Faleza Dunării
Dimensiune font:
Cea mai mare faleză de pe întregul curs al Dunării, având 4 km lungime şi 50 de m înălţime, constituie principalul punct de atracţie turistică din Galaţi.
Faleza Dunării s-a format acum mii de ani, făcând parte, odinioară, din linia de coastă a Mării Negre. Odată cu trecerea timpului, marea s-a retras şi a lăsat în urmă o structură geomorfică formată dintr-o rocă sedimentară slab consolidată, care a devenit în cele din urmă o formă de relief rar întâlnită pe parcursul fluviului. Această structură geologică, slab consolidată la interior şi neconsolidată la exterior, se numeşte loess şi este de origine eoliană, fiind formată în cuaternar.
În anii '60, Faleza Dunării a fost consolidată şi structurată pe două benzi: faleza superioară şi faleza inferioară. Faleza superioară susţine o arteră principală de circulaţie şi câteva cartiere rezidenţiale. Aşadar, aceasta este amenajată atât pentru maşini, cât şi pentru turiştii dornici de a admira o panoramă fantastică asupra Dunării sau a câmpiilor şi munţilor Dobrogei. În zilele senine, efectul vizual poate fi unul deosebit de spectaculos.
Legătura dintre cele două faleze se face prin zone de acces situate de-a lungul acestora. Punctele de acces sunt de fapt scări, ce au 1,5 metri lăţime, cu zone de odihnă în locurile mai înalte ale falezei.
Faleza inferioară este amenajată doar în scop turistic, accesul automobilelor fiind strict interzis. Fâşia de asfalt are o zonă destinată plimbărilor şi o altă zonă desemnată pistei de biciclete şi role. De-a lungul falezei inferioare, pe lângă vapoarele ce realizează curse pe Dunăre la cererea clienţilor, există şi vaporaşe transformate în restaurante.
De asemenea, urmărind traseul falezei, veţi descoperi expoziţia permanentă de sculptură în metal - una dintre cele mai mari expoziţii din Estul Europei, realizată în anii '70, în cadrul Taberei de Sculptură în metal. Artişti din diferite ţări au reuşit, prin operele lor, să împletească metalul cu peisajul natural al Dunării, făcând o legătură simbolică între zona industrială şi zona de comunicare spirituală.
Toate aceste sculpturi, prin coerenţa şi îndrăzneala lor, constituie un ansamblu unic în ţară în ceea ce priveşte reconfigurarea ambientului urbanistic. În Galaţi se află 42 de astfel de compoziţii, situate şi în alte zone ale oraşului.
Aşadar, nu puteţi spune că aţi vizitat oraşul Galaţi dacă nu aţi făcut o plimbare pe faleză. În apropierea acesteia se află Biserica Fortificată Sfânta Precista, care este considerată cel mai vechi monument istoric al oraşului.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic
0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 3926
Sursa foto: plecatdeacasa.net
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau