Lucrări de decolmatare în Delta Dunării. Pescarii sunt tot mai afectați de înfundarea canalelor
Dimensiune font:
Lucrările de decolmatare a Deltei Dunării începute anul trecut sunt realizate în proporţie de circa 50%, iar acum ritmul lor este unul alert, a declarat, pentru AGERPRES, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Gabriel Marinov, în timp ce pescarii susţin că peştele este tot mai puţin, din cauza lipsei acestor lucrări.
Proiectul aflat în stadiul cel mai avansat, respectiv peste 90%, este cel care vizează complexele lacustre Gorgova-Uzlina şi Roşu-Puiu, iar proiectul aflat în stadiul incipient, circa 10% realizat, este cel care are în vedere decolmatarea zonelor Şontea-Fortuna, Matiţa-Merhei şi Somova-Parcheş şi care este şi cel mai mare, vizând decolmatarea a 93 de kilometri de canale.
„Vremea a fost principalul motiv pentru care lucrările au stagnat oarecum. Nu s-a putut lucra în ritmul corespunzător pe timp de iarnă, dar odată cu încălzirea vremii lucrul acesta s-a schimbat. Acum se lucrează într-un ritm mult mai alert. Avem asigurări din partea constructorilor că lucrările se vor încadra în termenele stabilite şi nu vor exista sincope în derularea lor”, a precizat guvernatorul Rezervaţiei, Gabriel Marinov.
El a mai spus că lucrările de decolmatare a complexelor lacustre Dunavăţ-Dranov, Razim-Sinoe şi Sinoe-Istria-Nuntaşi au fost realizate în proporţie de circa 50%.
Lucrările de decolmatare au fost solicitate în repetate rânduri atât de operatorii turistici care s-au plâns din cauză că nu pot intra cu navele pe traseele turistice autorizate, cât şi de pescari care au susţinut că din cauza lipsei acestor lucrări resursa piscicolă scade.
Situaţia se acutizează în timpul prohibiţiei generale a pescuitului, atunci când persoanele din Delta Dunării ale căror venituri depind exclusiv de capturile înregistrate pot prinde doar câteva specii de peşte, cea mai valoroasă fiind scrumbia, specie care migrează pentru reproducere din Marea Neagră în Dunăre.
„Nu sunt comunist, Doamne fereşte!, îmi place să trăiesc în democraţie, dar pe timpul lui Ceauşescu se trimiteau drăgi să decolmateze gura de vărsare a Dunării de la Sfântu Gheorghe, pentru ca scrumbia să intre în Dunăre şi să-şi depună icrele. Acum, în gură la mare, în Sfântu Gheorghe, te dai jos din barcă şi-ţi bei cafeaua. Iar noi vrem scrumbie. Dar ce, scrumbia este oaie şi merge pe dig? Mergem împreună în Deltă şi vă arăt ce butuci sunt şi cum ne rupem motoarele”, a declarat Marian C., pescar din Mahmudia, sat aflat pe braţul Sfântu Gheorghe al Dunării.
Administraţia RBDD a lansat, începând cu luna noiembrie a anului 2020, trei proiecte de decolmatare care vizează facilitarea accesului ambarcaţiunilor pe canale cu o lungime totală de circa 150 de kilometri.
Toate proiectele sunt realizate în parteneriat cu Institutul Naţional Delta Dunării şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, sunt finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare şi se vor încheia la finele anului 2023.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau