Vinul alb sau vinul roșu? Care este mai sănătos
Dimensiune font:
Tu știi care dintre cele două vinuri este mai sănătos? Iată ce beneficii îți poat aduce.
Vinul alb îmbunătățește sănătatea inimii și poate preveni bolile de inimă. Cu toate acestea, vinul roșu conține antioxidanți și mai puternici, care sunt cunoscuți sub numele de resveratrol, care protejează vasele de sânge și pot preveni formarea cheagurilor de sânge. Resveratrolul scade colesterolul rău (LDL), în timp ce crește colesterolul bun (HDL). Vinul roșu ar putea ajuta la reglarea tensiunii arteriale, scrie shtiu.ro.
Spre deosebire de vinul alb, vinul roșu este cunoscut că are polifenoli, care luptă împotriva efectelor îmbătrânirii premature. Un pahar sau două de vin roșu în fiecare zi ne poate menține tineri și sănătoși, ținând la distanță toxinele.
Vinul roșu conține niveluri mai mari de siliciu decât vinul alb, ceea ce înseamnă că densitatea oaselor crește și reduce șansa de osteoporoză.
Caloriile se regăsesc în ambele sortimente de vinuri. Însă un pahar de vin roșu are 125-130 de calorii, în timp ce un pahar de vin alb are 121 de calorii.
Prin urmare, vinul roșu este mai sănătos decât vinul alb. Cu toate acestea, consumul excesiv de alcool poate duce la diverse probleme de sănătate.
Cei mai buni struguri pentru vinul roșu. Top 3 soiuri
Cabernet Sauvignon – încrucişare între Cabernet Franc şi Sauvignon Blanc, cu o istorie care merge până în secolul XVII-lea. Cabernet Sauvignon este un soi de struguri negri cultivat cel mai mult în zona Bordeaux din Franţa şi în California, potrivit gradinavesela.ro. Vinurile obţinute au aciditate ridicată, gust puternic şi o nuanţă de roșu-purpuriu ce atestă cantitatea mare de antioxidanţi specifică acestor struguri. În funcţie de preferinţe, sub numele de Cabernet Sauvignon poţi alege un vin roşu dulce, sec sau demisec.
Merlot – cultivat frecvent în Franţa, Italia, Chile şi Africa de Sud, acest soi de struguri negri îţi oferă o varietate de vinuri recunoscute prin aciditatea mai redusă, note complexe de prune, fructe de pădure şi o aromă subtilă de vanilie.
Pinot Noir – având bobul cu pielita subţire, Pinot Noir este unul dintre cele mai greu de cultivat soiuri de struguri pentru vin, mare parte din recoltă pierzându-se din cauza acestui punct vulnerabil. Este un vin bun, delicat, foarte căutat, cu note mătăsoase, fine, care îmbină urme de zmeură şi căpşune.
Cei mai buni struguri pentru vinul alb. Top 3 soiuri
Chardonnay – încrucişare între Pinot Blanc şi Gouais Blanc, soiul Chardonnay se cultivă preponderent în Franţa, potrivit gradinavesela.ro. În România, oferă cele mai bune rezultate pe solul din dealurile Munteniei şi Olteniei, dar se cultivă şi pe podgoriile din Dobrogea, Transilvania şi Moldova, Murfatlar fiind una dintre cele mai mari podgorii din România unde îl poţi găsi. Este unul dintre cele trei soiuri pe care legislaţia franceză la acceptă pentru producţia de şampanie.
Riesling de Rin – diferit de Rieslingul Italian, este considerat unul dintre cele mai ofertante şi elegante soiuri de struguri pentru vin alb. Rareori puse la maturare în lemn de stejar, vinurile obţinute din acest soi împart topul 3 al calităţii cu Chardonnay şi Sauvignon Blanc, deşi ca popularitate şi suprafeţe cultivate ocupă doar locul 20.
Sauvignon Blanc – cele mai mari podgorii cu acest soi sunt în Franţa, Italia, Africa de Sud, Noua Zeelandă şi SUA, iar în România strugurele Sauvignon Blanc este cultivat în 41 de centre viticole. Vinul are culoarea galben-canar, cu reflexe verzui, gust aromat, care duce cu gândul la floarea de viță de vie şi la iasomie, iar dacă nu este consumat în primii doi ani şi lăsat să se învechească, capătă tonuri plăcute de pepene galben.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau