Transfăgărășanul - unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume
Dimensiune font:
Nu suntem singurii care recunoaștem măreția acestei construcții, chiar dacă istoria ei este plină de controverse. A fost și construit în scop militar de fostul regim comunist, dar a fost o construcție care, măcar câteva luni pe an, scurtează drumul celor care vor să traverseze mai repede Carpații, fără să fie nevoiți să ocolească pe trasee mult mai lungi.
A devenit și un obiectiv turistic, pe traseul lui, pe timpul verii, români și turiști străini oprindu-se pentru a face poze sau pentru a admira priveliștea. Este un proiect uriaș, lungimea lui fiind de circa 90 de km. S-au consumat circa 6.000 de tone de dinamită, iar nenumărate vieți s-au pierdut în construcția rapidă a acestui proiect comandat de fostul regim.
Traseul ajunge până la o înălțime de aproximativ 2.000 de metri și nu pot să nu fac referire la complimentele făcute de vedetele Top Gear, care au filmat pe traseu și care au afirmat că ar putea fi cel mai frumos drum din toată lumea. Ținând cont că britanicii fac foarte rar astfel de aprecieri față de orice și oricine, putem admite afirmațiile lui Jeremy Clarkson au fost o apreciere sinceră.
Transfagarasanul incepe din comuna Arefu, in judetul Arges, la kilometrul 61 al DN7C si se termina in comuna Cartisoara (Sibiu), la intersectia cu DN1. Are circa 90 kilometri lungime si doua benzi de circulatie. Este un drum in rampa cu multe serpentine. Harta traseu auto Transfagarasan. Are mai multe tunele si viaducte, la Balea Lac soseaua trece prin cel mai lung tunel din Romania (887 m), Tunelul Balea. In tunel exista o singura banda de circulatie ce are 6 metri latime si un trotuar de un metru latime. Tunelul nu este iluminat artificial.
Traseul este deosebit datorita peisajelor intalnite, cu multe curbe periculoase, diferente mari de nivel, stanci si prapastii precum si cascade abrupte. Peisajul este foarte frumos si in acelasi timp salbatic avand in partea laterala prapastii pe o suprafata de 9 km. Din cauza faptului ca traseul este situat in muntii cei mai inalti ai tarii, acesta poate fi strabatut doar vara. Transfagarasanul face legatura intre Muntenia si Transilvania respectiv intre judetul Sibiu si Curtea de Arges. Traseul prezinta o mare atractie pentru turisti datorita peisajelor fascinante create de relieful glaciar. Aici intalnim lacurile Vidraru, Capra, Complexul Cumpana si telecabina Balea, cascada si Lacul Balea.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau