Topul celor mai frumoase locuri din Albania

11. Saranda-Port-Albania-1 (1)

Dimensiune font:

| 17-07-2022 13:45

 

 

Albania este o țară care propune o mulțime de atracții turistice pentru cei care îndrăgesc natura sălbatică și farmecul aerului mediteranean.

Este o țară a peisajelor contrastante, de la la construcții abandonate în mijlocul câmpurilor, cetăți, castele și fortificații. Zona satelor este în mare parte nepătrunsă de curentul modern, iar în spatele plajelor pot fi admirați munții înalți cu aspect dramatic.

Albania nu seamănă cu nicio altă destinaţie și îți oferă sentimentul că natura e nealterată şi respectată. Albania este, totodată, o detinație care aduce un plus de intimitate şi linişte. Fiind aproape de România, cu tarife mult mai mici comparativ cu alte destinații, este exact vacanța de care ai nevoie.

Stațiuni și locuri de vizitat in Albania


1. Berat - orașul celor o mie de ferestre

Este un oraș din centrul Albaniei de sud și capitala regiunii cu acelaşi nume. Are ieșire la râul Osun şi este perfect situat la marginea munţilor Tomorri.

A fost construit sub forma unei cetăți ridicate pe deal unde mai poate fi găsit și astăzi castelul original ce poartă numele Kalaja. În 1961 Berat a fost ales „orașul muzeelor”, motiv pentru care reprezintă o destinație perfectă pentru iubitorii de istorie și cultură.

 

Orașul cu moscheele și bisericile sale vechi este una dintre cele mai importante atracții turistice ale țării. Centrul istoric al localității a fost inclus în anul 2005 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Cel mai vechi obiectiv din Berat este Cetatea Berat, o fortăreaţă impresionantă construită pe un deal stâncos. Alte obiective turistice din înprejurimi includ: Muzeul Etnografic, Muzeul Combinatului Ikonografik Onufri, Satul Gorica, Muntele Tomorri, Moschea Roşie şi Râul Osum.

 

2. Apollonia - un oraș istoric impresionant

Apollonia este un oraș vechi colonie greacă și fostă episcopie din Iliria, situat pe malul drept al râului Aous (Vjosa actuală).

Ruinele sale, situate în regiunea Fier, lângă satul Pojani (Polina) sunt în continuare impresionante și spun povestea gloriei originale.

 

 

De la Berat la Apollonia sunt aproximativ 56 km. Acest loc istoric este foarte impresionant, iar priveliștea din vârful dealului chiar merită văzută. Biblioteci, temple, teatre și alte clădiri pot fi vizitate, precum și arcul triumfal și conacele prăbușite.

Parcul arheologic se întinde pe câteva hectare și exprimă eforturile cercetărilor arheologice făcute care au vizat delimitarea incintei orașului, a părților centrale, unde se găsesc edificiile principale: templele, Acropolele, amfiteatrul, biblioteca, edificii publice, o fântână monumentală, băi publice, cisterna orașului.


3. Durrës - un oraș portuar versatil

Este un oraș în partea de vest a Albaniei și cel mai important port din țară. Durres este unul dintre centrele turistice ale țării și, în afară de cultură și istorie, te mai poți bucura aici de plajele minunate. Este al doilea oraş ca mărime din Albania -

 

 


Deși are la activ o istorie efervescentă și sângeroasă în tot felul de evenimente care s-au succedat de-a lungul timpului, Durres are o strălucire aparte.

Orașul este colorat în nuanțe vesele și plin de moștenire romană și bizantină. Puteți descoperi aici rămășițele celui mai mare amfiteatru din Albania.

 

4. Gjirokastra - orașul pietrelor sau ”Sighişoara Albaniei”

Este un oraș situat în partea sudică a Albaniei. Centrul istoric al localității a fost inclus în anul 2005 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Motivul este stilul său arhitectural unic pe care majoritatea clădirilor îl afișează.

 

Principala caracteristică a oraşului Gjirokastra este utilizarea intensivă a pietrei în construirea caselor care arată ca niște fortărețe mici și străzile pietruite care duc la Bazar.

 

 

 


Castelul Gjirokastra este primul obiectiv de vizitat când ajungeţi aici, fiind situat pe un deal deasupra oraşului, iar în incinta lui veţi găsi Muzeul Oraşului, unde se pot afla informaţii despre istoria oraşului.

Alte obiective de vizitat sunt: Bazarul Vechi, Casa Tradiţională Zekate şi, bineînţeles străduţele mici cu piatră cubică. Orașul mai este cunoscut și pentru arta sa culinară.


5. Kruja - capitala veche a Albaniei

Kruja este un oraș istoric așezat în partea munților Skanderberg, situat la aproximtaiv 30 km de Tirana.

Numele și importanța orașului sunt strâns legate de cei 25 de ani de activitate ai eroului național, Skanderbeg, care în secolul al XV-lea a făcut din Kruja un bastion al rezistenței fără compromisuri împotriva otomanilor.

Micul oraș are un fundal istoric impresionant și poate fi vizitat în doar o zi, o excursie pe care o poți face din capitala Tirana sau din Durres -

 

 

Muzeul Gjergj Kastrioti Skanderbeg este situat în interiorul zidurilor castelului. În interiorul zidurilor castelului se află și Muzeul etnografic și Dollma Tekke.

Lângă intrarea castelului se află o piață tradițională, care datează din perioada Skanderbeg. Aici, turiștii pot găsi produse meșteșugărești albaneze, cum ar fi articole brodate, covoare, obiecte de argint, cupru, alabastru, filigran, îmbrăcăminte tradițională, antichități la vechiul Baazar tradițional din Kruja.

 


6. Shkodra - printre cele mai vechi orașe din Albania

Orașul este un important centru cultural și economic din nord - vestul Albaniei, situat pe malul lacului Shkodra.

Emblema orașului este reprezentată de ruinele castelului Rozafa, construit în secolul al III-lea î.e.n. Acum există un mic muzeu aici, unde puteți vedea monede ilirice, arme otomane și lucruri personale ale localnicilor.

 

 

În spatele castelului se află moscheea cu plumb cu mai multe cupole. Se numește „Plumb”, deoarece rocile folosite pentru construirea zidurilor sale erau îmbinate cu plumb topit.

Muzeul istoric Skoder este situat în vila unui negustor otoman. Aici puteți vedea artefacte arheologice și fotografii istorice care vă vor spune despre diferite perioade ale vieții orașelor.

Există un pod vechi la mai puțin de 5 km de oraș - podul Mes peste râul Kir - este unul dintre cele mai vechi poduri otomane existente cu o lungimea sa este de 108 m. Lacul Skadar, cel mai mare lac din Balcani se găseşte în vecinătatea oraşului.

Unii turiști spun că Skodra este cu adevărat sufletul Albaniei cu strada ei îngustă și casele antice care sunt unite cu ziduri de piatră și clădiri moderne.


7. Izvorul Blue Eye - cea mai limpede apă

Cunoscut și sub denumirea de Syri i Kalter, este un izvor natural în pădurea Albaniei, care se află între Saranda și Gjirokastra.

Face parte dintr-un parc național și o plimbare aici reprezintă o pauză de oraș și un prilej bun pentru a aprecia peisajele naturale ale țării.

 


Bazinul de apă este mărginit de culori albastre strălucitoare care seamănă cu irisul unui ochi de culoare albastră. Privind de sus, izvorul Ochiului Albastru formează un vârtej hipnotic de urmărit.

Parcul din jurul Ochiului Albastru include un lac, un pod, o potecă stâncoasă și peisaje montan. Între diferitele nuanțe de verde ale frunzișului luxuriant din jurul râului, până la albastrul strălucitor al apei, este greu să alegeți o priveliște preferată.


8. Vermosh - înconjurat de o atmosferă mitică

Vermosh este o frumoasă zonă naturală situată la 95 km de Shkodra, lângă granița muntenegreană.

Shkodra și Vermosh sunt conectate printr-unul dintre cele mai frumoase drumuri din Peninsula Balcanică, oferind vederi dramatice asupra munților. Vara este un moment excelent pentru a vizita Vermosh, dar pentru cei care caută peisaje romantice toamna, cu frunzișul său uimitor, este, fără îndoială, cel mai bun moment al anului.

 

 

Vermosh are câteva restaurante, magazine și un mic centru de sănătate. În zonă se mai află un satul verde Lepusha, situat la jumătatea distanței dintre Tamara și Vermosh.


9. Lacul Ohrid - împărțit între Albania și Macedonia

Lacul Ohrid este unul dintre cele mai adânci și mai vechi lacuri din Europa și unul dintre cele mai frumoase. Acesta traversează graniţa muntoasă dintre sud-vestul Macedoniei şi estul Albaniei.

Un tur al lacului Ohrid este potrivit pentru orice călător care dorește să descopere locuri neatinse, dar minunate.

 


Cele trei orașe principale situate pe malul lacului, Ohrid și Struga pe partea macedoneană și Pogradec pe partea albaneză, merită, de asemenea, o privire.

Alte locuri de neratat din această zonă a Balcanilor sunt micile cătune albaneze, cum ar fi Lin, Drilon și Tushemisth, care oferă priveliști uluitoare asupra lacului. De asemenea, Lacul Ohrid prezintă o biodiversitate unică, găzduind peste 200 de specii endemice de faună și floră.


10. Benja - Băile termale cu priveliști uluitoare

Benja Thermal Bath situate în apropiere de Girokastra şi la 13 km de oraşul Përmet, sunt foarte autentice și atrag un număr mare de vizitatori pe tot parcursul anului.

Iarna, când temperatura din Përmet scade sub 0 grade Celsius este cel mai bun moment pentru a vă cufunda în aceste băi fierbinți.

 


Apa de la baia termală Benja conține sulf și are efecte curative, 4 dintre surse sunt utilizate pentru boli cronice de reumatism, alta este utilizată în special pentru boli de stomac și ultima pentru boli de piele.


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Cum se aplică „metoda scandinavă” pentru a dormi mai bine dacă împarți patul cu cineva. Explicațiile unui expert în somn fac înconjurul planetei.
09/11/2024 12:44

 Un sondaj realizat pe 2.000 de americani care locuiesc cu un partener a arătat că 36% apreciază atunci cand ei sau partenerul lor nu sunt acasă, deoarece nu trebuie să impartă patul. Wilson si alti ...

„Calea lui Moise”, locul spectaculos de pe Pământ unde marea se desparte în două
29/10/2024 16:36

„Calea lui Moise”, locul spectaculos de pe Pămant unde marea se desparte in două Brazilia găzduieste cateva fenomene naturale ciudate, dar unul dintre cele mai spectaculoase este „Calea ...

Festivități de amploare la Amsterdam, la cea de- 750-a anivesare a orașului
28/10/2024 11:59

Amsterdam a dat startul duminică unui an de festivităţi şi evenimente care marchează cea de-a 750-a aniversare a oraşului printr-o slujbă religioasă urmată de o petrecere zgomotoasă. În bazilica ...

Brașovul, inclus pe lista celor mai bune 25 de louri de vizitat din lume
25/10/2024 12:24

În lista anuală cu cele mai bune 25 de locuri din lume de vizitat in 2025 realizată de National Geographic este inclus si Brasovul, orasul medieval pe care publicatia il descrie ca fiind „poarta d ...

Radar pentru conflictele dintre oameni și urși
18/10/2024 14:15

Radarul Conflictelor Om-Urs, un prototip inovator de geamăn digital (Digital Twin), proiectat cu scopul monitorizării şi predicţiei conflictelor intre oameni şi urşi bruni in timp real, va fi prezentat pe ...

Castelul Mikes  din Covasna va găzdui Parada Cârnaților
13/10/2024 16:32

Castelul Mikes din localitatea Zăbala va găzdui, in prima parte a lunii noiembrie, cea de-a XIX-a ediţie a Paradei Carnaţilor. Conform tradiţiei, in cadrul acestui eveniment va fi organizat un concurs de ...

Care sunt orașele cu cei mai fericiți români
13/10/2024 14:45

Topul celor mai fericite orase din lume include două orase din Romania, care se clasează in topurile internationale ale bunăstării si fericirii urbane. Care sunt acestea si ce loc ocupă in clasamentul mond ...

Unde se află Tunelul celor 365 de stinți, unul dintre cele mai interesante calendare bisericești din Europa
13/10/2024 14:00

Două idei transpuse fericit in practică au făcut ca in staţiunea Straja, din Valea Jiului, să fie realizat unul dintre cele mai interesante calendare bisericeşti din Europa, pe un tunel in lungime de 54 d ...

Top 20 orașe care oferă cea mai bună mâncare
13/10/2024 12:30

Napoli din Italia, Johannesburg din Africa de Sud si Lima din Peru ocupă primele 3 locuri intr-un top al oraselor cu cea mai bună mancare din lume realizat de revista Time Out, relatează CNN. „Manca ...

În zbor alături de noblețea înălțimilor. Secretul vânătorii cu șoimi
13/10/2024 12:27

  În adancurile istoriei, undeva in stepele Asiei Centrale si in regiunile muntoase ale Mongoliei, a inceput o relatie sacră intre om si soim. Un parteneriat ce depăseste granitele timpului si spa ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei