Recoltarea și depozitarea florii-soarelui – 3 reguli de aur

cultura-de-floarea-soarelui-2341655999

Dimensiune font:

| 04-09-2024 10:35

Recoltează la momentul potrivit, depozitează corect și obține o recoltă de floarea-soarelui de o calitate superioară. Descoperă trei reguli de aur!


Recoltarea și depozitarea florii-soarelui – 3 reguli de aur

 

Recoltarea florii-soarelui la momentul optim poate face diferența între o recoltă bogată și una compromisă. Concret, recoltarea întârziată favorizează apariția unor probleme precum căderea plantelor, scuturarea semințelor, instalarea bolilor, ceea ce se poate traduce prin pierderi importante de producție.

Mai mult, chiar și cea mai bună recoltă poate fi irosită dacă semințele nu sunt depozitate corespunzător. Umiditatea necorespunzătoare sau controlul inadecvat al temperaturii pot compromite rapid calitatea și valoarea produsului final. În continuare, vei descoperi trei reguli de aur care te vor ajuta să obții maximul de la cultura de floarea-soarelui.

1. Aplicarea măsurilor fitosanitare eficiente, în perioada de vegetație

Pentru obținerea unei recolte bogate și de calitate, adoptă un management integrat de protecție față de boli, buruieni și dăunători, pe toată perioada de vegetație.

Aplicarea preventivă și curativă a tratamentelor adecvate în timpul perioadei de vegetație ajută la menținerea sănătății plantelor și la evitarea pierderilor cauzate de diverși agenți patogeni sau dăunători. De asemenea, pentru maximizarea potențialului culturii este importantă și respectarea tehnologiei de cultivare.

Buruienile sunt o provocare majoră deoarece concurează cu plantele de cultură pentru nutrienți, apă și lumină și pot compromite chiar și 50% din producție. Cele mai sensibile buruieni din această cultură, precum Abutilon theophrasti, Ambrosia artemisiifolia, Chenopodium hybridum, Cirsium arvense, Convolvulus arvensis, Echinochloa crus-galli, Setaria spp., Xanthium spp, pot fi combătute cu ajutorul erbicidului Pulsar® Plus, în cadrul tehnologiei Clearfield Plus. Acesta are la bază substanța activă imazamox, ce este preluată de plante în special prin frunze, dar și prin rădăcini. Se aplică în postemergență, pe perioada de vegetație BBCH 12-18, în doză de 1,6 - 2 litri/ha, într-un singur tratament.


2. Momentul optim de recoltare pentru floarea-soarelui

Momentul optim de recoltare pentru floarea-soarelui este atunci când umiditatea semințelor se află între 10-13%. În această fază, aproximativ 70% dintre capitule sunt complet uscate, iar restul de 30% prezintă o nuanță brună. Deși perioada de recoltare poate varia în funcție de regiune, de hibridul cultivat și de condițiile climatice specifice anului, în țara noastră intervalul optim de recoltare a florii-soarelui este sfârșitul lunii august - jumătatea lunii septembrie.

Pentru a asigura o recoltă de calitate și pentru a evita pierderile în procesul de post-recoltare, va trebui să ții cont de niște criterii privind semințele de floarea-soarelui. Acestea trebuie să fie bine coapte, întregi și să nu prezinte semne de putregai sau mucegăire. Prezența insectelor în masa de semințe nu se acceptă, iar umiditatea optimă trebuie să fie de aproximativ 9%.

În ceea ce privește impuritățile, acestea sunt permise într-o proporție de maximum 2%, incluzând impurități de tip pulbere și ne-oleaginoase, și impurități oleaginoase.


3. Respectarea regulilor de depozitare

După recoltare, semințele trebuie uscate până ajung la un nivel optim de umiditate de 6%, prevenind astfel apariția mucegaiurilor și a altor agenți patogeni. De asemenea, este recomandat ca în depozite să se mențină o temperatură constantă sub 20°C, asigurând astfel stabilitatea și longevitatea semințelor.

Semințele de floarea-soarelui se depozitează în silozuri celulare și magazii etajate. Înainte de introducerea unei noi recolte, spațiul trebuie golit complet, curățat și igienizat.

Există mai multe metode eficiente de depozitare a semințelor, care ajuta la păstrarea calității acestora, cum ar fi:

● depozitarea la temperaturi scăzute cu aerisire prin pardoseală;
● deshidrorefrigerarea;
● însilozarea.

În concluzie, respectând aceste trei reguli de aur privind aplicarea măsurilor fitosanitare în perioada de vegetație, regulile de recoltare și depozitare, vei reuși să-ți asiguri o recoltă de calitate și un profit maxim.

Sursa foto: Shutterstock
 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilanul satului Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.08.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 09.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 02.09.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 12.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
ANUNȚ DE INIȚIERE A PROCEDURII DE ÎNCHIRIERE. R.A. Aeroportul Iași, cod de identificare fiscală CUI RO 9671409, cu sediul în Iași, str. Moara de Vant, nr. 34, telefon 0232271590, interior 119, fax 0232271570, email - iasi@aeroport.ro organizează în data de 20.09.2024, licitație publică cu strigare liberă a prețului, în cadrul procedurii de închiriere spații comerciale pentru activități de retail. Lot 1 Spatiu retail terminalul T4, zona de securitate cu acces restrictionat, flux plecări Schenghen- Etaj 398,04 mp. Licitația va avea loc la sediul R.A. Aeroportul Iași. Obținerea documentației - de la registratura R.A. Aeroportul Iasi în baza unei Solicitări privind obținerea documentației procedurii de închiriere (va fi regăsită la registratură) și achitarea taxei în valoare de 100 lei. Taxa contravalorii documentației de atribuire poate fi achitată numerar la casieria aeroportului, sau prin virament în contul bancar RO33BRMA112000032837RO01 deschis la Exim Bank. Depunerea ofertelor – la registratura RA Aeroportul Iași, până cel târziu la data de 13.09.2024, ora 1200, într-un singur exemplar, cu respectarea cerințelor Caietului de sarcini. Program registratură luni-joi între orele 9-16, vineri orele 9-14.00. Telefon–0232/271570, int.119. Solicitările de clarificări cu privire la documentația achiziționată, se depun pe email comercial@aeroport.ro sau la registratura aeroportului, pana la data de 09.09.2024, ora 1200. Acest anunț s-a transmis spre publicare în data de 29.08.2024.
Indicii ROBOR se apropie de 5,50%
03/09/2024 17:32

Indicii ROBOR incearcă să tină pasul cu scăderea de un sfert de punct procentual operată de BNR la inceputul lunii august, cand a adus dobanda de referintă de la 6,75 la 6,50% si pe cea la facilitatea de ...

Turiștii care vor hrăni urșii pe Transfăgărășan vor fi amendați de jandermi, poliție și de drumari
03/09/2024 15:43

Turiştii care vor opri pe Transfăgărăşan, pe tronsonul cuprins intre Valea lui Stan şi Valea cu Peşti, pentru a hrăni urşii care ies la marginea şoselei, vor primi amenzi atat din partea Jandarmeriei, ...

Fermierii nu au voie să mute oile de la o fermă la alta
03/09/2024 13:07

Mişcarea ovinelor intre ferme va fi interzisă in Romania timp de o lună, pentru a opri răspandirea pestei rumegătoarelor mici. Măsura a fost stabilită in discuţiile pe care premierul Marcel Ciolacu le- ...

Persoanele fizice cu datorii la stat pot scăpa de o parte din restanțe
03/09/2024 12:19

Persoanele fizice care inregistrează obligaţii bugetare principale restante la 31 august 2024 pot beneficia de anularea unei părţi din acestea, precum şi de anularea dobanzilor, penalităţilor şi a tutur ...

România va da 6,5 miliarde de dolari pe avioanele F35. Doar armamentul cumpărat din SUA depășește cu mult investițiile totale americane în România din intervalul 2013 – 2022
03/09/2024 00:31

Ministerul Apărării Nationale (MApN) a cerut acum două săptămani aprobarea Parlamentului pentru a cumpăra 32 de avioane luptă F-35, adică două escadrile. Va fi cea mai scumpă achizitie militară din i ...

Leul a început toamna pe „verde”
02/09/2024 17:33

Prima sedintă a pietei valutar-monetară a fost una pozitivă pentru leu, care s-a ieftinit fată de euro, iar indicii ROBOR au scăzut. Cursul euro a coborat de la 4,9769 la 4,9755, efect al scăderii cotatii ...

ANUNȚ DE LANSARE A SESIUNII DE CERERI DE PROIECTE PENTRU Măsura 4: M4/6B “INVESTIȚII ÎN SERVICII SOCIALE PENTRU GRUPURI VULNERABILE ÎN MICROREGIUNEA “ASOCIAȚIA LEADER COLINELE MOLDOVEI”
02/09/2024 12:37

 ANUNT DE LANSARE A SESIUNII DE CERERI DE PROIECTE PENTRU Măsura 4: M4/6B “INVESTITII ÎN SERVICII SOCIALE PENTRU GRUPURI VULNERABILE ÎN MICROREGIUNEA “ASOCIATIA LEADER COLINELE MOL ...

Guvernul anulează dobânzile şi penalităţile celor cu datorii la stat. Condiția este să plăteacă restanțele până pe 25 noiembrie
02/09/2024 12:18

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că vor fi anulate dobanzile şi penalităţile celor cu datorii la stat dacă plătesc aceste restanţe pană pe 25 noiembrie, transmite News.ro. Ciolacu a declarat, luni, l ...

ANUNT DE LANSARE A SESIUNII DE CERERI DE PROIECTE PENTRU M2: “INVESTITII IN CREAREA SI DEZVOLTAREA DE INTREPRINDERI NON-AGRICOLE IN MICROREGIUNEA „ASOCIATIA LEADER COLINELE MOLDOVEI”
02/09/2024 12:00

 ANUNT DE LANSARE A SESIUNII DE CERERI DE PROIECTE PENTRU M2: “INVESTITII IN CREAREA SI DEZVOLTAREA DE INTREPRINDERI NON-AGRICOLE IN MICROREGIUNEA „ASOCIATIA LEADER COLINELE MOLDOVEI”

Distrugătorii: Cum au distrus PSD-PNL industria siderurgică
02/09/2024 08:16

Industria siderurgică a Romaniei a fost, odată, una dintre bijuteriile economiei nationale, o componentă strategică a sectorului industrial care a sustinut dezvoltarea si modernizarea tării timp de decenii ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei