăligă călduţă. În altă variantă, se face un terci foarte subţire, amestecat cu miere şi unt şi se consumă călduţă înainte de culcare.
Mătasea de porumb este folosită în ceaiuri recomandate pentru cei care au pietre la rinichi. Terciul de mălai poate reduce cu până la 20% riscul de afecţiuni hepatice. Cei bolnavi de gastrită hiperacidă pot consuma mămăliguţă în loc de pâine, datorită efectelor calmante şi de reducere a accidităţii. Mălaiul este folosit şi pentru măşti pentru curăţarea tenului sau pentru a stimula creşterea părului.
Cum se prepară ce mai bună mămăligă
Mămăliga tradiţională românească se prepară prin fierberea mălaiului în apă cu sare. Gospodinele spun că mămăliga iese bună atunci când e fiartă la foc mic cel puţin 20 de minute şi e bine amestecată. Se face în ceaun de tuci pentru a avea gustul cel mai bun, de preferat la plită cu foc de lemne. Cum poate fi servită la o mulţime de preparate, de la brânză cu smântână, până la tochituri, sosuri şi sărmăluţe, mămăliga este nelipsită din meniul restaurantelor.
 


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
FRF acuză Kosovo de premeditarea momentului în care echipa a părăsit terenul: 'Acuzațiile lor sunt nefondate!'
16/11/2024 17:35

  Federatia Romană de Fotbal (FRF) a emis sambătă un comunicat de presă in care a adresat incidentele petrecute la meciul de vineri seara dintre Romania si Kosovo. FRF si-a exprimat „profu ...

România - Kosovo. Mircea Lucescu, primul mesaj după ce kosovarii au ieșit de pe teren
16/11/2024 10:59

 Mircea Lucescu spune că jucătorii kosovari au premeditat totul si Romania ar trebui să primească meciul la masa verde.  Lucescu spune că jucătorii din Kosovo au incercat să provoace atat ju ...

Cum arată vestiarul naționalei din Kosovo, după ce echipa a părăsit Arena Națională. Imagini
16/11/2024 10:51

    Vestiarul jucătorilor din Kosovo arată dezolant, după ce jucătorii au părăsit Arena Natională. Reamintim că jucătorii kosovari au iesit de pe teren la indemnul căpitanului Amir R ...

Un covrig cu cașcaval, la originea unei povești care-l va băga pe un ieșean la închisoare
15/11/2024 18:35

 Un iesean va ajunge după gratii pentru că nu si-a putut păstra calmul la o coadă la covrigi. Cele două palme aplicate altui cumpărător, in urma unui conflict minor, il vor costa doi ani si jumătat ...

Cum protejăm patrupezii în sezonul rece. Șapte lucruri bine de știut pentru confortul și sănătatea animalelor de companie pe timp de frig
15/11/2024 16:17

Cum protejăm patrupezii in sezonul rece. Sapte lucruri bine de stiut pentru confortul si sănătatea animalelor de companie pe timp de frig Iată că intrăm treptat in sezonul rece al anului, iar dacă noi ...

S-a castigat marele premiu la Loto 6/49 in valoare de peste 9,58 milioane de euro
15/11/2024 09:30

La tragerea Loto 6/49 din 14.11.2024, s-a castigat premiul de categoria I in valoare de 47.703.321,40 de lei (peste 9,58 milioane de euro).Biletul norocos a fost jucat la agentia 17 034 din Galati si a fost com ...

O petiţie semnată de peste 40.000 de persoane împotriva bradului de Crăciun de la Vatican
14/11/2024 12:52

 Peste 40.000 de oameni au semnat o petitie pentru a interzice tăierea unui brad care ar urma să fie plasat la Vatican. După cum spune traditia, bradul de Crăciun găsit in Vatican provine din orasu ...

Românii sunt obligați să prezinte buletinul când fac asta!
14/11/2024 11:32

 Romanii sunt obligati să prezinte buletinul cand fac asta! Este vorba despre cetătenii care se duc la casele de schimb valutar. Cei care nu prezintă un act de identitate nu pot schimba banii. Iată mot ...

Gutuia, regina incontestabilă a toamnei
13/11/2024 15:16

Gutuia, regina incontestabilă a toamnei Gutuile se numără printre fructele preferate din sezonul de toamnă. Culoarea galben-pai, aroma subtilă pe care o simti cand o adulmeci, pulpa crocantă si gustul ...

Testamentul lui Silviu Prigoană / Cine primește averea omului de afaceri - Nevasta nu ia nimic
13/11/2024 10:53

  Silviu Prigoană a murit marti, 12 noiembrie 2024, la varsta de 60 de ani. În urmă cu ceva vreme, omul de afaceri vorbise despre testament. De-a lungul anilor, Silviu Prigoană a strans ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei