Singurul aliment care ar fi fost inventat de daci. Românii îl mănâncă și acum în cantități uriașe
Dimensiune font:
Te-ai întrebat vreodată ce mâncau strămoșii noștri, dacii și romanii? Ei bine, istoria arată că aceștia obișnuiau să se hrănească extrem de sănătos, la loc de cinste fiind produsele naturale. Totuși, dacii ar fi inventat un aliment pe care românii îl îndrăgesc extrem de tare și îl mănâncă chiar și acum în cantități uriașe. Iată despre ce este vorba!
Preparatul inventat de daci
Cine nu iubește pastrama caldă alături de o porție de mămăligă? Ei bine, acest preparat delicios ar fi fost inventat de daci. Termenul de „pastramă” provine, conform DEX, din limba turcă „pastirma” şi din cea greacă „pastramas”.
Cuvântul definește un produs din carne de oaie, capră, porc sau gâscă, sărată, afumată, uscată şi puternic condimentată.
Metoda era absolut necesară în acele vremuri, fiindcă nu apăruse încă refrigerarea. Astfel, strămoșii noștri reușeau să păstreze carnea în condiții optime. În plus, această metodă oferea o savoare nemiîntâlnită.
„Pastrama a fost inventată, zic unii, de daci. Putem spune că pastrama este invenție românească? Eu zic că nu.
Dacii habar nu aveau că cei ce le vor succeda pe teritoriul de reședință se vor numi, la un moment dat, români.
Nu aveau cum să aibă conștința românismului, a scris celebrul Radu Anton Roman, conform reteteleluiradu.ro.
Cine a inventat pastrama
Ce mai obișnuiau să mănânce dacii
În afară de pastramă, dacii mai consumau lapte și toate preparatele realizate cu ajutorul acestuia. De asemenea, aceștia îndrăgeau foarte mult mazărea, măzărichea, bobul şi, foarte probabil, lintea, dar şi pătrunjelul, usturoiul, prazul, ceapa, morcovul, păstârnacul și ridichile.
Se spune că desertul dacilor era mierea, dar şi seva de mesteacăn. Preparatele strămoșilor noștri nu erau deloc sofisticate. Ei obișnuiau să facă diverse terciuri ce aveau în compoziție lapte, brânză, ouă miere, spanac, mazăre sau ciuperci.
Din meniul dacilor nu lipsea, însă, carnea, așa cum am dat de înțeles mai sus. Ei consumau carne de vită, porc, oaie, cal, pasăre, vânat şi chiar de câine. Aceasta era păstrată prin murare sau afumare, așa a luat naștere și pastrama. Aliment pe care românii îl consumă în cantități impresionante chiar și astăzi.
În zilele noastre, românii prepară pastrama în felul următor: iau carnea dezosată, de regulă, de oaie, dar se poate folosi și cea de porc, de vacă sau de pește și o pun la conservat, prin sărare sau marinare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau