Balkanatolia, un straniu continent necunoscut

1_oL7xgHR8FXO6JrS2ganugw

Dimensiune font:

| 15-06-2022 16:32

Balkanatolia este numele dat unui straniu continent necunoscut până astăzi, ale cărui urme au fost descoperite recent, de către o echipă formată din paleontologi şi geologi francezi, turci şi americani, după cum se precizează într-un articol publicat în martie 2022, într-o prestigioasă revistă ştiinţifică.

Acest al treilea continent eurasiatic – Balkanatolia – exista în urmă cu circa 50 de milioane de ani, era cuprins intre Europa, Africa şi Asia şi găzduia o faună unică, pentru care nu a existat, până la momentul actual, nicio explicaţie ştiinţifică viabilă. În prezent, Balkanatolia reprezintă, după cum sugerează şi numele, zona formată din Balcani şi Anatolia (Asia Mică) – regiune din partea asiatică a Turciei de astăzi, mărginită, în nord, de Marea Neagră, de Marea Mediterană, în sud, şi Marea Egee, în vest.

Se pare că o glaciaţie majoră, care a avut loc în urmă cu circa 34 de milioane de ani si care a dus la formarea calotei glaciare din Antarctica, ceea ce a generat scăderea nivelului apei mărilor şi oceanelor cu circa 70 de metri, a făcut posibilă conectarea suprafaţei de uscat care s-a născut în acest fel, numită Balkanatolia, cu Europa de Vest.

În timpurile acelea, Alpii nu existau, iar Asia era separată de Europa de o mare epicontinentală (mare aflată în interiorul sau la marginea unui continent) de mică adâncime, care se întindea din Ucraina până în Finlanda – aşa-numitul “Ocean Neothetys”.

La vremea respectivă, continentul Balkanatolia era locuit de o faună endemică, foarte diferită de cea din Asia şi din Europa. Schimbările geografice provocate de glaciaţiune au deschis calea pentru înlocuirea mamiferelor europene cu cele asiatice, cele din urmă putând, în astfel de împrejurări, să se deplaseze (pe uscat) spre Europa, pe un coridor de pământ – un „coridor de dispersie” – între Europa de Vest și Balkanatolia.

Balkanatolia – continentul uitat şi evoluția mamiferelor

Aşadar, timp de milioane de ani (de la aproximativ 50 de milioane de ani, la 34 milioane de ani in urmă), în epoca geologică a Eocenului, Europa de Vest și Asia de Est au format două zone de uscat distincte, cu faună foarte diferită. În pădurile europene trăiau, de exemplu, Palaeotheres (un grup dispărut, înrudit, la distanță, cu caii de astăzi), în timp ce în Asia, fauna era mult mai diversă (inclusiv familiile de mamifere care, astăzi, se găsesc pe ambele continente).

În perioada glaciaţiunii din urmă cu circa 34 de milioane de ani, Europa de Vest a fost colonizată de specii asiatice, producându-se o dispariţie bruscă a faunei endemice şi o reînnoire majoră a speciilor de vertebrate, un eveniment numit „Grande Coupure” (“Marea Ruptură”) şi pe care oamenii de ştiinţă nu au putut-o explica până acum, când s-au găsit suficiente dovezi despre existenţa acestui continent – Balkanatolia.

O faună terestră distinctă de cea din Europa şi Asia de est
Fosilele descoperite recent pe teritoriul Balkanatoliei, de către echipa de cercetători francezi, turci si americani, coroborate cu alte descoperiri mai vechi, dar interpretate în lumina noilor informatii, au relevat că, pentru o mare parte a Eocenului, regiunea corespunzătoare Balcanilor și Anatoliei de astăzi a fost gazda unei faune terestre care era omogenă, dar distinctă de cea din Europa și Asia de Est.

S-au găsit, de exemplu, fosile de rozătoare (Eomyidae, Cricetidae – hamsteri – și Castoridae – castori), de marsupiale (având caracteristici cu cele ale unor mamifere din zona sud-americană), mamifere erbivore, mari, asemănătoare hipopotamilor (Embrithopoda), similare celor care au trăit, anterior, în Africa. Prin urmare, Balkanatolia trebuie să fi alcătuit, la acea vreme, o singură masă de pământ, separată de continentele învecinate.

La Büyükteflek (Turcia), un depozit de fosile “foarte bizare”, cum spun cercetătorii, care nu se găsesc în nicio altă parte a lumii, cu aceeaşi vechime (circa 35 de milioane de ani), indică existenţa unor mamifere precum cele asiatice, printre acestea un maxilar de Brontotheres, animale asemănătoare cu rinocerii, cu hipopotamii, de mărimea elefanţilor, care s-au stins la sfârșitul Eocenului, plus fosile ale unor animale de dimensiunea unor pisici mari (Pleuraspidotheriids), care au dispărut din Europa în Paleocen, adică în urmă cu aproximativ 56 de milioane de ani, dar prezente în Balkanatolia acum 40 de milioane de ani. Balkanatolia a fost, prin urmare, un fel de zonă de refugiu pentru aceste specii.

Se pare că Balkanatolia ar putea fi, așadar, piesa lipsă, în încercarea de a explica prezența faunei asiatice în această regiune, înainte de a o înlocui complet pe cea a Europei de Vest. Acționând ca zonă-tampon, acest continent ciudat, a concentrat fauna Asiei, cu câteva milioane de ani înaintea Europei, însă suficient de aproape pentru ca unii indivizi să reușească să ajungă pe continent, datorită modificărilor geografice care au leagat treptat respectivele regiuni.

Dacă existenţa Balkanatoliei explică multe lucruri, rămân totuşi destule întrebări fără răspuns. De exemplu, se întreabă specialiştii, cum s-a format bizara faună endemică a acestui continent, care include specii specifice Americii de Sud şi Africii, precum marsupialii? Sau este vorba, poate, de nişte “veri” africani ai unor indivizi de peste Atlantic, deşi în Africa nu s-au găsit încă fosile din această specie.


Descoperirile recente sunt edificatoare pentru declinul și sfârșitul Balkanatoliei şi explică, în mare măsură, şi istoria ei inițială – Balkanatolia a reprezentat o cale de trecere pe uscat, spre Europa de Vest, iar fauna de pe acest continent, formată din mamifere unice, endemice, izolate fizic, o vreme, de restul lumii, a fost înlocuită de specii asiatice, prin prădare şi competiţie.

În prezent, mari părți din Balkanatolia se află din nou sub ape, în principal sub cele din estul Mediteranei. Descoperirile recente i-au ajutat pe cercetători să completeze golurile legate de evoluției mamiferelor, iar identificarea acestui continent necunoscut până acum, independent cândva, luxuriant, a provocat noi curiozități și întrebări.

Cu siguranţă, Balkanatolia ascunde multe alte secrete care așteaptă să fie descoperite, nu numai în ceea ce privește catalogarea unei faune endemice bogate, ca în nicio altă parte a lumii, ci și legate de ascensiunea şi căderea acestei bogate şi stranii regiuni. Pentru a afla mai multe despre continent, cercetătorii vor continua să caute alte şi alte dovezi, descoperirile de acum fiind, cum mărturiseau aceştia, “doar începutul unei aventuri”.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Ca să vizitezi această ţară, trebuie să plăteşti 200 de dolari pe zi: Cei cu bani sunt bineveniţi
04/07/2022 11:22

O mică tară din Asia isi redeschide portile pentru turistii străini din această toamnă, pentru prima dată de la inceputul pandemiei COVID. Însă cei care doresc să o viziteze trebuie să aibă buzu ...

Cârciumile tradiţionale din Cehia sunt amenințate de faliment
03/07/2022 19:12

Carciumile tradiţionale au un rol important pentru locuitorii satelor din Cehia, o ţară renumită pentru cultura berii, insă creşterea costurilor ameninţă să inchidă multe din aceste locaţii, transmit ...

Consecințele unei confuzii între două lacuri din România cu același nume: tot mai mulți turiști își anulează rezervările
02/07/2022 18:03

Lacul Amara din judeţul Buzău, cu o suprafaţă de 800 de hectare, a secat complet din cauza secetei prelungite care se inregistrează in zonă. Este stirea de la sfarsitul lunii iunie care a produs confuzie ...

Plaje pentru nudiști în România. Zonele din Constanța unde puteți renunța la costumul de baie
01/07/2022 20:59

Dacă sunteti dezinvolt, sau pur si simplu nu vă place să vă bronzati cu forma costumului de baie, atunci trebuie să stiti că in Constanta incă mai există cateva plaje populare printre nudisti. Pe litor ...

 Scoția oferă 50.000 lire sterline familiilor dispuse să se mute pe insule
30/06/2022 17:30

  O nouă schemă de ajutor este promovată de guvernul scotian, de această dată vizand repopularea unor insule. Autoritătile au decis un sprijin financiar de 50.000 lire sterl ...

Zonele rău famate ale Atenei. Ce trebuie să știe turiștii care merg în Grecia
30/06/2022 16:54

Grecia este una dintre destinatiile favorite ale romanilor, iar in special cei care se duc pentru prima dată au destul de multe intrebări cu privire la cele mai frumoase zone, cele mai rentabile cazări, sau ...

Un ghețar de pe Everest, în pericol de dispariție
30/06/2022 16:05

Nepalul se pregăteşte să işi mute tabăra de bază de pe Everest, aceasta nemaifiind sigură din cauza incălzirii globale şi a activităţii umane.  Tabăra, folosită de pană la 1.500 de persoane ...

Românii și vacanța pe Litoral - Când pleacă, cât stau și ce s-a schimbat după pandemie
29/06/2022 14:00

 Pentru a evita aglomeratia din statiuni si de pe sosele, romanii preferă să-si inceapă vacanta pe litoral lunea, nu vinerea ca inainte de pandemie. Pe litoral, durata medie a unui sejur este de 5 nopti ...

Lacul Amara a secat
28/06/2022 16:28

Lacul Amara din judetul Buzău a secat complet. Pană de curand, apa, care se intindea pe o suprafată de aproximativ 8 kilometri pătrati, era un paradis al păsărilor sălbatice si intretinea o vegetatie a ...

Gura Portiței, o stațiune unică în Europa
27/06/2022 18:42

Printre alte peisaje de basm, Romania găzduieşte şi un sat unic in Europa: Gura Portiţei, situat chiar pe limba de nisip ce reprezintă locul in care Delta Dunării intalneşte Marea Neagră. Candva doar un ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei