Ce tari europene si-au deschis granitele inaintea sezonului estival (Grafic)

litoral_31039500

Dimensiune font:

| 28-05-2020 13:09

 Pe masura ce tarile europene incep sa ridice restrictiile impuse in contextul COVID-19, multi oameni de pe continent au inceput sa se gandeasca daca mai pot pleca in concediu in aceasta vara.

Acum, toata lumea se intreaba unde poate circula fara restrictii. Aproape fiecare tara are propriile reguli in vigoare si calendarul propriu pentru relaxarea masurilor si primirea turistilor, atat de la vecinii sai din UE, cat si din afara.

Daca planuiti sa va petreceti concediul in UE, e bine de stiut ca granitele externe ale blocului sunt inchise pana pe 15 iunie, dar asta se aplica numai daca sunteti cetatean non-UE care vine dintr-o tara non-UE.

Totusi, lucrurile se schimba de la o zi la alta in contextul actual, asa ca Euronews a facut o trecere in revista a tarilor care si-au deschis deja granitele pentru turisti.

Austria

Austria si-a inchis granitele terestre cu Germania, Italia, Elvetia, Liechtenstein, Slovacia si Republica Ceha.

Viena intentioneaza sa-si redeschida complet frontiera cu Germania pe 15 iunie. Cancelarul Sebastian Kurz a declarat ca este optimist si ca intelegeri similare cu alte tari vecine pot fi facute saptamana aceasta.

Cine vrea sa ajunga in Austria cu avionul trebuie sa prezinte un certificat medical care atesta ca nu are COVID-19. Acest document nu trebuie sa fie mai vechi de 4 zile.

Totodata, momentan este interzis accesul cetatenilor care provin din tari din afara Spatiului Schengen.

Belgia

Granitele Belgiei sunt inchise, iar tara a interzis calatoriile neesentiale in strainatate.

Bulgaria

Bulgaria urmeaza sa deschida granitele cu Serbia si Grecia incepand cu 1 iunie.

Croatia

Croatia si-a redeschis granita cu Slovenia la jumatatea lunii mai si urmeaza sa faca acelasi lucru cu Austria, Cehia, Ungaria si Slovacia pe 29 mai.

Oamenii care sosesc in tara sunt rugati sa se autoizoleze timp de 14 zile daca au descoperit ca au intrat in contact cu cineva infectat cu COVID-19.

Cipru

Cipru a prezentat planurile pentru reluarea treptata a zborurilor comerciale incepand de luna viitoare. Totusi, este vorba despre un numar redus de tari, cele care prezinta rate mici de infectie cu noul coronavirus.

Ministrul Transporturilor, Yiannis Karousos, a declarat ca zborurile vor incepe in doua faze - prima de la 9 iunie, iar a doua din 20 iunie - din doua grupuri de tari selectate de un organism consultativ de experti medicali.

Primul grup este format din Grecia, Malta, Bulgaria, Norvegia, Austria, Finlanda, Slovenia, Ungaria, Israel, Danemarca, Germania, Slovacia si Lituania. Al doilea grup este format din Elvetia, Polonia, Romania, Croatia, Estonia si Cehia.

Lista exclude Marea Britanie si Rusia.

Karousos a declarat ca, incepand cu 9 iunie, pasagerii care sosesc din aceste tari trebuie sa obtina, cu trei zile inainte de plecare, un certificat de sanatate care sa confirme ca nu au coronavirus.

Incepand cu 20 iunie, pasagerii care vin din primul grup de tari nu vor mai avea nevoie de certificate de sanatate, dar cei din al doilea grup vor fi in continuare obligati sa le prezinte.

Cehia

Din 26 mai s-au deschis frontierele cu Germania si Austria. Din 27 mai, tara si-a deschis frontiera cu Slovacia si Ungaria, dar cu unele restrictii.

Cetatenii statelor membre ale UE pot intra in Cehia pentru a efectua activitati economice, pentru a vizita rude sau pentru a studia la o universitate. Toti vor trebui sa prezinte la intrarea in tara un test pentru COVID-19 cu rezultate negative.

Danemarca

Granitele sunt inchise pentru calatorii straini. Doar cetatenii sau rezidentii Danemarcei, cei din Groenlanda sau Insulele Feroe pot intra in prezent in tara.

Din 25 mai, persoanele cu resedinta permanenta intr-una din cele cinci tari nordice (Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia si Suedia) sau Germania pot reintra in tara daca au o relatie cu cineva din Danemarca, au bunici acolo sau daca sunt intr-o calatorie de afaceri.

Finlanda

Frontierele terestre din Finlanda au fost inchise pana cel putin pe 14 iunie. Au fost redeschise lucratorilor din Schengen la mijlocul lunii mai.

Franta

Granitele raman inchise cel putin pana pe 15 iunie, cu exceptii pentru cetatenii din UE, Andorra, Marea Britanie, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, Elvetia, San Marino si Vatican, cetatenii care isi au domiciliul in Franta sau au nevoie sa treaca prin Franta pentru a ajunge la domiciliu.

Se face exceptie si pentru lucratorii sezonieri si cetatenii UE care lucreaza pentru o companie care opereaza in Franta.

Accesul in Franta este interzis oricui calatoreste din tari din afara UE.

Germania

Calatorii trebuie sa aiba un motiv bun pentru a intra in Germania, insa restrictiile la frontiere au fost relaxate oricum.

Controalele la frontiera cu Austria, Elvetia, Franta si Danemarca si pentru pasagerii care sosesc cu avionul din Italia si Spania raman in vigoare pana la 15 iunie.

Cetatenii UE si din Regatul Unit, Liechtenstein, Elvetia, Norvegia si Islanda, precum si membrii de familie ai acestor cetateni, au voie sa se intoarca in tara lor de origine prin Germania sau la locul de resedinta din Germania.

Grecia

Granitele urmeaza sa se redeschida pe 15 iunie, insa doar pentru cetatenii veniti din Germania, Israel, Cipru, Balcani si tarile baltice.

Turistilor li se va permite sa intre in Grecia fara sa aiba un test COVID-19 negativ asupra lor. De asemenea, de la 1 iulie, cand vor fi repornite zborurile, turistii nu vor mai trebui sa stea in carantina, insa oficialii din domeniul sanatatii vor efectua teste pentru coronavirus la fata locului atunci cand este necesar.

Ungaria

Frontierele sunt deschise cu Romania si, incepand de miercuri, cu Slovacia si Cehia, desi cu unele restrictii.

Islanda

Islanda urmeaza sa se redeschida pe 15 iunie. Turistii vor fi testati pentru COVID-19 la sosirea in tara. Cateva ore mai tarziu, vor primi rezultatul pe telefonul lor, dupa ce au descarcat in acest sens o aplicatie speciala.

Momentan, autoritatile nu au anuntat ce se va intampla cu turistii care primesc rezultate pozitive.

Irlanda

In prezent, autoritatile sanitare irlandeze solicita oricui vine in Irlanda, cu exceptia celor din Irlanda de Nord, sa se autoizoleze timp de 14 zile, la sosire, inclusiv rezidentii irlandezi.

Cei care ajung in Irlanda trebuie sa completeze un "formular de localizare", desi exista exceptii pentru furnizorii de alimente, transportatori, piloti si personalul maritim.

Italia

Italia vrea sa isi redeschida frontierele pe 3 iunie pentru cetatenii din UE, Marea Britanie, spatiul Schengen, Andorra si Monaco.

Unele regiuni iau masuri de precautie pentru a se asigura ca "redeschiderea brusca" nu va crea noi focare de infectie. Guvernatorul Sardiniei a sugerat ca ar putea cere vizitatorilor insulei un certificat de sanatate, cel care atesta ca nu esti bolnav de COVID-19.

Lituania, Estonia si Letonia

Cele trei tari baltice si-au deschis frontierele una pentru cealalta inca din 15 mai. Doar cetatenii si rezidentii permanenti din Estonia, Letonia si Lituania pot calatori intre cele trei tari.

Dar granitele lor externe raman inchise. Estonia sustine ca nu se va deschide pana cel putin pe 15 iunie, in timp ce starea de urgenta din Letonia se va termina abia pe 9 iunie.

Lituania permite, de asemenea, intrarea cetatenilor Poloniei pentru afaceri si studii. Izolarea nationala de aici ar trebui sa se incheie pe 31 mai.

Luxemburg

Frontiera Luxemburgului cu Germania a fost redeschisa pe 15 mai.

Olanda

Granitele sunt deschise pentru cei care calatoresc in spatiul Schengen. Cu toate acestea, Guvernul a recomandat cu fermitate cetatenilor sa renunte la calatoriile neesentiale.

Norvegia

Norvegia si-a inchis granitele. Calatorii straini nu pot intra in tara, in schimb cei care locuiesc sau lucreaza in Norvegia pot intra.

Ministerul de Externe al tarii recomanda cetatenilor sa evite calatoriile internationale care nu sunt strict necesare pana pe 20 august.

Pana la 15 iunie, Guvernul ia in considerare scutiri pentru tarile nordice. Pana la 20 iulie, ar putea apara exceptii si pentru unele tari europene din apropierea Olandei.

In plus, Norvegia impune si o carantina de 10 zile pentru oricine revine in tara din strainatate.

Polonia

Polonia si-a inchis granitele cu mai multe tari, inclusiv Cehia, Slovacia si Germania.

grafic tarile care si-au inchis granitele


Sursa: Euronews


Portugalia

Muncitorii si produsele care provin din Spania au voie sa treaca granita Portugaliei, in schimb accesul este interzis turistilor pana cel putin pe 15 iunie.

Controalele la frontiera au fost in vigoare inca din 16 martie. In prezent nu exista nicio obligatie pentru cei care revin din strainatate sa intre in carantina, cu exceptia celor din regiunea Azore.

Romania

Romania si-a redeschis granita cu Ungaria.

Slovenia

Slovenia si-a redeschis granitele pentru cetatenii UE la 15 mai. Prim-ministrul Janez Jansa s-a laudat ca tara are "cea mai buna situatie clinica din Europa".

Slovacia

Frontierele Slovaciei sunt deschise pentru Ungaria si Cehia incepand de miercuri (27 mai), dar cu unele restrictii.

Nu se impune carantina pentru calatorii care stau mai putin de 48 de ore in Slovacia.

Spania

Frontierele se vor redeschide pentru turisti la 1 iulie.

Pana atunci, au voie in Spania doar cetatenii spanioli, rezidentii din Spania, lucratorii transfrontalieri, angajatii din domeniul Sanatatii sau ingrijirea varstnicilor. Exceptiile includ, de asemenea, personalul diplomatic si tot ceea ce se refera la transportul de marfuri, pentru a evita penuria.

In prezent, persoanele care intra pe teritoriul Spaniei trebuie sa stea in carantina timp de 14 zile, dar aceasta masura nu va mai fi in vigoare din 1 iulie, potrivit oficialilor.

Suedia

Suedia a introdus restrictii la frontiera, dar se aplica doar calatoriilor neesentiale din tari din afara UE/SEE, cu exceptia Regatului Unit si a Elvetiei.

Ele au intrat in vigoare la 19 martie si au fost prelungite pana la 15 iunie.

Elvetia

Elvetia, care a introdus controale la frontiera pe 13 martie, isi va redeschide frontierele cu Germania, Austria si Franta pe 15 iunie, daca situatia epidemiologica permite acest lucru.

Toate restrictiile de calatorie de la frontiera cu Italia vor ramane in vigoare, insa nu se stie pana cand.

Oricarui strain care vrea sa intre in Elvetia si nu detine un permis de sedere sau permis de munca valabil i se va refuza intrarea in tara.

Autoritatile elvetiene nu au impus nicio masura de carantina persoanelor care intra in tara, insa toata lumea trebuie sa respecte normele Guvernului privind igiena si distantarea sociala.

Regatul Unit

In prezent, granitele sunt deschise. Incepand cu 8 iunie, vizitatorii din strainatate vor intra in carantina timp de 14 zile. Printre cei scutiti de aceste masuri se numara persoanele care calatoresc din Irlanda, Insulele Canalului sau Insula Man.

Ca si in alte tari, anumite profesii sunt scutite de aceste reguli, cum ar fi lucratorii din domeniul sanatatii care calatoresc pentru a furniza asistenta medicala in tara. La sosire, cei care sunt obligati sa se auto-izoleze trebuie sa isi dea datele de contact.

Guvernul spune ca aceste masuri vor fi revizuite la fiecare trei saptamani.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Cum se aplică „metoda scandinavă” pentru a dormi mai bine dacă împarți patul cu cineva. Explicațiile unui expert în somn fac înconjurul planetei.
09/11/2024 12:44

 Un sondaj realizat pe 2.000 de americani care locuiesc cu un partener a arătat că 36% apreciază atunci cand ei sau partenerul lor nu sunt acasă, deoarece nu trebuie să impartă patul. Wilson si alti ...

„Calea lui Moise”, locul spectaculos de pe Pământ unde marea se desparte în două
29/10/2024 16:36

„Calea lui Moise”, locul spectaculos de pe Pămant unde marea se desparte in două Brazilia găzduieste cateva fenomene naturale ciudate, dar unul dintre cele mai spectaculoase este „Calea ...

Festivități de amploare la Amsterdam, la cea de- 750-a anivesare a orașului
28/10/2024 11:59

Amsterdam a dat startul duminică unui an de festivităţi şi evenimente care marchează cea de-a 750-a aniversare a oraşului printr-o slujbă religioasă urmată de o petrecere zgomotoasă. În bazilica ...

Brașovul, inclus pe lista celor mai bune 25 de louri de vizitat din lume
25/10/2024 12:24

În lista anuală cu cele mai bune 25 de locuri din lume de vizitat in 2025 realizată de National Geographic este inclus si Brasovul, orasul medieval pe care publicatia il descrie ca fiind „poarta d ...

Radar pentru conflictele dintre oameni și urși
18/10/2024 14:15

Radarul Conflictelor Om-Urs, un prototip inovator de geamăn digital (Digital Twin), proiectat cu scopul monitorizării şi predicţiei conflictelor intre oameni şi urşi bruni in timp real, va fi prezentat pe ...

Castelul Mikes  din Covasna va găzdui Parada Cârnaților
13/10/2024 16:32

Castelul Mikes din localitatea Zăbala va găzdui, in prima parte a lunii noiembrie, cea de-a XIX-a ediţie a Paradei Carnaţilor. Conform tradiţiei, in cadrul acestui eveniment va fi organizat un concurs de ...

Care sunt orașele cu cei mai fericiți români
13/10/2024 14:45

Topul celor mai fericite orase din lume include două orase din Romania, care se clasează in topurile internationale ale bunăstării si fericirii urbane. Care sunt acestea si ce loc ocupă in clasamentul mond ...

Unde se află Tunelul celor 365 de stinți, unul dintre cele mai interesante calendare bisericești din Europa
13/10/2024 14:00

Două idei transpuse fericit in practică au făcut ca in staţiunea Straja, din Valea Jiului, să fie realizat unul dintre cele mai interesante calendare bisericeşti din Europa, pe un tunel in lungime de 54 d ...

Top 20 orașe care oferă cea mai bună mâncare
13/10/2024 12:30

Napoli din Italia, Johannesburg din Africa de Sud si Lima din Peru ocupă primele 3 locuri intr-un top al oraselor cu cea mai bună mancare din lume realizat de revista Time Out, relatează CNN. „Manca ...

În zbor alături de noblețea înălțimilor. Secretul vânătorii cu șoimi
13/10/2024 12:27

  În adancurile istoriei, undeva in stepele Asiei Centrale si in regiunile muntoase ale Mongoliei, a inceput o relatie sacră intre om si soim. Un parteneriat ce depăseste granitele timpului si spa ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei