Dan Armeanu, Vicepreședinte ASF: Fondurile de pensii private din România la un nou maxim istoric

asf01

Dimensiune font:

| 30-09-2024 12:05

* activele totale au atins borna de 30 mld. EUR și au depășit 9% din PIB, iar numărul de participanți a trecut de 9 milioane

Într-un context economic și demografic provocator, fondurile de pensii private din România au demonstrat o reziliență și o performanță remarcabile. Fondurile de pensii au depășit nivelurile de rentabilitate din perioada anterioară pandemiei, cu o rată medie ponderată de 7,2% la finalul lunii august 2024. Această performanță este cu atât mai impresionantă având în vedere fluctuațiile considerabile ale piețelor financiare din ultimii ani.

Reformele sistemului de pensii și rolul crescând al sectorului privat

În ultimii ani, reformele sistemului de pensii au fost esențiale pentru a răspunde creșterii decalajelor demografice. Dezvoltarea sistemelor de pensii finanțate prin capitalizare și prin gestionarea de către sectorul privat a devenit crucială pentru asigurarea veniturilor la pensie. Activele fondurilor de pensii private din România au ajuns la 30,94 miliarde EUR la finalul lunii august 2024, ceea ce reprezintă acum 9,2% din PIB și arată rolul vital al acestora pe piețele financiare, fiind o sursă importantă de economisire pe termen lung și contribuind la stabilitatea financiară a pensionarilor și la sustenabilitatea piețelor financiare.

Față de aceeași perioadă a anului anterior, activele totale ale fondurilor de pensii au înregistrat o creștere de 29%, iar comparativ cu finalul anului 2023 activele totale au înregistrat un avans de 17%. Această evoluție a fost determinată pe de o parte de optimizarea activității investiționale iar pe de altă parte de creșterea cotei de contribuție de la 3,75% la 4,75% care a devenit aplicabilă de la începutul anului 2024. De asemenea, performanța pozitivă a acțiunilor listate la Bursa de Valori București, cu un randament de 36,89% în ultimul an, a fost un factor cheie în această evoluție.

Contribuția la dezvoltarea economică și sustenabilitatea pieței de capital

Fondurile de pensii private au investit preponderent în titluri de stat românești (66,13%), acțiuni (24,63%) și obligațiuni corporative (4,04%). Peste 94% din totalul activelor sunt investite în instrumente emise în România, contribuind astfel la finanțarea proiectelor de dezvoltare națională.

Fondurile de pensii private au devenit principalii investitori instituționali din România, susținând pe termen lung necesarul de finanțare a statului și contribuind la dezvoltarea sustenabilă a pieței de capital. Investițiile realizate atât pe piața primară, cât și pe cea secundară, au fost esențiale pentru creșterea economică sustenabilă.

Creșterea numărului de participanți și a interesului pentru pensiile facultative

Numărul total de participanți la fondurile de pensii private a ajuns la 9,01 milioane la finalul lunii august 2024, cu o creștere semnificativă de 145,73 mii de participanți pentru Pilonul II și de 102,61 mii de participanți pentru Pilonul III. În cazul participanților la fondurile de pensii facultative, creșterea cu 15% a numărului de participanți față de aceeași perioadă a anului anterior reflectă preocuparea din ce în ce mai mare a românilor pentru diversificarea surselor de economisire pentru perioada ulterioară pensionării.

Conform raportului Pension Markets in Focus 2023  realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere impresionantă a activelor, situându-se pe locul 7 din cele 71 de state analizate. Această performanță remarcabilă se datorează atât evoluțiilor pozitive pe termen scurt, cum ar fi câștigurile din investiții și creșterea contribuțiilor susținute de inflație și majorările salariale, cât și maturizării sistemului de pensii private, care a beneficiat de un aflux constant de contribuții ce depășesc sumele plătite din sistem.

Aderarea la OCDE și alinierea la standardele internaționale

În contextul aderării României la OCDE, evaluarea din iunie 2024, desfășurată la sediul organizației din Paris, a evidențiat progresele semnificative în alinierea la standardele internaționale privind reglementarea pensiilor private. Această evaluare a inclus o analiză detaliată a modului în care practicile și politicile României se aliniază la Recomandarea OCDE privind principiile cheie referitoare la reglementarea pensiilor private și la Recomandarea privind buna proiectare a planurilor de pensii cu contribuții definite. Creșterea procentului de contributivitate la Pilonul II de la 3,75% la 4,75% și revizuirea cadrului legislativ aferent investițiilor au fost pași importanți în acest proces. Aceste măsuri au fost apreciate de OCDE, reflectând angajamentul României de a se alinia la cele mai bune practici internaționale.

Perspective de viitor și obiective strategice

Pe viitor, se urmărește susținerea reformei sistemului de pensii și alinierea legislației la standardele OCDE. Printre obiectivele strategice se numără menținerea rolului complementar al Pilonului II, creșterea inclusivității și diversificarea opțiunilor de investiții ale fondurilor de pensii private. De asemenea, se pune accent pe elaborarea legislației pentru faza de decumulare a fondurilor de pensii private, asigurând astfel o tranziție lină și eficientă către perioada de pensionare.

Ținând cont de evoluțiile din ultima perioadă, pe termen scurt vizăm creșterea activelor sistemului într-un ritm susținut ce presupune depășirea procentului de 10% din PIB, iar pe termen mediu țintim dublarea activelor comparativ cu finalul anului 2023.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:30

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Mutarea sediului social - ce acte trebuie să conţină dosarul depus la ONRC?
30/09/2024 11:03

 Aţi ajuns intr-un punct in care trebuie să mutaţi sediul social firmei, iar dacă faceţi acest lucru pentru prima dată sau aveţi o activitate mai mare (inclusiv cu stocuri), toată această mutare v ...

20 de familii din Iași beneficiază de terapie gratuită prin artă pentru copiii și tinerii cu dizabilități intelectuale
30/09/2024 09:00

 20 de familii din Iasi beneficiază de terapie gratuită prin artă pentru copiii si tinerii cu dizabilităti intelectuale

Înainte de alegeri, BNR ține pe loc cursul euro
29/09/2024 20:52

BNR a continuat să monitorizeze parcursul cursului euro/leu, principalul său instrument de control a inflatiei si a derapajelor electorale ale PSDNL, inainte de alegerea noului/vechiului său Consiliu de Admi ...

Loto. Rezultatele tragerilor de duminică, 29 septembrie, 2024. Report de 6,65 milioane de euro la Loto 6/49
29/09/2024 20:26

 LOTO. Duminică, 29 septembrie, 2024, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc. DC News va publicat rezultatele tragerilor incepand cu orele 18,30. LOTO.&n ...

Moldova de Muntenia (A7) și Transilvania (A13). Termene de finalizare VIDEO
28/09/2024 21:24

 Regiunea Moldovei, deconectată de restul Romaniei, din lipsa de autostrăzi, va beneficia, intr-un final, de ceea ce merită: un drum de mare viteză ce va lega Moldova de Transilvania (A13) si altul, ce ...

Leonardo Badea (BNR): Raportul Draghi - câteva concluzii de interes și oportunități de dezvoltare pentru România
27/09/2024 10:25

Ultimii ani au reprezentat o perioadă complicată, in multe privinte, iar acest lucru a fost si continuă să fie resimtit la toate nivelurile societătii. Din punct de vedere economic, am parcurs multe transf ...

Cerere uriașă de dolari
26/09/2024 20:02

Respingerea planului de armistitiu propus Israelului si Hezbollah, aliatul Iranului, de către mai multe state occidentale, a ridicat nivelul aversiunii fată de risc pe plan international. Cresterea cererii de ...

Dunărea tot crește, iar localnicii se tem de inundații
25/09/2024 14:10

Debitul Dunării creste văzand cu ochii, iar localnicii stau cu frica-n san pentru că isi amintesc de inundatiile din 2006. Situatia ar putea fi critică la sfarsitul acestei săptămani, după cum arată pro ...

Toamna vine cu scumpiri în lanț: pe lângă inflație bubuie și efectele secetei
25/09/2024 11:30

Toamna anului 2024 nu vine numai cu temperaturi record, ci si cu scumpiri in lant, după cum anuntă analistii economici. Inflatia destul de ridicată din zona euro afectează si Romania, care de altfel e pe pr ...

România se îndatorează din ce în ce mai mult
24/09/2024 19:31

Pentru a putea sustine super-ofertele electorale, guvernul indatorează tot mai mult Romania si o pune intr-o pozitie delicată fată de marile agentii de rating, ceea ce ar putea majora costurile imprumuturilo ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei