Fântâna Meşterului Manole
Dimensiune font:
Situată în imediata apropiere a Mănăstirii Argeşului, pe strada Basarabilor nr. 1 din Curtea de Argeş, Fântâna Meşterului Manole este unul dintre obiectivele turistice extrem de vizitate.
Legenda spune că Meşterul Manole, cel însărcinat de domnitorul Neagoe Basarab să ridice cea mai frumoasă mănăstire, nu reuşea să finalizeze acest proiect deoarece tot ce se construia ziua era dărâmat în mod misterios noaptea. O superstiţie populară spune că orice construcţie trebuia să aibă zidită în temelie o fiinţă pentru a rezista. Manole visează într-o noapte că dacă îşi va zidi soţia, pe Ana, în temelia mănăstirii va reuşi să finalizeze impunătoarea construcţie. Astfel, pe peretele sudic al lăcaşului de cult se află astăzi un semn care marchează presupusul mormânt al soţiei meşterului Manole.
Văzând frumoasa mănăstire, domnitorul i-a întrebat pe meşteri dacă mai pot înălţa încă una la fel. Răspunsul afirmativ al meşterilor l-a supărat îngrozitor pe domnitorul care dorea să fie singurul ce deţine o asemenea minunăţie arhitecturală. Din acest motiv, înfuriat peste măsură, Neagoe Basarab ordonă ca schelele să fie demontate, blocându-i pe cei nouă meşteri împreună cu Manole pe acoperişul lăcaşului de cult.
Încercând să-şi salveze viaţa, Manole şi-a făcut aripi din şindrilă cu gândul că va putea zbura până jos. Din păcate, planul său nu a funcţionat, iar meşterul s-a prăbuşit. Se spune că în locul în care Manole a căzut, sufletul acestuia s-ar fi preschimbat într-un izvor cu apă cristalină. Oamenii spun că izvorul reprezintă de fapt lacrimile pământului vărsate pentru trista soartă a meşterului, ce va fi plâns pentru vecie. Pe zidul fântânii sunt inscripţionate cuvintele: „Fântâna lui Manole, monument istoric, secolul al XVI-lea”.
De la Fântâna Meşterului Manole, spre apus, se vede fosta infirmerie a mănăstirii, despre care într-un document istoric se preciza că „se găsea alături de biserica lui Neagoe Basarab încă din 1524”.
Localnicii spun că în unele zile se poate vedea deasupra izvorului un abur alb strălucitor care se ridică din fântâna lui Manole spre fostul spital al mănăstirii. Apa din Fântâna Meşterului Manole provine de la un izvor natural şi este potabilă, devenind de-a lungul timpului unul din simbolurile oraşului Curtea de Argeş.
În apropierea fântânii se află Mănăstirea Curtea de Argeş, ridicată de domnitorul Neagoe Basarab pe locul vechii mitropolii. Lăcaşul de cult este o necropolă regală, aici fiind înmormântaţi începând cu anul 1914, regii şi reginele României: Carol I şi Elisabeta, Ferdinand şi Maria, dar şi Carol al II-lea.
Vă recomandăm să faceţi o vizită la Fântâna Meşterului Manole de la Curtea de Argeş, un obiectiv turistic înconjurat de legende, care nu trebuie ratat dacă vă aflaţi în zonă.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 4511.
Sursa foto: panoramio.com
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau